ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καθηγήτρια του ΠΚ στους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη απήχηση παγκοσμίως

Η Δέσπω Φάττα-Κάσινου, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη απήχηση παγκοσμίως για το 2022

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δέσπω Φάττα-Κάσινου, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη απήχηση παγκοσμίως για το 2022.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, στη λίστα περιλαμβάνονται δύο ακαδημαϊκοί από ανώτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η λίστα Highly Cited Researchers 2023 περιλαμβάνει συνολικά 6.849 ερευνητές και ερευνήτριες από ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε 67 χώρες.

Από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σύμφωνα με τον κατάλογο Highly Cited Researchers 2023 της εταιρείας Clarivate™, στη λίστα περιλαμβάνεται για έκτη χρονιά η Δρ Δέσπω Φάττα-Κάσινου, Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, ως μία από τους 137 επιστήμονες διεθνώς, στην Κατηγορία «Environment and Ecology».

Οι ΗΠΑ εκπροσωπούνται με 2.669 ερευνητές και ερευνήτριες που αντιστοιχεί στο 37,5% του συνόλου ενώ η Κίνα με 1.275 ερευνητές και ερευνήτριες που αντιστοιχεί στο 17,9% του συνόλου. Ακολουθούν η Βρετανία με 574 επιστήμονες (8,1%), η Γερμανία με 336 (4,7%), η Αυστραλία με 321 (4,5%), ο Καναδάς με 218 (3,1%), η Ολλανδία με 195 (2,7%), η Γαλλία με 139 (2%), το Χονγκ Κονγκ με 120 (1,7%) και η Ιταλία με 115 (1,6%).

Ο David Pendlebury, Επικεφαλής Ερευνητικής Ανάλυσης στο Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών στο Clarivate, δήλωσε ότι «η λίστα Highly Cited Researchers προσδιορίζει και τιμά εξαιρετικούς ερευνητές, των οποίων η σημαντική και ευρεία επιρροή στους τομείς τους μεταφράζεται στον αντίκτυπο που έχουν στην ερευνητική κοινότητα με καινοτομίες που κάνουν τον κόσμο πιο υγιή, πιο βιώσιμο και πιο ασφαλή».

Η Δρ Φάττα-Κάσινου έχει τιμηθεί στο παρελθόν για την επιστημονική της δραστηριότητα με διάφορα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Έρευνας από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου καθώς και SETAC Europe-Noack Laboratorien Outstanding Science Career Αward.

Σημειώνεται ότι η επιστημονική́ της έρευνα έχει συνεισφέρει στην κατανόηση διεργασιών προχωρημένης επεξεργασίας νερού και αστικών λυμάτων, με στόχο την ασφαλή τελική διάθεση των λυμάτων στο περιβάλλον και επαναχρησιμοποίησή τους. Η έρευνά της συμβάλλει στην κατανόηση της συμπεριφοράς των ρύπων αναδυόμενου ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων ανθεκτικών στην αντιβίωση, γονιδίων και μεταθετών γενετικών στοιχείων ανθεκτικότητας, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής διεργασιών επεξεργασίας και απολύμανσης.

Μέχρι σήμερα η Δρ Φάττα-Κάσινου έχει συντονίσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών έργων τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών με συνολικό προϋπολογισμό πέραν των 14,1 εκατομμυρίων ευρώ. Έχει περισσότερες από 188 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διαλέξεων και ομιλιών σε διάφορες χώρες του κόσμου, και εκπροσωπεί την Κύπρο σε διάφορες επιτροπές στο εξωτερικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση