Kathimerini.com.cy
Για την αυξημένη ροή καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και ανηλίκων μίλησε στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» η Πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου, εκφράζοντας τη θέση ότι η προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια έχει βοηθήσει τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους. «Το ότι πλέον έχουμε υποδομές, διαδικασίες και εξειδικευμένο προσωπικό που αντιμετωπίζει αυτά τα περιστατικά έχει βοηθήσει τα θύματα και τις οικογένειές τους να εμπιστευτούν το σύστημα», τόνισε.
Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι υπάρχει αύξηση περιστατικών, ιδιαίτερα σεξουαλικής κακοποίησης, μέσω του διαδικτύου. Τόνισε ότι οι γονείς δεν γνωρίζουν αρκετά και δεν αντιλαμβάνονται πώς λειτουργεί το διαδίκτυο ή τι προσβάσεις έχουν οι επιτήδειοι. «Πρέπει οι γονείς να ενημερωθούν για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν όσον αφορά την χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών μέσα στο σπίτι τους. Υπάρχουν πολλά εργαλεία. Η Cyta για παράδειγμα, που είναι και συνέταιρος του Συμβουλίου Φωνής, προσφέρει πολλά εργαλεία για την προστασία και τους περιορισμούς που πρέπει να τίθενται. Πρέπει να δώσουμε έμφαση και στην επικοινωνία με τα παιδιά, τόσο οι γονείς όσο και στο σχολείο, ούτως ώστε να είναι αφυπνισμένα».
Η κα Παπαδοπούλου σημείωσε ότι «πρέπει να αντιληφθούμε ότι η τεχνολογία μας ξεπερνά, ο χρόνος μας ξεπερνά και τα παιδιά είναι πολύ πιο προχωρημένα σε αυτά». Μάλιστα, όπως είπε, ένα πέμπτο περίπου των περιστατικών που παραπέμπονται στο Σπίτι του Παιδιού είναι μεταξύ ανηλίκων. «Στα σχολεία έχει γίνει δουλειά, πλέον οι εκπαιδευτικοί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα που προβαίνει σε αποκαλύψεις και καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση. Η πρώτη ομάδα είναι πάντοτε οι γονείς», διευκρίνισε. Σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου, τα περιστατικά αφορούν 70% κορίτσια και 30% αγόρια.
Σε ερώτηση ποιο τμήμα νοσεί περισσότερο σε ότι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση και διερεύνηση των καταγγελιών, είπε πως υπήρξε καθυστέρηση στη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, στο οποίο όμως δίνεται τώρα έμφαση. «Με τους λειτουργούς Κοινωνικής Ευημερίας γίνονται εκπαιδεύσεις, θα δούμε τα αποτελέσματα του χρόνου. Είναι στην πρόληψη που πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση, ιδιαίτερα στην δευτερογενή πρόληψη». Εξήγησε ότι υπάρχουν περιστατικά που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επίπεδο κακοποίησης ή σεξουαλικής κακοποίησης και πρέπει οι αρμόδιοι να μπορούν να εντοπίζουν αυτή την ευαλωτότητα σε παιδιά ή σε οικογένειες και να παρέμβουν οι υπηρεσίες πριν εξελιχθεί το πρόβλημα σε επίπεδο κακοποίησης.