ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απώλειες για ευρωπαϊκούς δείκτες, στροφή σε ασφαλείς επενδύσεις

Υποχωρούν οι αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα, σε άνοδο ο χρυσός

Kathimerini.gr

Για μία ακόμη συνεδρίαση οι αγορές σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία σημείωσαν χθες απώλειες κινούμενες στον ρυθμό του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων κατά του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, με την αγορά της Ρωσίας να είναι η μεγάλη χαμένη της ημέρας. Πρώτη συνεδρίαση χθες μετά τις καθοριστικές αποφάσεις των δυτικών οικονομιών να απομονώσουν τη ρωσική οικονομία αποκλείοντας τις ρωσικές τράπεζες από το σύστημα πληρωμών Swift, οι μετοχές υποχώρησαν σε Ευρώπη και Αμερική, αν και στην πορεία της συνεδρίασης οι ευρωπαϊκές μετρίασαν τις απώλειές τους. Οι τιμές του πετρελαίου αρχικά κατέγραφαν νέα άνοδο εν μέσω ανησυχίας για ανεπάρκεια υδρογονανθράκων στη διεθνή αγορά, αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώθηκαν νωρίτερα, με το αργό δυτικού Τέξας να κυμαίνεται το βράδυ στα 94,82 δολάρια το βαρέλι σημειώνονται άνοδο 3,53% και το Brent να κυμαίνεται στα 100,26 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 2,38%, ενώ στην αρχή της συνεδρίασης είχε κάποια στιγμή υπερβεί τα 103 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα το ρούβλι βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, χάνοντας 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου και τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου κατέγραψαν ράλι προσελκύοντας για μια ακόμη φορά τους επενδυτές ως ασφαλή καταφύγια σε περίοδο μεγάλης αναταραχής. Έτσι οι αποδόσεις των διετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησαν κατά 0,14 εκατοστιαίες μονάδες στο 1,45%, ενώ οι τιμές των ομολόγων κινούνταν ανοδικά. Τα ομόλογα αναφοράς, τα δεκαετή του αμερικανικού δημοσίου, σημείωσαν επίσης άνοδο, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν κατά 0,12 εκατοστιαίες μονάδες, στο 1,87%, παρά τις προσδοκίες που έχει εμπνεύσει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ για αύξηση των επιτοκίων, αρχής γενομένης από αυτόν τον μήνα. Οικονομικοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς μιλούν για «μαζική επιστροφή του κεφαλαίου στην ασφάλεια». Την ίδια στιγμή ο χρυσός προσέλκυε και πάλι τους επενδυτές, με το πολύτιμο μέταλλο να κυμαίνεται το βράδυ στα 1.901,2 δολάρια η ουγκιά, σημειώνοντας άνοδο 0,63%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,15%, με τον τραπεζικό δείκτη, όμως, να κλείνει με απώλειες 5,7% εν μέσω αβεβαιότητας για την τύχη του κλάδου μετά την απομόνωση των ρωσικών τραπεζών. Ο επίσης πανευρωπαϊκός αλλά μικρότερος δείκτης Eurostoxx 50 έκλεισε με απώλειες 1,48%, ενώ με μεγαλύτερη υποχώρηση έκλεισαν οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές. Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 1,06% και ο CAC 40 του Παρισιού με απώλειες 1,39%, όπως ακριβώς και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου. Πολύ μικρότερες ήταν, αντιθέτως, οι απώλειες του δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου που έκλεισε με μικρή υποχώρηση 0,62%, όπως και του ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης που έκλεισε οριακά σε αρνητικό πρόσημο με σχεδόν μηδενική μεταβολή, μόλις 0,087%.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, στη συνεδρίαση της Παρασκευής είχαν σημειώσει άνοδο οι μετοχές, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Μετά το δεύτερο και πολύ σκληρότερο κύμα κυρώσεων, όμως, άρχισαν να μειώνουν τα ρίσκα τους και στράφηκαν στα ασφαλή καταφύγια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση