ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο πύρινος όλεθρος της τελευταίας 10ετίας

Οι ζωές που χάθηκαν και η οικολογική καταστροφή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τις θλιβερές αναμνήσεις του παρελθόντος ξύπνησε ο πύρινος εφιάλτης που έζησαν την προηγούμενη Παρασκευή και για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες οι κάτοικοι της ορεινής Λεμεσού οι οποίοι είδαν υποστατικά και οχήματα να καίγονται και γη 8,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων να μετατρέπεται σε κρανίου τόπο. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο μόλις χθες μετά από μια τιτάνια μάχη με τις φλόγες που έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές, ενώ αυτή τη στιγμή οι αρμόδιες αρχές αξιολογούν κυκλώματα και λαμβάνουν καταθέσεις προκειμένου να διευκρινιστεί η αιτία. Ενδεικτικές του μεγέθους του κινδύνου που διατρέχει η Κύπρος από τις πυρκαγιές, ήταν οι προχθεσινές δηλώσεις του Διευθυντή του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπου Αλεξάνδρου, ότι τον Ιούλιο φέτος ο μέσος όρος πυρκαγιών στη ζώνη ευθύνης του Τμήματος Δασών, ήταν 70, ενώ ήταν 30 πυρκαγιές άλλες χρονιές, δηλαδή υπερδιπλάσιος. Η χώρα δεν είναι η πρώτη φορά που βιώνει ακραία περαστικά πυρκαγιών καθώς τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπη με πολύ μεγαλύτερα, όπως αυτά του Αρακαπά και της Σολέας, στα οποία μάλιστα χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές. Με αφορμή λοιπόν τον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών που μετρά η Κύπρος, που είτε οφείλονται σε αμέλεια, είτε σε εμπρηστικές ενέργειες, αλλά και την κλιματική κρίση που οδηγεί σε συχνότερες και ακραίες συνθήκες καύσωνα δημιουργώντας ένα πιο εύφλεκτο τοπίο παγκοσμίως, η «Κ» κάνει μια αναδρομή στις μεγαλύτερες πυρκαγιές της τελευταίας δεκαετίας στο νησί. 

Άλασσα, Αύγουστος 2023

Οι κάτοικοι της ορεινής Λεμεσού είδαν υποστατικά και οχήματα να καίγονται και γη 8,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων να μετατρέπεται σε κρανίου τόπο. 

Εφιαλτικές στιγμές έζησαν το μεσημέρι της Παρασκευής, 4 Αυγούστου, οι κοινότητες Απαισιά, Παραμύθα, Σπιτάλι, Φασούλα, Γεράσα, Αψιού και Μαθηκολώνη λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Άλασσα. Η φωτιά ενώ είχε οριοθετηθεί το βράδυ της ίδιας μέρας, αναζωπυρώθηκε την Κυριακή, 6 Αυγούστου, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός ελέγχου και η ΕΕ να θέσει σε εφαρμογή τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας , ύστερα από αίτημα της Κύπρου. Η φωτιά μετέτρεψε σε στάχτη και αποκαΐδια οκτώμιση τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, ενώ στην περιοχή της κοινότητας Απεσιάς καταστράφηκε ολοσχερώς μια κατοικία που δεν χρησιμοποιείται, όπως επίσης και μια αποθήκη και δύο ακινητοποιημένα οχήματα. Επίσης, στην Παραμύθα κάηκε ολοσχερώς λυόμενο υποστατικό. Ελαφρές ζημιές υπέστη καταφύγιο σκύλων, ενώ κάηκε μικρός αριθμός ακινητοποιημένων οχημάτων και γεωτρήσεων. Στην Αψιού, μία εξοχική κατοικία κάηκε ολοσχερώς, δύο κτηνοτροφικές μονάδες και αποθήκες. Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς δόθηκαν οδηγίες για έναρξη των μελετών για τα αντιδιαβρωτικά έργα που θα γίνουν. Ακολούθως θα επιλεγεί η μεθοδολογία αποκατάστασης (σπορά, χρήση δεντριλίων - αναδάσωση, φυσική αναγέννηση). Τα αίτια βρίσκονται υπό διερεύνηση, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά. 

Αρακαπάς, Ιούλιος 2021

Η ημέρα έχει χαραχθεί στη μνήμη των κατοίκων επτά ορεινών χωριών της Λάρνακας και Λεμεσού ως ημέρα καταστροφής αφού βρέθηκαν κυκλωμένοι από τις φλόγες για σχεδόν δύο μέρες.

Το Σάββατο της 3ης Ιουλίου του 2021 ξεκινά η επέλαση της πιο καταστροφικής πυρκαγιάς στην ιστορία της Κύπρου. Η ημέρα έχει χαραχθεί στη μνήμη των κατοίκων επτά ορεινών χωριών της Λάρνακας και Λεμεσού ως ημέρα καταστροφής αφού βρέθηκαν κυκλωμένοι από τις φλόγες για σχεδόν δύο μέρες. Τέσσερις άνθρωποι που εργάζονταν και διέμεναν σε αγροτικό υποστατικό στο χωριό Οδού βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ η πυρκαγιά άφησε πίσω της 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα απέραντου γκρίζου, 28 κατοικίες έγιναν παρανάλωμα του πυρός, τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες και άλλες αγροτικές υποδομές. Οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Στις 12 Ιουνίου 2023, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 χρόνων σε 69χρονο ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την πυρκαγιά αφού αντιμετώπιζε τα αδικήματα της πρόκλησης φωτιάς σε φυτεία και άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, το δικαστήριο ανέφερε ότι «ο κατηγορούμενος ηθελημένα και παράνομα έθεσε φωτιά στην κοίτη του ποταμού, πλησίον του περιβολιού του, με κίνητρο να καεί η πυκνή βλάστηση και να καθαρίσει ο ποταμός».

Σολέα, Ιούνιος 2016

Η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε 18,57 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο δασοπυροσβεστών μετά από τροχαίο. 

Μια από τις πιο εφιαλτικές ημέρες της ιστορίας της έζησε η περιοχή της Σολέας, το μεσημέρι της Κυριακής, 19 Ιουνίου του 2016. Η φονική και τεράστιων διαστάσεων πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε από ένα σπίτι στο χωριό Ευρύχου όπου ένας 12χρονος έπαιζε καίγοντας χόρτα. Οι συνέπειες ήταν τραγικές, αφού η πύρινη λαίλαπα, η οποία μαινόταν για περίπου τρεις ημέρες, προκάλεσε τον θάνατο δύο δασοπυροσβεστών, του Ανδρέα Σοφοκλέους 49 ετών και του Μάριου Αριστοτέλους 44 ετών, όταν το πυροσβεστικό όχημα στο οποίο επέβαιναν για να φτάσουν στο μέτωπο ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό βάθους περίπου 20 μέτρων. Κατέκαψε επίσης 18,57 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, από τα οποία τα 17,03 ήταν κρατικό δάσος και το υπόλοιπο 1,54 ιδιωτικές περιουσίες. Υπολογίζεται ότι κάηκαν 115.000 m3 ξυλείας, μέρος των οποίων είτε πωλήθηκαν είτε χρησιμοποιήθηκαν για αντιδιαβρωτικά έργα μέσα στο δάσος.

Χοιροκοιτία, Ιούνιος 2013

Από την πυρκαγιά στη Χοιροκοιτία κάηκαν αυτοκίνητα, βαριά μηχανήματα, ένα εργοστάσιο σκυροδέματος και ένα φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς. 

Στις 19 Ιουνίου 2013, ξέσπασε πυρκαγιά στη Χοιροκοιτία και κατέκαψε δέκα τετραγωνικά χιλιόμετρα από άγρια βλάστηση, ελιές, χαρουπιές και πεύκα, αφού πρώτα πέρασε από Άγιο Θεόδωρο, Βάβλα και Ορά. Κάηκαν αυτοκίνητα, βαριά μηχανήματα, ένα εργοστάσιο σκυροδέματος και ένα φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στη Χοιροκοιτία. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο δύο μέρες αργότερα. Οι έρευνες κατέδειξαν πως επρόκειτο για κακόβουλη ενέργεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X