ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι πρώτοι σεισμόπληκτοι από την Τουρκία έφτασαν στην κατεχόμενη Κερύνεια

H ροή πληθυσμού από την Τουρκία μετά τον σεισμό

ΚΥΠΕ

Περίπου 200 σεισμόπληκτοι έφθασαν στην κατεχόμενη Κερύνεια μέσα σε μια εβδομάδα και ζήτησαν βοήθεια, σύμφωνα με τον «δήμαρχο Μουράτ Σενκούλ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος γράφει ότι ο κ. Σενκιούλ δήλωσε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πακέτα τροφίμων μακράς διαρκείας (κονσέρβες, όσπρια, λάδι, ζάχαρη, αλεύρι κ.λπ.), προϊόντα καθαρισμού, ρούχα για παιδιά και ενήλικες, κουβέρτες και άλλα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκστρατείας βοήθειας, που έχει αναλάβει ο «δήμος» Κερύνειας.

Οι οικογένειες που επλήγησαν από το σεισμό άρχισαν να φθάνουν στους συγγενείς τους στα κατεχόμενα, ανέφερε, και έτσι δημιουργήθηκε μια σοβαρή ανάγκη για βοήθεια στο εσωτερικό, ο Σενκούλ είπε ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν καθημερινά βοήθεια σε περίπου 200 σεισμόπληκτους που τους προσέγγισαν.

Ο Σενκούλ ανακοίνωσε ότι μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, ξεκίνησε έρευνα για τα κτίρια στην Κερύνεια. Τονίζοντας ότι ως «δήμος» θα ακολουθήσουν πολιτική μηδενικών συμβιβασμών, δήλωσε ότι επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στη «χώρα» μετά την καταστροφή από τον σεισμό στην Τουρκία και ζήτησε από το «τμήμα πολεοδομίας του δήμου Κερύνειας» να καταγράψει όλα τα ύποπτα κτίρια στην κατεχόμενη πόλη, παλιά και νέα.

Αρθρογράφοι για τη ροή πληθυσμού από την Τουρκία μετά τον σεισμό

Ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφει σήμερα στη Γενί Ντουζέν ότι μετά τον σεισμό στην Τουρκία άρχισε μια «νέα κινητικότητα πληθυσμού προς την Κύπρο».

«Είναι μια εξαιρετικά ανθρωπιστική και κατανοητή κατάσταση. Ζουν στο νησί συγγενείς πολλών ανθρώπων ειδικά από την Αλεξανδρέττα. Οι άνθρωποι παίρνουν τον δρόμο για την Κύπρο από τη μια για να κρατηθούν στη ζωή και από την άλλη για να νιώσουν πολύ πιο ασφαλείς».

Αυτή η διαδικασία χρειάζεται πολύπλευρο προγραμματισμό, ανέφερε, διότι η πλειοψηφία και των συγγενών τους που ζουν στην Κύπρο είναι φτωχοί άνθρωποι. Είναι σημαντική η περιβαλλοντική διάσταση της υπόθεσης, η εναρμόνιση, η υποδομή. «Μου τηλεφώνησαν από ένα χωριό μας και μου είπαν. Ήρθαν ακόμα έξι άτομα με παιδιά από μια σεισμόπληκτη περιοχή σε μια οικογένεια που ζουν τέσσερα άτομα σε ένα σπίτι δύο δωματίων. Τους στήριξαν οι γείτονες βεβαίως. Όμως, ξέρουν ότι αυτή η κατάσταση δεν θα είναι βιώσιμη».

Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, έγραψε, είναι να προχωρήσει με μια προγραμματισμένη διαδικασία η μετανάστευση που πηγάζει από τον σεισμό. «Διότι αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν σοβαρές ανάγκες όπως η υγεία, η παιδεία, η στέγαση. Τα παιδιά τους θα πάνε στο σχολείο. Θα λάβουν υπηρεσίες από τα νοσοκομεία. Θα δημιουργηθεί η ανάγκη τους για εργασία».

Στο μισό του νησιού έχουμε ούτως ή άλλως πολύ μεγάλο πρόβλημα με την έννοια του προγραμματισμού του πληθυσμού, είπε, αναφέροντας τα σοβαρά προβλήματα ειδικά από την άποψη πρόσβασης, ποιότητας και υποδομής σε δημόσιες υπηρεσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση