Kathimerini.com.cy
Εκατοντάδες πολίτες, με πανό και συνθήματα, έλαβαν μέρος σε πορεία διαμαρτυρίας το πρωί του Σαββάτου από το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο, απαιτώντας την απόρριψη του αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου για τον Ακάμα.
Με σφυρίχτρες, κρουστά, πανό και συνθήματα όπως, «Δεν θα περάσει, θέλουμε τα δάση», «Ο Ακάμας ανήκει στα παιδιά μας», «S.O.S, θαλάσσιες σπηλιές», και «Αφήστε τον Ακάμα ακάμωτο,» διαδηλωτές έλαβαν μέρος στην «Πορεία Ακάμας, Ώρα Μηδέν’» που διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών και την Κίνηση Save Akamas/Save Cyprus.
Οι διαδηλωτές μαζευτήκαν έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών και πραγματοποίησαν πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου έμειναν για περίπου 30 λεπτά πριν ξεκινήσουν, κατά τις 11:55, πορεία πίσω στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου και θα ολοκληρωνόταν η διαμαρτυρία.
Ένας εκ των διοργανωτών ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ότι θα συνεχίσουν τις δράσεις τους μέχρι, το αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο για τον Ακάμα, απορριφθεί.
Σε σχετική ανακοίνωση, οι διοργανωτές αναφέρουν ότι θεωρούν ότι το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα «είναι εντελώς ασύμβατο με τους στόχους διατήρησης της κοινής μας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της αειφόρου ανάπτυξης των κοινοτήτων της Χερσονήσου Ακάμα».
«Απαιτούμε την απόρριψη του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, έτσι ώστε το Πολεοδομικό Συμβούλιο και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως να προχωρήσουν άμεσα στην πλήρη αναθεώρηση και ριζική τροποποίηση αρκετών και σημαντικών προτεινόμενων προνοιών, μέτρων πολιτικής και πολεοδομικών ζωνών του Σχεδίου», αναφέρεται.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, «προωθεί την διάσπαρτη δόμηση και την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, μέσα από τις πολιτικές ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας και επισκέψιμου αγροκτήματος, τη χωροθέτηση τριών περιοχών εξειδικευμένων αναπτύξεων κοντά στα Φαράγγια της Ανδρολίκου, τους Βράχους της Ίνειας και τα Φαράγγια των Αρόδων και του Κάθικα, καθώς και τη δημιουργία νέας Λατομικής Ζώνης στα Φαράγγια της Ανδρολίκου και Τουριστικής Ζώνης στους Βράχους της Ίνειας».
Και όλα αυτά, προστίθεται, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες πρόνοιες έχουν απορριφθεί ήδη από την Γνωμάτευση που εξέδωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος τον Οκτώβριο 2021, ενώ παράλληλα οι εκθέσεις των συναρμόδιων αρχών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων αποδεικνύουν, πέραν κάθε εύλογης αμφιβολίας και επιστημονικής επιφύλαξης, ότι θα επιφέρουν σοβαρές, αρνητικές, συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και το μοναδικό τοπίο της Χερσονήσου Ακάμα.
Το παρών τους στην εκδήλωση έδωσαν Βουλευτές του ΑΚΕΛ και στελέχη του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών.
Την εκδήλωση στήριξαν μεταξύ άλλων, η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου και η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ).
Φωτογραφίες: Φίλιππος Χρήστου