ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πτωτικά κινήθηκαν οι διεθνείς αγορές

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones υποχωρούσε το βράδυ κατά 0,36% και 0,49% υποχωρούσε ο δείκτης S&P 500

Kathimerini.gr

Η νέα ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη επανέφερε χθες την απαισιοδοξία στις αγορές σε Ευρώπη και Αμερική. Οι κατηγορίες της Ουάσιγκτον κατά του Πεκίνου για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού συνδυάστηκαν με διάχυτη απαισιοδοξία για την πορεία της ίδιας της πανδημίας. Το δυσοίωνο κλίμα ενέτειναν τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, καθώς είναι αποκαλυπτικά του μεγέθους καταστροφής.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙ) ανέκαμψε μεν στις 30,5 μονάδες από τις 13,6 στις οποίες είχε υποχωρήσει τον περασμένο μήνα, παραμένει, ωστόσο, σε πολύ χαμηλά επίπεδα και προπαντός πολύ κάτω των 50 μονάδων, που είναι το όριο ανάμεσα στη συρρίκνωση και στην ανάπτυξη. Παρατηρείται, βέβαια, κάποια βελτίωση, καθώς σε όλη την Ευρωζώνη χαλαρώνουν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, αλλά είναι σαφές ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι ακόμη μακριά. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν στο Reuters αναλυτές της Cantor Fitzgerald, οι αγορές προσδοκούν μόνο μια ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα και «αν πολλαπλασιαστούν ξανά τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, θα δείξουν στους επενδυτές πως ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι αργός και δύσκολος».

Έτσι, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,86%, ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με απώλειες 1,41% και ο CAC 40 του Παρισιού με απώλειες 1,15%. Ομοίως και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου υποχώρησε 0,73%. Σε ό,τι αφορά τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, ο οποίος την Τετάρτη σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τριών τελευταίων εβδομάδων, χθες έκλεισε με απώλειες 0,8%.

Τον παρέσυραν στην υποχώρησή τους κυρίως οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, των πετρελαϊκών, καθώς και των εταιρειών τεχνολογίας. Αντιθέτως, οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών σημείωσαν άνοδο χάρη κυρίως στο αναμενόμενο πακέτο στήριξης του γερμανικού αερομεταφορέα Lufthansa.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αντίστοιχα δυσοίωνο ήταν το κλίμα στη Wall Street. Η νέα ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο συνδυάστηκε με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για την αμερικανική αγορά εργασίας και φέρουν τον αριθμό των Αμερικανών που απολύθηκαν εν μέσω της νέας κρίσης να έχει αυξηθεί κατά άλλα 2,44 εκατ. άτομα. Ετσι ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones υποχωρούσε το βράδυ κατά 0,36% και 0,49% υποχωρούσε ο δείκτης S&P 500.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση