ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία: Πέφτει η λίρα μετά τις εκλογές - Βουτιά 29% βλέπει η Morgan Stanley

Η λίρα υποχώρησε σήμερα έως και 0,3% στα 20,03 ανά δολάριο, κοντά σε ιστορικό χαμηλό

Money Review

Πτώση σημειώνει η τουρκική λίρα μετά τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, καθώς οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούν για μεγάλη πτώση του νομίσματος. Η επανεκλογή του μακροβιότερου ηγέτη της χώρας δείχνει ότι η πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων θα συνεχιστεί.

Η λίρα υποχώρησε σήμερα έως και 0,3% στα 20,03 ανά δολάριο, κοντά σε ιστορικό χαμηλό.

Η τουρκική λίρα κινδυνεύει με πτώση 29% εάν ο Ερντογάν επιμείνει στην πολιτική του να διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια, προειδοποιεί η Morgan Stanley. Σύμφωνα με τον οίκο, το νόμισμα μπορεί να πέσει έως τα 26 ανά δολάριο νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν και να αποδυναμωθεί κοντά στα 28 έως το τέλος του έτους, εάν δεν υπάρξει αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής.

Η Wells Fargo & Co αναμένει ότι το νόμισμα θα φτάσει στα 23 ανά δολάριο μέχρι το τέλος του τριμήνου.

«Μια νίκη Ερντογάν δεν κάνει κανέναν ξένο επενδυτή να νιώθει άνετα», δήλωσε στο Bloomberg ο Hasnain Malik, υπεύθυνος στρατηγικής στην Tellimer στο Ντουμπάι. «Με πολύ υψηλό πληθωρισμό, πολύ χαμηλά επιτόκια και χωρίς καθαρά συναλλαγματικά αποθεματικά, μια οδυνηρή κρίση που θα επηρεάσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να πλησιάζει».

Ο Ερντογάν πιστεύει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια οδηγούν σε χαμηλότερο πληθωρισμό, με την ανορθόδοξη αυτή προσέγγισή του να συνοδεύεται από ένα απρόβλεπτο μείγμα από ad-hoc κανονισμούς και παρεμβάσεις, με νέα μέτρα που εισάγονται συχνά ανεπίσημα.

Οι συνθήκες αυτές οδηγούν τους ξένους επενδυτές σε φυγή, με τις συνολικές ξένες θέσεις σε μετοχές και ομόλογα να μειώνονται περίπου κατά 85% ή σχεδόν 130 δισεκατομμύρια δολάρια, από το 2013.

«Χωρίς αλλαγή στο πλαίσιο μακροοικονομικής πολιτικής για να δοθεί προτεραιότητα στη μείωση του πληθωρισμού και να υιοθετηθούν φιλικές προς την αγορά πολιτικές, οι υψηλές ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας πιθανότατα θα διατηρήσουν ζωντανούς τους μακροοικονομικούς κινδύνους, αυξάνοντας την ευαισθησία στα παγκόσμια σοκ (τιμές εμπορευμάτων, Fed) καθώς και στη διαθεσιμότητα εισροών συναλλάγματος από περιφερειακούς εταίρους», σημειώνει η Morgan Stanley.

Πηγή: moneyreview.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X