ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Γεωργίας: Ζήτημα ουσιώδους ασφάλειας η αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ανέφερε από την πλευρά του ότι την τελευταία 10ετία είχαμε κατά μέσο όρο 247 πυρκαγιές το χρόνο

ΚΥΠΕ

Η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Κύπρο, σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα ουσιώδους ασφάλειας, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, σε χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε, εκ μέρους του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Ανδρέας Γρηγορίου, στην τελετή έναρξης της Εβδομάδας Προστασίας Δασών.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ανέφερε από την πλευρά του ότι την τελευταία 10ετία είχαμε κατά μέσο όρο 247 πυρκαγιές το χρόνο οι οποίες έκαναν στάχτη κατά μέσο όρο 2.108 εκτάρια δασικών και γεωργικών εκτάσεων το χρόνο.

Ο Υπουργός Γεωργίας, στον χαιρετισμό του είπε ότι κάθε χρόνο, αυτή την εποχή, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Προστασίας Δασών, πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, οι οποίες εντάσσονται στις προσπάθειες που καταβάλλει το κράτος για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για προστασία των δασών από τις πυρκαγιές.

«Η επένδυση στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες αποτελεί πρωταρχικό στόχο για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως έχουν πλήρη επίγνωση ότι, για ένα τόσο σύνθετο θέμα, όπως είναι η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, απαιτούνται συνεχώς νέοι σχεδιασμοί και υλοποίηση νέων μέτρων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση μέτρων που περιλαμβάνονται στη «Μελέτη Διαχείρισης της Βλάστησης με στόχο την πυροπροστασία των Δασών και των παραδασόβιων Κοινοτήτων», που ολοκληρώθηκε πρόσφατα από το Τμήμα Δασών.

«Ένα άλλο πολύ σημαντικό μέτρο είναι η ένταξη του Τμήματος Δασών στο σύστημα TETRA, το οποίο διασφαλίζει απρόσκοπτη ασύρματη επικοινωνία. Επιπρόσθετα, η εισαγωγή στην Κυπριακή Δημοκρατία Συστήματος Επιτήρησης και άλλων σύγχρονων τεχνολογιών που προβλέπει την εγκατάσταση τεσσάρων συστημάτων αυτόματης επιτήρησης και ανίχνευσης πυρκαγιών και η προμήθεια τεσσάρων συστημάτων Drones για χρήση από ειδική ομάδα του Τμήματος Δασών που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό, καθώς επίσης και η υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Τμήματος Δασών», πρόσθεσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός του Τμήματος Δασών τόσο για απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού δασοπυρόσβεσης όσο και για αύξηση του προσωπικού με τη δημιουργία νέων θέσεων δασικών λειτουργών και δασοπυροσβεστών.

«Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο προϋπολογισμός του Τμήματος Δασών το 2023 είναι 71 εκ. σε σχέση με το 2020 που ήταν 45 εκ. ευρώ», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους, βρίσκονται από τις αρχές του μήνα στον μέγιστο βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας, έχοντας ολοκληρώσει τον προγραμματισμό τους και έχοντας υλοποιήσει έγκαιρα όλα τα συνήθη μέτρα και δράσεις πρόληψης και ετοιμότητας που εφαρμόζονται.

«Ευελπιστούμε σε μία ακόμη εξίσου καλή αντιπυρική περίοδο, όπως αυτή του προηγούμενου έτους και είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να πετύχουμε τον στόχο αυτό», σημείωσε.

Ο Υπουργός Γεωργίας, με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν αλόγιστες ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά.

«Απαιτείται, επίσης, από όλους μας να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για καταστάσεις που δεν προκύπτουν από αμέλεια, αλλά από πρόθεση. Το αυξημένο ποσοστό των κακόβουλων πυρκαγιών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, επιβάλει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και να αναφέρουμε κάθε ύποπτη δραστηριότητα προς στις αρμόδιες Αρχές», σημείωσε.

