ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ονόματα πατρός και μητρός στις ταυτότητες - Τα προβλήματα και οι διακρίσεις

Ενώπιον της Βουλής το ενδεχόμενο κατάργησης των ονομάτων των γονέων στις ταυτότητες

Στο προσκήνιο βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το θέμα της αναγραφής των ονομάτων πατρός και μητρός στις πολιτικές ταυτότητες και το ζήτημα περιθωριοποίησης και στιγματισμού που προκύπτει για παιδιά αγνώστου πατρός ή παιδιά από μονήρεις γυναίκες. Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τη Δευτέρα, με την Πρόεδρο Ειρήνη Χαραλαμπίδου να δηλώνει ότι στις 6 Ιουνίου θα κληθεί ενώπιον της Επιτροπής ο Υπουργός Εσωτερικών και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις για τον λόγο που στην Κύπρο θεωρείται απαραίτητη η συνέχιση μιας τέτοιας πρακτικής.

Αυξάνονται τα περιστατικά διακρίσεων 

Η «Κ» επικοινώνησε με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, η οποία είχε θέσει το θέμα σε έκθεσή της από το 2012, προκειμένου να μας δώσει τη δική της σκοπιά γύρω από το ζήτημα. Όπως μας ανέφερε, εκ της πείρας της και όπως διαμορφώνεται η κοινωνική πραγματικότητα, αυξάνονται οι περιπτώσεις των παιδιών που υφίστανται διακρίσεις τόσο λόγω των μεταναστευτικών ροών όσο και των άλλων σχέσεων που διαμορφώνονται μέσα στις οικογένειες. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να αντικρίσουμε και να ρυθμίσουμε, είπε η Επίτροπος, σημειώνοντας ότι το Γραφείο αναμένει λύση εδώ και αρκετά χρόνια.

Τα εμπόδια και οι εναλλακτικές

Σε ερώτηση γιατί τα συγκεκριμένα στοιχεία θεωρούνται απαραίτητα, η Επίτροπος σημείωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις του δεν έδωσε ουσιαστικό λόγο της αναγκαιότητας της αναγραφής των ονομάτων των γονιών στις ταυτότητες και τόνισε ότι αναμένει την τελική τοποθέτησή του κατά την επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την ίδια, όταν δημιουργούνταν οι νέες πολιτικές ταυτότητες εξεταζόταν το ενδεχόμενο να μην αναγράφονται τα ονόματα του πατέρα και της μητέρας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε καθώς υπήρξαν κάποιες θέσεις σε ό,τι αφορά το κόστος μιας τέτοιας αλλαγής.

«Η απάλειψη όλων των ταυτοτήτων του πληθυσμού ενδεχομένως να έχει μεγάλο κόστος αλλά κάτι τέτοιο ίσως να μην είναι απαραίτητο και να μπορεί να ρυθμιστεί με την έκδοση ταυτοτήτων από μια περίοδο και μετά», εξήγησε η Επίτροπος και πρόσθεσε ότι έγινε και μια συζήτηση για το ενδεχόμενο της επιλογής από τον πολίτη. «Υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη της αναγκαιότητας της συμπερίληψης των ονομάτων αλλά ουσιαστικά προβλήματα ταυτοποίησης δεν ανακύπτουν», τόνισε η κ. Μιχαηλίδου.

Το άλλο θέμα που προκύπτει και ηγέρθη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής είναι ο κίνδυνος απώλειας των οικογενειακών ριζών. Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ δεν έχουν πρόβλημα εντοπισμού της ρίζας ή συνοχής των οικογενειών από τη μη αναγραφή του ονόματος των γονέων. Προσέθεσε πως η Επιτροπή έθεσε το ερώτημα κατά πόσο είναι δυνατή η χρήση δύο τύπων ταυτότητας, με ή δίχως αναγραφή των ονομάτων των γονέων, για το οποίο αναμένει απάντηση από το Υπουργό Εσωτερικών.

Αναμένουν απάντηση από το 2020

Ερωτηθείσα γιατί το θέμα αφέθηκε στην άκρη για τόσα χρόνια, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοιες καθυστερήσεις, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι καμία φορά είναι θέμα πολιτικής απόφασης και αν η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί κάποιες αλλαγές. Τόνισε ότι το Γραφείο έστειλε υπενθύμιση στο ΥΠΕΣ το 2022, καθώς έχει να λάβει απάντηση από το 2020». Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την επίσημη απάντηση που εστάλη στην Επίτροπο από το Υπουργείο, στα 26 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναγράφονται τα ονόματα των γονέων.  

«Δέχομαι πόλεμο, βρίζουν εμένα και την κόρη μου»

Για το θέμα τοποθετήθηκε και η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου υποστηρίζοντας ότι τα αναγραφόμενα στις πολιτικές ταυτότητες στοιχεία ενδεχομένως στη σημερινή εποχή να μην εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο είχαν συμπεριληφθεί τον καιρό που αποφασίστηκε το θέμα, ενώ την ίδια ώρα δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε μερίδα παιδιών, τα οποία υφίστανται δυσμενείς διακρίσεις. Τόνισε ταυτόχρονα πως η ψηφιοποίηση του Τμήματος Αρχείου και Πληθυσμού, αλλά και η δημιουργία ενός ψηφιοποιημένου αρχείου το οποίο θα συμπεριλαμβάνει όλα τα στοιχεία θα λύσει πάρα πολλά από τα προβλήματα που υπήρχαν τις προηγούμενες δεκαετίες για να μπορούν να γίνονται σωστά όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Μάλιστα, η κ. Ορφανίδου μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Τις τελευταίες ώρες δέχομαι ένα αισχρό πόλεμο από διάφορες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες βρίζουν εμένα και την κόρη μου, επειδή θεωρούν ότι είναι λόγω της δικής μου περίπτωσης που άνοιξε αυτό το θέμα». Στην συνέχεια πρόσθεσε ότι είναι πολύ λυπηρό να κατακρίνεται η απόφαση μιας γυναίκας να κάνει παιδί μόνη της. «Έχω απαντήσει σε πάρα πολύ λίγα μηνύματα γιατί δεν μπορείς να τα βάλεις με ανθρώπους που έχουν χάσει το μέτρο της λογικής. Είναι τραγικό εν έτη 2022 να ακούω αίσχη για τον τρόπο που επέλεξα να εγώ προσωπικά να κάνω παιδί -και τόσες άλλες γυναίκες- αλλά και πως εκφράζεσαι για αυτά τα ορφανά και για παιδιά που δεν έχουν μητέρα και πατέρα και στιγματίζονται καθημερινώς με αυτές τις αναχρονιστικές μεθόδους», έγραψε η κ. Ορφανίδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση