ΚΥΠΕ
Υπάρχουν υποψίες για τους δράστες της δολοφονίας του Θανάση Νικολάου, ωστόσο δεν υπάρχει η απαιτούμενη μαρτυρία, που να στοιχειοθετεί εύλογη υποψία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Σάββας Μάτσας, ο ένας εκ των δύο ποινικών ανακριτών, που συνέταξαν το πόρισμα για τον θάνατο του 25χρονου τότε εθνοφρουρού, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός πριν από 17 χρόνια κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας.
Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μάτσας είπε ξεκάθαρα πως πρόκειται για «εγκληματική ενέργεια», για να σημειώσει ότι το πόρισμα περιλαμβάνει ονόματα, ανάμεσα στα οποία και των ενδεχόμενων δραστών της δολοφονίας.
Σύμφωνα με τον Σάββα Μάτσα, οι ποινικοί ανακριτές δεν θεώρησαν σωστό να χαρακτηρίσουν τα πρόσωπα, για τα οποία υπάρχουν απλές υποψίες, ως πιθανούς δράστες, αλλά όπως πρόσθεσε «εννοείται ότι περιλαμβάνονται σε αυτούς που είναι ύποπτοι».
«Υπάρχουν», είπε συγκεκριμένα, «υποψίες, αλλά χωρίς την απαιτούμενη μαρτυρία, που να στοιχειοθετεί εύλογη υποψία. Υπάρχουν απλές υποψίες».
Πιθανότητα να οδηγηθούν ενώπιον Δικαιοσύνης
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ εάν πιστεύει πως τα ευρήματα του πορίσματος θα βοηθήσουν, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, ο κ. Μάτσας είπε πως «εάν γίνει η σωστή διερεύνηση -έστω και τώρα- και γίνουν ορισμένα πράγματα, τα οποία δεν μπορώ να αναφέρω δημοσίως, υπάρχει πιθανότητα να οδηγηθούν ενώπιον Δικαιοσύνης».
Σημείωσε πως είναι θέμα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και των Αστυνομικών Αρχών κατά πόσο θα συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Χαρακτήρισε δύσκολη την υπόθεση, λόγω των πολλών διαδικασιών, που προηγήθηκαν, όπως οι αστυνομικές ανακρίσεις, η στρατιωτική ανάκριση, οι δύο θανατικές ανακρίσεις, η μια ποινική ανάκριση, η εκταφή, καθώς και οι ιατροδικαστικές εκθέσεις.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, για να σημειώσει πως αυτό δεν το λένε μόνο αυτοί που συνέταξαν το πόρισμα στη βάση του συνόλου των γεγονότων, αλλά και οι ιατροδικαστές, οι παθολογοανατόμοι, οι ανθρωπολόγοι, οι πραγματογνώμονες, τους οποίους χρησιμοποίησε η οικογένεια στην πορεία όλων αυτών των ετών, ώστε να δώσουν την άποψη τους τόσο πριν, όσο και μετά την εκταφή του άτυχου Θανάση.
Σε σχέση με τους ένοχους, ο κ. Μάτσας είπε ότι έγιναν «πάρα πολλά λάθη και παραλείψεις» από την πρώτη κιόλας ιατροδικαστική έκθεση, με αποτέλεσμα να χαθεί μαρτυρικό υλικό και να μην γίνει σωστή ιατροδικαστική έρευνα.
Έκανε λόγο για «παραπλάνηση μεγάλου βαθμού» της Αστυνομίας, αλλά και για τις έρευνες που ακολούθησαν.
Εξάλλου, σημείωσε πως τα ευρήματα του πορίσματος διαπιστώνουν λάθος χειρισμούς από την Αστυνομία.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η Αστυνομία παρασύρθηκε, λόγω της πρώτης ιατροδικαστικής έκθεσης», για να συμπληρώσει πως οι αξιωματικοί της αστυνομίας «ενήργησαν με τρόπο λανθασμένο και επιπόλαιο και ανέθεσαν από την πρώτη ημέρα την υπόθεση σε ένα άπειρο αστυνομικό του Αστυνομικού Σταθμού Λάνιας».
Εξήγησε πως ο συγκεκριμένος αστυνομικός ήταν «άπειρος», για εξέταση τέτοιων σοβαρών υποθέσεων, η οποία τότε καταχωρήθηκε ως μικροπαράβαση, σύμφωνα με τον Σάββα Μάτσα.
«Έγιναν πάρα πολλές παραλήψεις στην πορεία διερεύνησης από την αστυνομία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να μην γίνει σωστή και αποτελεσματική έρευνα. Όπως εξάλλου καταδικάστηκε η κυπριακή αστυνομία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο κατέφυγε η οικογένεια», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση εάν το πόρισμα καθοδηγεί την αστυνομία πώς να δράσει από δω και πέρα, ο κ. Μάτσας απάντησε: «Λέμε κάποιες απόψεις».
Κληθείς να αναφέρει πόσος χρόνος χρειάζεται, ώστε να προχωρήσει η υπόθεση από τη Νομική Υπηρεσία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «εάν οριστούν δύο ικανοί λειτουργοί του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα και αφιερωθούν σε αυτή την υπόθεση, μπορούν σύντομα -τουλάχιστον να αποφασίσουν- πώς συνεχίζουν να χειρίζονται αυτή την υπόθεση».
Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα συνέταξαν από κοινού οι ποινικές ανακριτές, Σάββας Μάτσας και Αντώνης Αλεξόπουλος, οι οποίοι διορίστηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Γιώργο Σαββίδη τον Οκτώβριο 2021, με σκοπό να διερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου.
Το πόρισμα παραδόθηκε χθες, 15 Σεπτεμβρίου του 2022, στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Γιώργο Σαββίδη.