ΚΥΠΕ
Μεγάλος αριθμός μονάδων θα αρχίσουν να κατασκευάζονται το 2025, δήλωσε η Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) Ελένη Συμεωνίδου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε τη Δευτέρα τον προϋπολογισμό του ΚΟΑΓ για το 2025, ο οποίος προβλέπει έσοδα πέραν των 33 εκ. και δαπάνες 35 εκ. ευρώ.
Η Διευθύντρια του ΚΟΑΓ είπε ότι «το μεγάλο μας έσοδο» θα προέλθει από την πώληση κατοικιών, διαμερισμάτων και οικοπέδων, ενώ «κάποια σοβαρά έσοδα έχουμε από τον πρόσθετο συντελεστή δόμησης από τον οποίο λαμβάνουμε με την εφαρμογή συγκεκριμένων κινήτρων».
Αναλύοντας τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη από τον ΚΟΑΓ, η κ. Συμεωνίδου είπε ότι θα κάνουμε ένα μεγάλο αριθμό μονάδων που θα αρχίσουν το 2025 και θα αφορούν έργα στην Παλλουριώτισσα (διαμερίσματα), Αγλαντζιά, στη Λεμεσό και στην Λακατάμια και «θα προχωρήσουμε στον διαχωρισμό συνολικά 96 οικοπέδων στις επαρχίες Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο και Λάρνακα.
Σημείωσε ότι υπάρχουν κατοικίες στην Κοκκινοτριμιθιά, διαμερίσματα στην Λάρνακα τα οποία είναι ήδη προς πώληση, δύο μεγάλες αναπτύξεις στα Πολεμίδια για κατοικίες και στον Άγιο Δομέτιο.
Αναφορικά με το Σχέδιο Προσιτό Ενοίκιο, η κ. Συμεωνίδου είπε ότι το έργο έχει πάρει την κατεύθυνση που χρειάζεται και έχουμε καταλήξει στην εκτίμηση της αξίας της γης, έχουν υπολογιστεί οι φορολογικές υποχρεώσεις των μερών και «τις επόμενες μέρες θα προγραμματίσουμε συνάντηση με το Κτηματολόγιο» για να κατατεθούν «οι εκτιμήσεις μας για το ποσό της αντιπαροχής».
Ανέφερε ότι ο ΚΟΑΓ έχει αξιολογήσει προσφορά του εργολάβου που «είναι έτοιμος να αρχίσει κατασκευαστικές εργασίες μόλις του δώσουμε το πράσινο φως» και πρόσθεσε πως η πρώτη φάση θα έχει 138 διαμερίσματα και η πρώτη πολυκατοικία που θα ανεγερθεί θα έχει 36 μονάδες.
Είπε, ακόμη, ότι ο Δήμος Λεμεσού θα ήθελε να διαθέσει τρία τεμάχια και η ανάπτυξη που έφθασε σε αυτό το στάδιο αφορά στο ένα τεμάχιο.
Η Πρόεδρος του ΚΟΑΓ, Έλενα Κούσιου Χατζηδημητρίου, είπε ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν οι δικαιούχοι μας γιατί δεν έχουν τα λεφτά για προκαταβολή 20% και πρόσθεσε πως «είναι θέμα των τραπεζών να δείξουν ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο».
Αναφορικά με το Σχέδιο Ανακαινίζω και Νοικιάζω, η κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι είναι κάτι που άρχισε τώρα και δεν μπορεί να κριθεί και πρόσθεσε ότι είναι θετικό ότι υπάρχουν αιτήσεις και υπάρχουν εγγραφές πάνω στην πλατφόρμα αιτήσεων.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Πρόεδρός της, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι «τα καινούρια προγράμματα του ΚΟΑΓ είναι αυτά τα οποία θα βοηθήσουν τα μέγιστα στην άμβλυνση του τεράστιου προβλήματος της εξεύρεσης προσιτής κατοικίας, ιδιαίτερα μέσα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες».
«Έχουμε ενημερωθεί ότι τα καινούρια προγράμματα, τα οποία έχουν ανακοινωθεί, αυτά τα οποία αφορούν το 'Ανακαινίζω και ενοικιάζω' και αυτά τα οποία αφορούν τα πολεοδομικά κίνητρα για τα θέματα της προσιτής στέγης, έχουνε φαίνεται αποκτήσει μία ιδιαίτερα αυξημένη δυναμική, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ περισσότερες αιτήσεις και πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από αυτό που αρχικά είχε φανεί», πρόσθεσε.
Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι αναμένουν πως «εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος αυτά θα μετουσιωθούν προφανώς και σε αυξημένο αριθμό κατοικιών ή διαμερισμάτων που θα βρίσκονται στην αγορά, έτσι ώστε να μπορέσει ο κάθε Κύπριος και η κάθε Κύπρια που πληροί τα κριτήρια, να μπορεί να έχει το δικό της ή το δικό του σπίτι».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, είπε ότι ενώ «η στεγαστική κρίση στην Κύπρο οξύνεται δραματικά, η Κυβέρνηση απαντά στο πρόβλημα με εξαγγελίες πάνω σε εξαγγελίες» και πρόσθεσε πως «τα νέα στεγαστικά σχέδια που θα λειτουργούσαν το πρώτο τρίμηνο του 2024, επί του εδάφους, δεν έχουν δώσει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα».
Αναφορικά με τη δημιουργία στεγαστικού αποθέματος, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι είναι «πολύ μικρός ο αριθμός των διαθέσιμων μονάδων, αλλά και όπου υπάρχουν διαθέσιμες μονάδες οι δικαιούχοι δεν μπορούν να τις αποκτήσουν, επειδή δεν έχουν την αναγκαία χρηματοδότηση», ενώ σε σχέση με το σχέδιο για προσιτό ενοίκιο ανέφερε πως «υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων, σε όλες τις επαρχίες».
Είπε, ακόμη, ότι το σχέδιο "Ανακαινίζω και ενοικιάζω", όπως έχει διαπιστωθεί και σήμερα, παραμένει ακόμα στους σχεδιασμούς, ενώ σε σχέση με το σχέδιο για πολεοδομικά κίνητρα ανέφερε ότι «το μόνο που έχουμε, είναι 5 συμφωνίες για 25 οικιστικές μονάδες. Δεδομένο και σε αυτή την περίπτωση, το πρόβλημα της χρηματοδότησης των δικαιούχων».
Στη δική μας την αντίληψη, ως ΑΚΕΛ, το έχουμε πει πολλές φορές, ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι «ο ΚΟΑΓ θα πρέπει να αναβαθμιστεί, να στηριχθεί και να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα, τον Κεντρικό Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής του Κράτους».
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι ο ρόλος του ΚΟΑΓ, ειδικά τις μέρες μας με το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, γίνεται ακόμα πιο σημαντικός, γι’ αυτό εμείς διαχρονικά στηρίζουμε τον Οργανισμό.
Ανέφερε ότι η ΔΗΠΑ – Συνεργασία έχει «ζητήσει την επίσπευση των έργων τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν τους αμέσως επόμενους μήνες, και τα οποία αναμένεται να αυξήσουν τις διαθέσιμες οικιστικές μονάδες, προσφέροντας προσιτή κατοικία και στέγη σε προσιτό ενοίκιο για ένα αριθμό συμπατριωτών μας».
Ανέφερε, επίσης, ότι ο ΚΟΑΓ θα εμπλακεί στη νέα στεγαστική πολιτική που έχει εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση σε σχέση με την αξιοποίηση των πολεοδομικών κινήτρων και στην εφαρμογή του Σχεδίου Ανακαινίζω – Ενοικιάζω.
Επιπρόσθετα, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι «πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος του ΚΟΑΓ στην προώθηση έργων προσιτού ενοικίου όπως π.χ. 4 πολυκατοικίες στον Άγιο Νικόλαο σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού με συνολική δυναμικότητα 138 οικιστικών μονάδων».
Την ίδια ώρα έχουμε καλέσει τον ΚΟΑΓ όπως εμπλακεί ενεργά με ανάλογα σχέδια και στις ορεινές περιοχές, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι οι περιοχές αυτές πρέπει να στηριχθούν γι’ αυτό πρέπει να δοθούν γενναιόδωρα σχέδια και κίνητρα.
Ανέφερε, επίσης, ότι είναι διαχρονική εισήγηση της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, η οποία αποτελεί και θέση του προεκλογικού προγράμματος του Προέδρου Χριστοδουλίδη, για δημιουργία Ενιαίου Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής, η δημιουργία του οποίου θα επιλύσει πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν.
Ανέφερε πως στον Φορέα αυτό, ο ρόλος του ΚΟΑΓ θα είναι καθοριστικός, αφού «θα μπορεί να αναλάβει τον συντονισμό όλων των στεγαστικών προγραμμάτων που εμπλέκονται στον τομέα της στεγαστικής πολιτικής και βρίσκονται διασκορπισμένα σε διάφορα Υπουργεία, υπηρεσίες και οργανισμούς, με τη συμμετοχή και του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και της ΚΕΔΙΠΕΣ».