ΚΥΠΕ
Στο τραπεζικό σύστημα, στις τιμές των καυσίμων αλλά και της πώλησης ιδιωτικών νοσοκομείων σε συγκεκριμένο Fund, επικεντρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), τη Δευτέρα.
Η Πρόεδρος της ΕΠΑ Εύα Παντζαρή, τόνισε πως η Επιτροπή λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της νομοθεσίας και πως για να ερευνήσει ενδεχόμενο λειτουργίας καρτέλ μεταξύ συγκεκριμένων τραπεζικών ιδρυμάτων ή συνεννόησης για καθορισμού τιμών στα πετρελαιοειδή, θα πρέπει να έχει ενώπιον της ένα έναυσμα ή κάποια συγκεκριμένη καταγγελία.
Η Βουλευτής ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών έθεσε το ερώτημα προς την κ. Παντζαρή τι έπραξε η ΕΠΑ στις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και κατά πόσον έχουν διαπιστωθεί υπερχρεώσεις από τις εταιρείες.
Η κ. Παντζαρή σημείωσε πως η ΕΠΑ δεν υπάρχει κάτι που δεν έπραξε και πως είναι σε συνεχή επαφή με την Υπηρεσία Καταναλωτών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ενώ τόνισε πως για να ξεκινήσει κάποια έρευνα εναντίον των εταιρειών η ΕΠΑ χρειάζεται κάποιο έναυσμα ή κάποια συγκεκριμένη καταγγελία, κάτι που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης έθεσε ερωτήματα για τις χρεώσεις των τραπεζών και τα επιτόκια που βάζουν, σημειώνοντας πως οι δύο μεγαλύτερες Τράπεζες έχουν πανομοιότυπες χρεώσεις και επιτόκια. Αυτό, είπε, δεν έπρεπε να ήταν ζήτημα προς διερεύνηση για υπόθεση καρτέλ από μέρους της ΕΠΑ, ρώτησε την Πρόεδρο της Επιτροπής. Στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με τις Τράπεζες, ήταν και η ερώτηση που έθεσε στην κ. Παντζαρή ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους.
Η κ. Παντζαρή επανέλαβε πως η ΕΠΑ δεν έχει οτιδήποτε ενώπιον της και αν ο ίδιος ο κ. Λουκαΐδης ή οποιοσδήποτε άλλος έχει στοιχεία θα πρέπει να τα καταγγείλει στην Επιτροπή έτσι ώστε να έχει το έναυσμα για έρευνα. Πρόσθεσε πως η ΕΠΑ δεν έχει υπόνοιες για ύπαρξη καρτέλ στις τράπεζες και πρέπει να υπάρξουν στοιχεία ώστε να ξεκινήσει η έρευνα.
Σε δηλώσεις του ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε, ως ΑΚΕΛ έθεσαν εκ νέου τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συγκέντρωση ιδιοκτησίας στο χώρο της υγείας.
Πρόσθεσε ότι έθεσαν επίσης το ολιγοπώλιο που υπάρχει και στον τραπεζικό τομέα, όπου δύο τραπεζικά ιδρύματα έχουν το 85-90% της αγοράς. Επίσης, είπε ότι αναφέρθηκαν στο παλιό, γνωστό θέμα που αφορά τις εταιρείες πετρελαιοειδών και στο ενδεχόμενο μεταξύ τους συνεννόησης με τη μορφή καρτέλ.
Είπε ακόμα ότι ζήτησαν να δουν κατά πόσο ο λόγος που δεν υπήρξε καμία, ουσιαστική δράση από πλευράς ΕΠΑ για να προστατευτούν οι καταναλωτές ως ορίζει η νομοθεσία και ο στρατηγός, σκοπός και αρμοδιότητα που έχει αυτή η Επιτροπή είχε να κάνει με την έλλειψη προσωπικού και με προβλήματα σε ό, τι αφορά το κανονιστικό πλαίσιο, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της.
«Η απάντηση που πήραμε ήταν πολύ σαφής και ξεκάθαρη. Ουσιαστικά δεν έχουν καμία δυσκολία να εκτελούν το ρόλο και την αρμοδιότητα που τους έχει αναθέσει ο νομοθέτης. Ως εκ τούτου τα τεράστια προβλήματα και τα κενά που υπάρχουν, τα οποία ζημιώνουν σε τεράστιο βαθμό τους καταναλωτές, είτε αυτοί είναι νοικοκυριά είτε είναι επιχειρήσεις, αφορούν αποκλειστικά στην έλλειψη βούλησης από πλευράς της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, είτε σε σχέση με την ανικανότητά τους είτε και τα δύο», ανέφερε.
Στο θέμα των ιδιωτικών νοσοκομείων και στην αγορά δύο νοσοκομείων που είναι εντός ΓεΣΥ από συγκεκριμένο επενδυτικό Ταμείο ήταν η παρέμβαση του Βουλευτή της ΔΗΠΑ Αλέκου Τρυφωνίδη.
Η κ. Παντζαρή είπε πως η νομοθεσία επιτρέπει σε επενδυτικά ταμεία να προβαίνουν σε αγορές ιδιωτικών νοσοκομείων που είναι τόσο εντός όσο και εκτός ΓεΣΥ. Συνεπώς, δεν έχει διαπιστωθεί οτιδήποτε από πλευράς ΕΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα, είπε και πρόσθεσε πως αν το κράτος δεν επιθυμεί να γίνεται κάτι τέτοιοι, θα πρέπει να αλλάξει την νομοθεσία.