ΚΥΠΕ
Στις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση της διδασκαλίας των Γαλλικών στη δημόσια εκπαίδευση, καθώς και στις ενέργειες που γίνονται για περαιτέρω ενίσχυσή της, στο πλαίσιο και της προώθησης της πολυγλωσσίας, αναφέρθηκε η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου σε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας.
Η αντιπροσωπεία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, στο πλαίσιο των ενεργειών ένταξης της Βουλής των Αντιπροσώπων στην εν λόγω Συνέλευση.
Τόσο η Υπουργός, όσο και τα μέλη της αντιπροσωπείας, συμφώνησαν ότι η πλήρης ένταξη της κυπριακής Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Γαλλοφωνίας θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση της παιδείας, της νεολαίας και του αθλητισμού και την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων υπέρ της Γαλλοφωνίας προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, η Υπουργός συναντήθηκε με την Αντιπροσωπεία την Πέμπτη. Κατά τη συνάντηση η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) για τον εορτασμό της Γαλλοφωνίας, καθώς και τη συμμετοχή της Κύπρου στους Αγώνες Γαλλοφωνίας, από το 2006.
Στη συνάντηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία του Γαλλο-κυπριακού Σχολείου στην Κύπρο από το 2012, οι απόφοιτοι του οποίου αποκτούν το διεθνώς αναγνωρισμένο Baccalauréat, το οποίο επιτρέπει την πρόσβαση σε όλα τα πανεπιστήμια της Γαλλίας και άλλες γαλλόφωνες χώρες. Περαιτέρω, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην παρουσία της Γαλλοφωνίας και στην ανώτερη εκπαίδευση της Κύπρου, με τη λειτουργία του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 1998 και τη συμμετοχή τόσο του Πανεπιστημίου Κύπρου όσο και του Ινστιτούτου Κύπρου στην Ένωση Πανεπιστημίων της Γαλλοφωνίας (Agence Universitaire de la Francophonie).
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, υπεύθυνος για την περιοχή της Ευρώπης, Jean-Charles Luperto, παρουσίασε το γενικότερο έργο της Συνέλευσης και ιδιαίτερα αυτό της Επιτροπής Παιδείας, Επικοινωνίας και Πολιτιστικών Υποθέσεων που έχει ως προτεραιότητα, πέραν της προώθησης της γαλλικής γλώσσας στο πλαίσιο της πολυγλωσσίας, και την ενίσχυση των κοινών αξιών της Γαλλοφωνίας, αυτών της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.