ΚΥΠΕ
Τελικές ρίψεις νερού πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί τα δύο μισθωμένα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο τρίγωνο Χοιροκοιτίας – Βάλβας και Τόχνης όπου το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Μαΐου, ξέσπασε φωτιά, η οποία κατέκαυσε περίπου 1 με 1,5 τετραγωνικό χιλιόμετρο από ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και αριθμό δένδρων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας αρκετός κόσμος παρέμεινε στη περιοχή, ενώ επίγειες δυνάμεις προσέγγιζαν εστίες φωτιές που υπήρχαν στις καμένες περιοχές.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής χαρακτήρισε συλλογική την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς από όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, δηλαδή Πυροσβεστική Υπηρεσία, Τμήμα Δασών, Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, η οποία βοήθησε τα μέγιστα, Πολιτική Αμυνα, Ταμείο Θήρας, Κοινότητες και εθελοντικά σύνολα. «Μετά από πολλές και πολύωρες προσπάθειες, αλλά και αρκετές δυσκολίες που υπήρχαν, έγινε κατορθωτή η κατάσβεση της φωτιάς» είπε.
Πρόσθεσε ότι «οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή και άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση αλλά και η ιδιομορφία του εδάφους που δημιουργούσε ανέμους, δυσκόλευε πάρα πολύ το έργο της πυρόσβεσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας αρκετός κόσμος παρέμεινε στη περιοχή, ενώ επίγειες δυνάμεις προσέγγιζαν εστίες φωτιές που υπήρχαν στις καμένες περιοχές».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κεττής είπε πως «νωρίς σήμερα το πρωί ενεργοποιήθηκαν τα δύο ελικόπτερα τα οποία, όπου εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και εντοπίζονται ακόμα, εστίες φωτιάς, έκαναν ρίψεις προκειμένου να ασφαλιστεί η περιοχή. Από την ενημέρωση που έχουμε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, γνωρίζουμε ότι σήμερα θα φυσούν έντονοι, νότιοι και νοτιοδυτικοί άνεμοι και έτσι θα παραμείνουν στην περιοχή δυνάμεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αναζωπυρώσεις φωτιάς».
Οσον αφορά τον συντονισμό των Υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς, ο κ. Κεττής είπε πως «έγινε μια πάρα πολύ καλή δουλειά, αφού όλοι γνώριζαν πού θα πάνε και τι θα κάνουν κάνουν, στη βάση του προωθημένου κέντρου που έστησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη περιοχή. Ταυτόχρονα ήταν πολύ ουσιαστική και η προσφορά των οργανωμένων εθελοντικών ομάδων, που ήταν απαίτηση της Υπηρεσίας να είναι θεσμοθετημένοι, ασφαλισμένοι και ντυμένοι».
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «η εστία της φωτιάς ήταν μία, αλλά λόγω των σφοδρών ανέμων επεκτάθηκε ραγδαία. Υπήρχαν δύο ενεργά μέτωπα, δηλαδή το βορειοδυτικό και το νότιο τα οποία χωρίστηκαν σε τομείς με αποτέλεσμα το πρώτο να το αναλάβει το Τμήμα Δασών και η Πυροσβεστική Υπηρεσία το δεύτερο».
Εξήγησε μάλιστα πως «σε περίπτωση που η φωτιά στο βορειοδυτικό μέτωπο ξέφευγε τότε θα απειλούσε Κοινότητες».
Οσον αφορά τη σύλληψη ενός ατόμου ως υπόπτου για την πυρκαγιά, ο κ. Κεττής «πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι το 92% των πυρκαγιών οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Η πλειονότητα του κόσμου έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να προσέξουμε και να προστατεύσουμε τον φυσικό πλούτο που απέμεινε στην Κύπρο».