ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάνω από 3,000 παιδιά μεικτών γάμων αναζητούν κυπριακή ιθαγένεια

Εντός των ημερών αποφασίζει τα επόμενά του βήματα το Υπουργείο Εσωτερικών

Σε μια μετέωρη κατάσταση μεταξύ νομιμότητας και παρατυπίας, λόγω των κενών στη νομοθεσία, βρίσκονται τα παιδιά μεικτών γάμων, σε ο,τι αφορά περιπτώσεις Ε/κ γονέα και γονέα που έφθασε στην Κύπρο μέσω μεταναστευτικών ροών και θεωρείται παράτυπος και Τ/κ με Τούρκο πολίτη (έποικο). Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει εξασφαλίσει η «Κ», πέραν των 3.000 παιδιών από μεικτούς γάμους αναζητούν αυτή τη στιγμή κυπριακή ιθαγένεια. Από αυτούς 652 παιδιά εμπίπτουν στα κριτήρια του υπουργικού συμβουλίου ούτως ώστε να λάβουν υπηκοότητα.

Η αφορμή

Η «Κ» επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο, με αφορμή την περίπτωση Κύπριας μητέρας η οποία εξέφρασε κραυγή απόγνωσης για το γεγονός ότι το δίχρονο κοριτσάκι της δεν μπορεί να εξασφαλίσει κυπριακή υπηκοότητα. Παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί, και παρά το οτι η μητέρα του είναι Κύπρια πολίτης, το κοριτσάκι θεωρείται διεθνώς ανιθαγενής, με αποτέλεσμα να κρατείται «δέσμιο» στη χώρα μέχρι και τα 18 του χρόνια. Η μητέρα υποστηρίζει πάντως πως ο πατέρας δεν θεωρείται παράτυπος καθώς έχει λάβει άδεια παραμονής, καταβάλλει ΓεΣΥ και κοινωνικές ασφαλίσεις. Η «Κ» υπέδειξε την εν λόγω περίπτωση στο υπουργείο Εσωτερικών το οποίο έχει αναφέρει πως μελετά την συγκεκριμένη περίπτωση. Σημειώνεται ότι το θέμα απασχόλησε τον Τύπο αρκετές φορές στο παρελθόν, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που ταλανίζει εκατοντάδες οικογένειες στην Κύπρο.

Η «Κ» απευθύνθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών για την υπόθεση και υπήρξε η παραδοχή πως τα παιδιά που είναι εκ μητρογονίας Κύπριοι πρέπει όντως να μπορούν να αναγνωριστούν ως Κύπριοι πολίτες. Ως εκ τούτου, όπως δήλωσε στην «Κ» αρμόδια πηγή, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, έδωσε οδηγίες για καθορισμό σύσκεψης με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης εντός των ημερών, προκειμένου να κατατεθούν εισηγήσεις και να εξεταστούν τρόποι ρύθμισης του ζητήματος, με πρόθεση να ενημερωθεί και το Υπουργικό Συμβούλιο. Βάσει της νομοθεσίας, η κυπριακή υπηκοότητα παραχωρείται αυτόματα όταν ο ένας από τους δύο γονείς είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, νοουμένου όμως ότι ο άλλος γονέας δεν έχει εισέλθει παράτυπα στη χώρα. Ο λόγος είναι επειδή εάν δοθεί στο παιδί υπηκοότητα, τότε αυτόματα, με βάση τη νομοθεσία, θα πάρει υπηκοότητα και ο γονέας που θεωρείται παράτυπος. Ωστόσο, μπορεί ο αρμόδιος Υπουργός, με πρόταση που θα πάρει στο Υπουργικό Συμβούλιο, να παραχωρήσει εξαιρέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει από το 2007 θεσπίσει μια σειρά κριτηρίων για τις πολιτογραφήσεις, ώστε να μην αποκλείονται αυτόματα όλα τα παιδιά μεικτών γάμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η «Κ» αυτή τη στιγμή 652 παιδιά εμπίπτουν στα κριτήρια του Υπουργικού Συμβουλίου και 2899 δεν εμπίπτουν. Ειδικότερα, την υπηκοότητα λαμβάνουν παιδιά μεικτών γάμων Τ/κ με Τούρκους πολίτες (έποικους) που γεννήθηκαν πριν ή κατά την 20ή Ιουλίου 1974, παιδιά μεικτών γάμων Τ/κ με πολίτες τρίτων χωρών εκτός Τουρκίας, ή με πολίτες της ΕΕ και άλλων χωρών με τις οποίες υπάρχουν σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, παιδιά μεικτών γάμων Τ/κ με Τούρκους πολίτες όπου ο γάμος έγινε στο εξωτερικό πριν την 20ή Ιουλίου 1974, παιδιά μεικτών γάμων όπου οι γονείς γνωρίστηκαν στο εξωτερικό, όπως π.χ. κατά τη διάρκεια σπουδών, παιδιά μεικτών γάμων που κατοικούν στην Πύλα.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν

Η αρμόδια πηγή εξήγησε πως οι πλείστες περιπτώσεις μεικτών γάμων στην Κύπρο αφορούν Τουρκοκύπριους με Τούρκους έποικους και το κόλλημα το οποίο εμποδίζει τη διαδικασία είναι ότι αν δοθεί υπηκοότητα στο παιδί τότε θα αναγνωριστεί ως Κύπριος και ο Τούρκος έποικος. Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναμένεται να εξεταστούν λύσεις προκειμένου τα παιδιά αυτά να αποκτήσουν έγγραφα και να ανήκουν σε κάποιο κράτος, διασφαλίζοντας την ίδια ώρα ότι οι Τούρκοι έποικοι δεν θα αναγνωριστούν ως Κύπριοι πολίτες. Σημειώνεται ότι η ζωή των παιδιών μεικτών γάμων επηρεάζεται αρνητικά σχεδόν σε όλους τους τομείς ενώ γίνεται και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, αφού δεν μπορούν να ταξιδέψουν, εκτός και αν προκύψει κάποιος σοβαρός ιατρικός λόγος και εκδοθεί άδεια, ενώ δεν μπορούν να γραφτούν ούτε στο ΓεΣΥ. Μόλις τα παιδιά συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους δικαιούνται να κάνουν αίτηση για πολιτογράφηση και, σύμφωνα με την αρμόδια πηγή, οι πλείστες περιπτώσεις εγκρίνονται, εφόσον ο ένας γονέας είναι Ελληνοκύπριος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X