ΚΥΠΕ
Το τελευταίο θύμα «φασιστικών επιθέσεων» στις ελεύθερες περιοχές, γράφει σήμερα η Κίπρις, είναι ένας μαθητής γυμνασίου που γεννήθηκε στην ε/κ πλευρά, ονομάζεται Σάββας και δεν ξέρει λέξη τουρκικά, άλλα δέχτηκε επίθεση με την αιτιολογία ότι ο πατέρας του είναι Τουρκοκύπριος.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα προστίθεται ότι σε βίντεο που μεταδόθηκε στην εκπομπή του δημοσιογράφου Ρεσάτ Ακάρ, στο Tv2020, ο Ακάρ μοιράστηκε πληροφορίες για την οικογένεια του παιδιού που δέχτηκε την επίθεση. «Το όνομα του πατέρα του είναι Μπουλέντ. Ωστόσο, ο Μπουλέντ ο οποίος δεν ήρθε ποτέ στην τδβκ, έζησε όλη του τη ζωή στη νότια Κύπρο. Εκεί παντρεύτηκε μια Ελληνοκύπρια. Άλλαξε το όνομά του σε Νίκος Αντωνίου. Μιλάει πολύ καλά ελληνικά. Όλα τα παιδιά του γεννήθηκαν στη νότια Κύπρο, δεν διέφεραν σε τίποτα από τα άλλα παιδιά Ελληνοκυπρίων. Οι φίλοι του Σάββα, που πήγαν στο γυμνάσιο στο χωριό Ακάκι στον δρόμο του Τρόοδους, κατά κάποιο τρόπο έμαθαν ότι ο πατέρας του Σάββα ήταν Τουρκοκύπριος».
Σύμφωνα με τον Ακάρ, μεγάλη ομάδα μαθητών ακολούθησε τον Σάββα μετά το σχολείο και του φώναζε συνθήματα όπως: ‘Ο καλύτερος Τούρκος είναι νεκρός Τούρκος, γουρούνι Τούρκε’ στα ελληνικά. «Ένα από τα παιδιά μετέτρεψε την οργή του σε σωματική βία και επιτέθηκε στον Σάββα. Στο μεταξύ, οι μαθητές στήριξαν το αγόρι που χτύπησε τον Σάββα λέγοντας ‘Χτύπα, χτύπα, χτύπα πιο δυνατά’».
Η εφημερίδα σημειώνει επίσης πως άλλα παιδιά «που καμάρωναν για την φασιστική επίθεση που έκαναν», κατέγραψαν την επίθεση με τα κινητά τους τηλέφωνα. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι υπήρξε μεγάλη αντίδραση από Τουρκοκύπριους που παρακολούθησαν την εκπομπή.
Σε δηλώσεις του για το θέμα ο Εργκούν Ολγκούν, ειδικός αντιπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, ανέφερε ότι υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση στην κοινωνία ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τους Ελληνοκύπριους δεν θα είναι μόνιμη. «Όσο κι αν ενεργούμε με καλή πίστη, οι Ελληνοκύπριοι έχουν κάποια συναισθηματική αιχμαλωσία».
Οι Τουρκοκύπριοι συγχωρούν, αλλά αυτό δεν ισχύει στο «νότο», είπε και αναφέρθηκε «στη διαστρέβλωση του εκπαιδευτικού συστήματος και στην ύπαρξη της εκκλησίας», κατά την έκφρασή του. «Ο λόγος ύπαρξης του εκπαιδευτικού συστήματος και της εκκλησίας είναι για να εμπεδωθεί αυτή η εχθρότητα», υποστήριξε.
Δίνοντας παραδείγματα από τα σχολικά βιβλία, ο κ. Ολγκούν ισχυρίστηκε ότι στο βιβλίο των μαθηματικών υπάρχουν ερωτήσεις όπως «τόσοι άνθρωποι ζουν σε αυτό το χωριό, πόσοι άνθρωποι θα μείνουν αν οι Τούρκοι σκοτώσουν τόσους από αυτούς. Δεν είναι δυνατόν να μεγαλώσουν αλλιώς τα παιδιά που τρέφονται με εχθρότητα προς τους Τούρκους με τέτοια παραδείγματα στα σχολικά βιβλία. Η εκκλησία επίσης το τροφοδοτεί αυτό. Δυστυχώς, υπάρχει μια εσωτερικευμένη και θεσμοθετημένη εχθρότητα».
Είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί αυτό, υποστήριξε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι της Κύπρου θέλουν κυριαρχική ισότητα. Οι Τούρκοι της Κύπρου θέλουν κυριαρχική ισότητα για να διασφαλιστούν πολιτικά και μια συμφωνία εγγυήσεων για να διασφαλιστούν φυσικά», κατέληξε.