Κηρύσσοντας την έναρξη της Εβδομάδας Προστασίας Δασών, ο Υπουργός Γεωργίας έστειλε το μήνυμα ότι «πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητη φυσική κληρονομιά και ότι η αποτελεσματική προστασία τους είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο απαιτεί συνεχή και συλλογική προσπάθεια, πολιτείας και πολιτών».

«Ας κάνουμε λοιπόν πράξη το σύνθημα της φετινής εκστρατείας για την Εβδομάδα Προστασίας Δασών «Μόνο με συνείδηση ευθύνης», για να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών και να προστατέψουμε τον ανεκτίμητο φυσικό μας πλούτο. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.

Οι δασικές πυρκαγιές ομολογουμένως, όντως, αποτελούν τη χειρότερη απειλή για τα δάση μας, λέει ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών είπε ότι σκοπός της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών είναι η ευαισθητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας για την ανάγκη προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές.

Όπως είπε, η ανάγκη για την προστασία των δασών θα κατανοηθεί καλύτερα αν κατανοηθεί η σημασία τους.

«Έχουμε καταφέρει να τα διατηρήσουμε ως φυσικά δάση και σε άριστη κατάσταση. Φιλοξενούν και προστατεύουν αποτελεσματικά το 80% της κυπριακής βιοποικιλότητας. Φιλοξενούν τα 1400 από τα 1649 ιθαγενή είδη και υποείδη χλωρίδας και περίπου τα 110 από τα 141 ενδημικά είδη και υποείδη. Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο, καλύπτεται από δασικές περιοχές και το 58% του δικτύου είναι κρατικά δάση. Η σημασία των κυπριακών δασών δεν περιορίζεται στο τοπικό αλλά επεκτείνεται και στο διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε.

Παράλληλα όμως, είπε ο κ. Αλεξάνδρου, με τη διαχείριση των πλείστων περιοχών ως Εθνικά Δασικά Πάρκα «έχουμε καταφέρει να τα χαίρεται και να τα απολαμβάνει ο κόσμος και με αυτόν τον τρόπο να στηρίζεται και ο τουρισμός και η οικονομία».

Όπως τόνισε, οι δασικές πυρκαγιές ομολογουμένως, όντως, αποτελούν τη χειρότερη απειλή για τα δάση μας.

«Αυτό επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς. Την τελευταία 10ετία είχαμε κατά μέσο όρο 247 πυρκαγιές το χρόνο οι οποίες έκαναν στάχτη κατά μέσο όρο 2.108 εκτάρια δασικών και γεωργικών εκτάσεων το χρόνο. Είχαμε κατά μέσο όρο 104 δασικές πυρκαγιές οι οποίες κατάκαιαν κατά μέσο όρο 1.826 εκτάρια δασικών εκτάσεων το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι, έχουμε απώλεια του 0,5% των δασικών εκτάσεων κάθε χρόνο», πρόσθεσε.

Όπως είπε, η άμεση οικονομική ζημιά από την απώλεια αυτών των εκτάσεων προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση αφού εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα €50.000.000 το χρόνο.

«Δυστυχώς, και πρέπει να τονισθεί το δυστυχώς, αιτία αυτών των πυρκαγιών είναι ο άνθρωπος. Δύο φορές δυστυχώς, το 48% (με άλλα λόγια μία στις δύο), ποσοστό ασύλληπτο, είναι πυρκαγιές εκ προθέσεως, δηλαδή πυρκαγιές που τίθενται επί σκοπού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κακόβουλες», σημείωσε.

Οι δασικές πυρκαγιές, συνέχισε ο κ. Αλεξάνδρου, δεν αποτελούν μόνο τη χειρότερη απειλή για τα δάση μας.

«Οι δασικές πυρκαγιές πλέον συνιστούν και θέμα ασφάλειας δηλαδή αποτελούν απειλή για απώλεια ανθρωπίνων ζωών αλλά και απειλή για καταστροφή περιουσιών. Υπάρχει ακόμη μια παράμετρος που πρέπει να έχουμε υπόψη μας και να μη μας διαφεύγει, είναι ένα πρόβλημα το οποίο ολοένα και χειροτερεύει για δύο κυρίως λόγους, την εγκατάλειψη της υπαίθρου τον οποίο θεωρώ ως πιο σημαντικό και την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Αλεξάνδρου, οι πυρκαγιές που βιώνουμε σήμερα δεν είναι οι πυρκαγιές που είχαμε, δεν είναι οι πυρκαγιές που ξέραμε.

«Έχουν αλλάξει και αλλάζουν συνεχώς. Οι θέσεις και οι απόψεις μας επιβεβαιώνονται από την Ειδική Έκθεση του ΟΗΕ στην οποία συμπεραίνεται ότι οι πυρκαγιές θα είναι πιο επικίνδυνες και καταστροφικές. Στην εν λόγω Έκθεση, η ταχύτητα με την οποία θα αυξάνεται ο αριθμός των μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών, παρομοιάζεται με την ταχύτητα που εξαπλώνονται οι ίδιες οι πυρκαγιές», υπογράμμισε.

Επεσήμανε ότι ένα επιδεινούμενο, δύσκολο και πολύπλοκο πρόβλημα μόνο με ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης μπορεί να αντιμετωπισθεί και μάλιστα πρέπει να υπάρχει συνεχής και εφ΄ όλης της ύλης βελτίωση του.

«Μπορεί και πρέπει να επενδύουμε στην πρόληψη, πρέπει όμως να εργαζόμαστε με το ίδιο ζήλο και επί των δύο άλλων βασικών αξόνων, της ετοιμότητας και της αποτελεσματικής καταστολής των δασικών πυρκαγιών, γιατί ότι και να κάνουμε πάντοτε θα έχουμε πυρκαγιές», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια, ομολογουμένως έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος.

«Την ίδια όμως ώρα πρέπει να ομολογήσουμε πως αυτά που απομένουν για να γίνουν είναι πιο πολλά από αυτά που έχουν γίνει. Είναι βέβαιο, πως ότι και να παρατάξει το Τμήμα Δασών, από μόνο του δεν μπορεί να πετύχει στο ακέραιο το μεγάλο στόχο για προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές. Η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία, Εθνική Φρουρά, Έπαρχους και Τοπικές Διοικήσεις, Πολιτική Άμυνα και Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας είναι δεδομένη αλλά και πάλι δεν είναι αρκετή», πρόσθεσε.

Με το φετινό σύνθημα, «Μόνο με συνείδηση ευθύνης», είπε ο κ. Αλεξάνδρου, «ακριβώς θέλουμε να τονίσουμε ότι χρειαζόμαστε το σύνολο της κοινωνίας και πως μόνο με την επίδειξη ευθύνης και μάλιστα στην πράξη, μπορούμε να τα καταφέρουμε».

«Θέλουμε το κοινό, πρώτα απ’ όλα, να μη γίνει πρόξενο πυρκαγιάς, είτε να μας βοηθήσει με διάφορους άλλους τρόπους. Θέλουμε οι ανεγκέφαλοι να σταματήσουν να θέτουν πυρκαγιές εκ προθέσεως. Χρειαζόμαστε και θα αξιοποιήσουμε τους εθελοντές μας. Χρειαζόμαστε και θα αξιοποιήσουμε τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Όσο για τη δική μας ευθύνη, σας διαβεβαιώνουμε κατηγορηματικά ότι θα δώσουμε το άπαν των δυνάμεων μας και ότι στις όποιες ελλείψεις θα προτάξουμε την αυταπάρνηση μας στην εκτέλεση του καθήκοντος την οποία αντλούμε από την αγάπη μας για τα δάση», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Αλεξάνδρου ευχήθηκε ένα καλοκαίρι χωρίς μεγάλες πυρκαγιές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση