ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σχέδιο «κτίΖΩ»: Υποβλήθηκαν 15 αιτήσεις για συμμετοχή από τα 183 διαμερίσματα

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου παρέθεσε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του κοινωνικού δικτύου στήριξης του Σχεδίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Υπ. Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου παρουσίασε το κοινωνικό δίκτυο του Σχεδίου «κτίΖΩ», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν έως τώρα. «Συγκεκριμένα, από τα 183 διαμερίσματα στις 20 πολυκατοικίες που εμπίπτουν στην πρώτη φάση του Σχεδίου, έχουν υποβληθεί τις τελευταίες λίγες μέρες 15 αιτήσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο, με τους 7 εξ αυτών να έχουν ήδη εκκενώσει τα διαμερίσματα και να έχουν παραδώσει τα κλειδιά στο Τμήμα Πολεοδομίας», είπε ο Υπουργός.

Αυτούσια η συνέντευξη του Κ. Ιωάννου

Από την πρώτη στιγμή που εξαγγείλαμε το Σχέδιο Χορηγιών «κτίΖΩ» για την επιδιόρθωση ή και αναδόμηση πολυκατοικιών σε κυβερνητικούς οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων, είχαμε προβλέψει ότι αναπόφευκτα θα προκληθεί αναστάτωση και ταλαιπωρία στους δικαιούχους. Κανένας δεν αμφιβάλλει πόσο δύσκολο είναι να αλλάζεις τόπο διαμονής μετά από πολλά χρόνια. Όμως, όπως έχουμε σημειώσει πολλές φορές, πίσω από κάθε απόφαση και ενέργειά μας, βρίσκεται το ενδιαφέρον μας για την ασφάλεια όλων αυτών των συμπολιτών μας που διαμένουν σε πολυκατοικίες, οι οποίες κρίνονται από τους ειδικούς ως ακατάλληλες και επικίνδυνες.

Καθ’ όλο αυτό το διάστημα προσπαθούμε να ξεπερνούμε εμπόδια ώστε να περιορίζουμε όσο το δυνατόν την ταλαιπωρία όλων αυτών των ανθρώπων, ειδικά εκείνων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, είτε οικονομικά και οικογενειακά, είτε προβλήματα υγείας. Τους αντικρίζουμε με σεβασμό και εκτίμηση, αναγνωρίζουμε την ταλαιπωρία που θα υποστούν, αλλά πάνω από όλα ιεραρχούμε ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλειά τους και τη διαμονή τους σε συνθήκες υγιεινής και αξιοπρέπειας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς, μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι δικαιούχοι πρόσφυγες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο Σχέδιο «κτίΖΩ» για να αποκτήσουν καινούργιο και ασφαλές, σύγχρονο διαμέρισμα. Ήδη πολλοί από τους επηρεαζόμενους ενοίκους, βρίσκονται στη διαδικασία εξεύρεσης στέγης για να μετακομίσουν προσωρινά μέχρι να ανεγερθούν οι νέες πολυκατοικίες, ενώ κάποιοι έχουν ήδη δηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν και έχουν παραδώσει τα κλειδιά του διαμερίσματός τους. Συγκεκριμένα, από τα 183 διαμερίσματα στις 20 πολυκατοικίες που εμπίπτουν στην πρώτη φάση του Σχεδίου, έχουν υποβληθεί τις τελευταίες λίγες μέρες 15 αιτήσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο, με τους 7 εξ αυτών να έχουν ήδη εκκενώσει τα διαμερίσματα και να έχουν παραδώσει τα κλειδιά στο Τμήμα Πολεοδομίας. Κατ’ αντιστοιχία, άρχισε να καταβάλλεται στους δικαιούχους και το επίδομα ενοικίου. Εκτιμούμε ότι μετά και την ολοκλήρωση της ενημέρωσης προς τους δικαιούχους από Λειτουργούς του Υπουργείου και την επικύρωση της εισήγησης από τους οικείους Δήμους, το ενδιαφέρον θα αυξηθεί και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με τις εργασίες αναδόμησης των πρώτων πολυκατοικιών.

Τηρώντας τη δέσμευσή του να βρίσκεται δίπλα από τους δικαιούχους καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έχει καταρτίσει ειδικό πλάνο για να στηρίξει τους ενοίκους που χρειάζονται βοήθεια για τη μετακόμιση, τη μεταφορά και τη φύλαξη προσωπικών αντικειμένων, επίπλων και οικιακού εξοπλισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει εξασφαλιστεί αποθηκευτικός χώρος για τα άτομα που επιθυμούν να μεταφέρουν σε αυτόν τα προσωπικά τους αντικείμενα ή άλλο οικιακό εξοπλισμό, μέχρι την αποπεράτωση των νέων πολυκατοικιών και παράλληλα έχουν εξασφαλιστεί υπηρεσίες μεταφοράς από συγκεκριμένες εταιρείες. Από την περασμένη εβδομάδα το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έθεσε σε λειτουργία ειδικό τηλεφωνικό κέντρο και όσοι χρειάζονται βοήθεια για μεταφορά και αποθήκευση μπορούν να καλούν στον αριθμό 22409541 για να εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι τα έξοδα για τη μεταφορά και την αποθήκευση θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να επιβαρυνθούν οι δικαιούχοι.

Κυρίες και Κύριοι,

Η χαρά μας είναι ακόμη πιο μεγάλη για το γεγονός ότι το Σχέδιο «κτίΖΩ» αγκαλιάζεται όλο και περισσότερο από την ίδια την κοινωνία, η οποία για μια ακόμη φορά δείχνει τα ανεξάντλητα αποθέματά της σε αλληλεγγύη. Από την πρώτη μέρα που εξαγγείλαμε το Σχέδιο γινόμαστε δέκτες ενδιαφέροντος από οργανισμούς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και θεσμούς, οι οποίοι θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της Κυβέρνησης, δείχνοντας στην πράξη το κοινωνικό τους πρόσωπο.  

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλέσαμε σήμερα για να ανακοινώσουμε τη σύσταση του κοινωνικού δικτύου στήριξης του Σχεδίου «κτίΖΩ», το οποίο στόχο έχει να καλύψει κάποιες πρόσθετες ανάγκες για όσους δικαιούχους αποδεδειγμένα χρήζουν οικονομικής ή άλλης στήριξης, κατά τη διάρκεια της προσωρινής διαμονής σε άλλους χώρους, μέχρι να μπορέσουν να εγκατασταθούν στα νέα διαμερίσματα.

Έχουμε μαζί μας εκπροσώπους των οργανισμών, οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν: τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό TechIsland, ο οποίος θα προσφέρει χρηματικό ποσό 400 χιλιάδων ευρώ, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η οποία θα προσφέρει χρηματικό ποσό 100 χιλιάδων ευρώ, καθώς και το Δίκτυο SupportCy, το οποίο θα θέσει τους εθελοντές του στη διάθεση των προσφύγων που θα χρειαστούν βοήθεια, ενώ εταιρείες-μέλη του θα συνδράμουν σε είδος. Άλλοι οργανισμοί και εταιρείες έχουν ήδη δεσμευτεί να συνεισφέρουν και αναμένεται η επίσημη απόφαση και ανακοίνωση από πλευράς τους.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική είναι η βοήθεια που έχουμε από την Τράπεζα Κύπρου και τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης, που θα συμβάλουν για να προσφέρουν χρηματοδότηση σε δικαιούχους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Σχέδιο «κτίΖΩ».

Οι λεπτομέρειες για το είδος της βοήθειας που θα προσφέρεται ανά εταιρεία και οργανισμό θα δοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Για το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο κατάλογος των δωρητών, καθώς και το είδος της βοήθειας που προσφέρουν, εμπλουτίζεται συνεχώς, επιτυγχάνοντας τον κοινό στόχο όλων μας, που δεν είναι άλλος από την επιτυχή εφαρμογή του Σχεδίου, προς όφελος των συμπολιτών μας.

Τα χρήματα που θα προσφερθούν από τους πιο πάνω οργανισμούς, αλλά και η πρόσθετη οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί μελλοντικά από άλλες εταιρείες και ιδιώτες, θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό και ουσιαστικά θα λειτουργήσουν ως επικουρική βοήθεια επιπλέον της κρατικής στήριξης. Τα χρήματα αξιοποιούνται με απαρέγκλιτη προσήλωση στη χρηστή διαχείριση κατά τρόπο διάφανο και απλό, στη βάση κοινωνικό-οικονομικών κριτηρίων ευαλωτότητας που διαπιστώνονται στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις και συζητήσεις με τους δικαιούχους, και ελέγχου που θα διενεργείται μέσω των βάσεων δεδομένων άλλων αρμόδιων κρατικών Υπηρεσιών.

Η δημιουργία του κοινωνικού δικτύου στήριξης του Σχεδίου «κτίΖΩ» μάς γεμίζει αισιοδοξία και υπερηφάνεια. Μας δίνει δύναμη να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια που θα βρούμε μπροστά μας και μας επιτρέπει να κοιτάζουμε με αισιοδοξία την επόμενη μέρα. Θεωρώ ότι το παράδειγμα των εταιρειών που έχουμε σήμερα εδώ μπορούν να ακολουθήσουν και άλλοι φορείς και για αυτό απευθύνω έκκληση προς εταιρείες, οργανισμούς, άτομα και οργανώσεις, να στηρίξουν την προσπάθεια και να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο αυτό το κοινωνικό δίκτυο, που στέλνει πολλά ελπιδοφόρα μηνύματα για μια κοινωνία αλληλέγγυη και μια χώρα καλύτερη.

Θα επαναλάβω ότι το Σχέδιο «κτίΖΩ» δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς τη συνεργασία πολλών ανθρώπων, θεσμών και οργανωμένων συνόλων, τα οποία είδαν τη μεγάλη εικόνα και στάθηκαν δίπλα στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα μισού αιώνα. Θέλω για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω τη Βουλή, ειδικά τις Επιτροπές Προσφύγων και Εσωτερικών, τα πολιτικά κόμματα, την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, τους Δημάρχους, τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια των επηρεαζομένων προσφυγικών συνοικισμών, την Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, το ΕΤΕΚ και βεβαίως τη διεύθυνση και τα στελέχη του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για την πολύ καλή δουλειά που κάνουν.

Προτού δώσω το λόγο για ερωτήσεις, επιτρέψτε μου να καλέσω τους εκπροσώπους των οργανισμών που είναι μαζί μας, να απευθύνουν λίγα λόγια για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Ο Δήμος Στροβόλου έστω, ή/και όποια άλλη Αρμόδια Αρχή, δεν έχει εκδώσει διάταγμα κατεδάφισης των ήδη μυστικά, από το 2018, κηρυχθέντων κατεδαφιστέων, στην εντός της δημαρχο΄λυμενης περιοχής του, για να ξέρουν και οι ιδιοκτήτες ή/και οι ένοικοι κλπ τι δέον να πράξουν νόμιμα και σίγουρα όπως διακοπή παροχής υπηρεσιών από Κρατικούς ή ημικρατικούς ή/και άλλους Οργανισμούς και Εταιρείες ενδεχομένως.
Πολλά στην διαδρομή του «κτίΖω» είναι ρευστά και μεταβαλλόμενα.
Σε άλλους εκτοπισθέντες /πρόσφυγες η όλη αυτή διαδικασία έγινε δωρεάν όπως και η αναδόμηση/ανέγερση των κηρυχθέντων ετοιμόρροπων ή ασύμφορων επιδιορθώσεως πολυκατοικιών και οικιών για ψηφοθηρικούς ή/και άλλους λόγους για τους οποίους τα κόμματα της σημερινής (α)Βουλής σιωπούν εκκωφαντικά προσπαθώντας συνέχιση της ένοχης εκμετάλλευσης.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση