ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκτός τραπεζών άλλοι 600 υπάλληλοι

Ο κυπριακός τραπεζικός τομέας στην παρούσα φάση έχει 7.500 υπαλλήλους από τους 12.500 που είχε το 2013

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μέχρι το τέλος του 2022 οι υπάλληλοι στον κυπριακό τραπεζικό τομέα θα έχουν μειωθεί περαιτέρω. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα έχουν δει την πόρτα της εξόδου 600 τραπεζοϋπάλληλοι, ενώ περίπου 50 θα έχουν μεταφερθεί σε παρεμφερή μεν κλάδο, ωστόσο εκτός τραπεζών. Η Alpha Bank Κύπρου ήδη «τρέχει» Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου από τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου με σκοπό να δείξει την πόρτα της εξόδου σε 80 άτομα με ένα Σχέδιο, το οποίο έχει πολλές παροχές και περίπου 50 άτομα θα μεταφερθούν στην εταιρεία που αναμένεται να εξυπηρετήσει τα δάνεια που αγόρασε η Cerberus Capital Management από την Alpha Bank, την Altamira Asset Management. Παράλληλα, με αγωνία αναμένεται η απόφαση της Ελληνικής Τράπεζας για μείωση του προσωπικού της, πρόταση που συζητείται εδώ και πολλούς μήνες. Στο πλαίσιο συνομολόγησης νέας συλλογικής σύμβασης με την Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), το «μενού» έχει και την μείωση των υπαλλήλων της τράπεζας κατά περίπου 500 άτομα. Από απλές φήμες μετατράπηκε, πλέον, σε επίσημη δήλωση, καθώς ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Όλιβερ Γκάτσκε, προτού αποφασιστεί η αποχή από τα καθήκοντά του δήλωσε κατά την 48η ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας πως γίνονται διεργασίες για τη δημιουργία ενός Σχεδίου Εθελουσίας Εξόδου προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των απασχολουμένων κατά περίπου 500 άτομα. Σημειώνεται ότι το Σχέδιο θα σχετίζεται άμεσα με τις συζητήσεις στις οποίες βρίσκεται η Τράπεζα με τις συντεχνίες, ώστε να υπογραφεί μία συλλογική σύμβαση. Το 2021 και το 2022 το προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας έχει μειωθεί περισσότερο από 220 άτομα κυρίως λόγω μη ανανέωσης συμβολαίων έκτακτων υπαλλήλων και όχι μέσω Σχεδίων Εθελούσιας Εξόδου. Όπως δήλωσε ο κ. Γκάτσκε κατά την ομιλία του, η Ελληνική λειτουργεί με 25% λιγότερα υποκαταστήματα σε σύγκριση με το 2020 και μέχρι το τέλος του 2022, υπάρχει σχεδιασμός να κλείσουν άλλα 9 υποκαταστήματα. Υποκαταστήματα όμως θα κλείσει και Alpha Bank Κύπρου. Συγκεκριμένα, μέσα από τα περίπου 80 άτομα που είναι ο στόχος για να αποχωρήσουν από την τράπεζα, μέρος αυτών θα προκύψουν από προσωπικό που εργάζονται σε 5 υποκαταστήματα της Alpha Bank Κύπρου. Από 17 υποκαταστήματα η Τράπεζα θα αφήσει στην «πρίζα» 12. Πέραν αυτών των υπαλλήλων, η μείωση των υπαλλήλων της Alpha Bank Κύπρου θα προκύψει από το τμήμα των καθυστερήσεων, δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στην Alpha Bank Κύπρου έπειτα από την πώληση των ΜΕΔ της στην Cerberus έχουν απομείνει λιγότερα από 80 εκατ. ευρώ ακαθάριστης λογιστικής αξίας προβληματικών δανείων και ακινήτων. Άρα και δεν θα έχουν αντικείμενο εργασίας.

Όταν μειώσει η Alpha Bank τους υπαλλήλους της περίπου κατά 130 άτομα θα αντιστοιχεί περίπου σε 25% ποσοστιαίας μείωσης, ενώ η Ελληνική Τράπεζα περίπου 19%.

Σε 1 χρόνο πάνω από 1.000

Μέσα στο 2022, περίπου 550 υπάλληλοι έφυγαν με Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου από την Τράπεζα Κύπρου. Έτσι, συνδυαστικά με τους σχεδιασμούς της Alpha Bank Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας μέσα στο 2022 θα έχουν αποχωρήσει από τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου το 2022 περίπου 1.100 άτομα. Αν υποθέσουμε πως ο κυπριακός τραπεζικός τομέας στην παρούσα φάση έχει 7.500 υπαλλήλους, θα μπορούμε ασφαλώς να αναφέρουμε πως η μείωση των υπαλλήλων εντός του 2022 φτάνει το 13 – 15%. Βάσει των στοιχείων από το Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, η Alpha Bank Κύπρου έχει 492 άτομα προσωπικό και η Ελληνική Τράπεζα 2.610. Όταν μειώσει η Alpha Bank τους υπαλλήλους της περίπου κατά 130 άτομα θα αντιστοιχεί περίπου σε 25% ποσοστιαίας μείωσης, ενώ η Ελληνική Τράπεζα περίπου 19%. Σημειώνεται πως η Τράπεζα Κύπρου έχει μειώσει τον αριθμό του προσωπικού της από το 2019 περισσότερο από 1.300 άτομα, καθώς έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε γενναία –σε μέγεθος- Σχέδια Αποχώρησης.

Στο μέλλον θα φορολογούνται

Ζούμε εδώ και χρόνια την περίοδο αφορολόγητων Σχεδίων Εθελούσιας Εξόδου. Έτσι είναι και αυτά που ήδη «τρέχουν» (βλέπε Alpha Bank), αλλά το πιθανότερο με τέτοιους όρους να είναι και αυτό της Ελληνικής Τράπεζας. Η επιτυχία Σχεδίων Εθελούσιας Εξόδου βασίζεται στο να μην υπόκεινται σε φορολόγηση, ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει στο μέλλον. Εδώ και χρόνια γίνονται σκέψεις να φορολογούνται τα ποσά που λαμβάνουν όσοι αποχωρούν με Εθελούσια από τράπεζες, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει. Κάτι τέτοιο πρέπει να περάσει μέσω νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το Τμήμα Φορολογίας έχει αποστείλει έστω και προφορικά στις τράπεζες τελεσίγραφο για τις αφορολόγητες αποζημιώσεις. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», το Τμήμα Φορολογίας θεωρεί ότι έκλεισε ο κύκλος που το κράτος βοήθησε τις τράπεζες να ορθοποδήσουν από την –ομολογουμένως- δύσκολη περίοδο του 2013 και της τραπεζικής κρίσης που βίωσε η κυπριακή οικονομία. Οι τραπεζοϋπάλληλοι από 12.500 περίπου που ήταν το 2013 έχουν μειωθεί σε 7.500 και «εντός ολίγου» σε 7.000. Λίγο πριν από τις αρχές του έτους λοιπόν το Τμήμα έστειλε το μήνυμα στις τράπεζες, άρα και να αναμένουμε πως μελλοντικά όποιο σχέδιο εκπονείται από τις τράπεζες θα υπόκειται σε φορολόγηση. Για ένα τέτοιο σχέδιο πάντως σίγουρα θα χρειαστεί συζήτηση με τις συντεχνίες και δεν πρόκειται να γίνει «εν μία νυκτί».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X