ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με «ομάδες» ενός ατόμου μεριμνούσαν για την κυβερνοασφάλεια του Δημοσίου

Εργαζόμενοι του ΤΥΠ κρούουν εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για αντίκτυπο στην ποιότητα των υπηρεσιών του Τμήματος, σύμφωνα με την ΠΑΣΥΔΥ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ), για το οποίο οι εργαζόμενοι κρούουν εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για αντίκτυπο στην ποιότητα των υπηρεσιών του Τμήματος αλλά και με την αγνόηση εισηγήσεων, συνδέει η ΠΑΣΥΔΥ περιστατικά που κατέδειξαν κενά στη διαχείριση της κυβερνοασφάλειας, όπως η κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο και η διαρροή νερού στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κλάδου Υπαλλήλων Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ) της ΠΑΣΥΔΥ, για το θέμα της υποστελέχωσης, όλοι οι αρμόδιοι φορείς εδώ και χρόνια έχουν ενημερωθεί επανειλημμένα μέσω επιστολών, μελετών και παρουσιάσεων για το τεράστιο και πρωταρχικό αυτό ζήτημα και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με «ομάδες» του ενός ατόμου που είναι υπεύθυνες για έργα εκατομμυρίων ευρώ και συστήματα δεκάδων χιλιάδων χρηστών.

«Εάν οι αρμόδιες αρχές ελάμβαναν υπόψη τις εισηγήσεις του ΤΥΠ, θα είχαν αποφευχθεί σίγουρα οι συνέπειες των πλημμυρών», αναφέρει η ΠΑΣΥΔΥ.

«Το ΤΥΠ καλείται καθημερινά να υποστηρίξει πέραν των 18.000 υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα καθώς και εκατοντάδες συστήματα που εξυπηρετούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό. Ενδεικτικά και αφού είναι επίκαιρο το θέμα ασφάλειας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε πως ολόκληρη η ομάδα ασφάλειας του ΤΥΠ που είναι υπεύθυνη για χιλιάδες χρήστες, καθώς και πληθώρα έργων και συστημάτων που είναι υπό την ευθύνη της, είναι στελεχωμένη με δύο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Θα είχαν αποφευχθεί οι συνέπειες των πλημμυρών»

Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΔΥ, «όσον αφορά στην πρόσφατη διαρροή νερού που έγινε σε χώρο του Υπ. Οικονομικών, θα θέλαμε να ενημερώσουμε πως το ΤΥΠ από το 2019 προχώρησε σε ανάθεση μελέτης για την δημιουργία κρατικού κέντρου δεδομένων (Data Center). Στις αρχές του 2020, δόθηκαν τα πορίσματα της μελέτης, με την οποία επροτείνετο ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο δράσης για την άμεση μεταστέγαση των κρατικών συστημάτων, καθώς και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης διάρκειας 18 μηνών για την οριστική επίλυση του θέματος με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Τα σχέδια προνοούσαν επίσης ενέργειες για βελτίωση της κυβερνοασφάλειας των συστημάτων. Εάν οι αρμόδιες αρχές ελάμβαναν υπόψη τις εισηγήσεις του ΤΥΠ, θα είχαν αποφευχθεί σίγουρα οι συνέπειες των πλημμυρών».

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΠΑΣΥΔΥ

Αναφερόμαστε στα δημοσιεύματα που είχαν κατακλείσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, και αφορούσαν στην κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο και στην διαρροή νερού στο Υπουργείο Οικονομικών αποδίδοντας όλες τις ευθύνες στο Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ). Επί του προκειμένου ως Κλάδος θα θέλαμε να ενημερώσουμε όλους τους αρμόδιους πως εδώ και χρόνια το προσωπικό του ΤΥΠ προειδοποιεί και κρούει το κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα της υποστελέχωσης που αναπόφευκτα έχει αντίκτυπο στην ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρει σε ολόκληρη τη Δημόσια Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, για το θέμα της υποστελέχωσης, όλοι οι αρμόδιοι φορείς εδώ και χρόνια έχουν ενημερωθεί επανειλημμένα μέσω επιστολών, μελετών και παρουσιάσεων για το τεράστιο και πρωταρχικό αυτό ζήτημα και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με «ομάδες» του ενός ατόμου που είναι υπεύθυνες για έργα εκατομμυρίων ευρώ και συστήματα δεκάδων χιλιάδων χρηστών.

Το ΤΥΠ καλείται καθημερινά να υποστηρίξει πέραν των 18.000 υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα καθώς και εκατοντάδες συστήματα που εξυπηρετούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό. Ενδεικτικά και αφού είναι επίκαιρο το θέμα ασφάλειας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε πως ολόκληρη η ομάδα ασφάλειας του ΤΥΠ που είναι υπεύθυνη για χιλιάδες χρήστες, καθώς και πληθώρα έργων και συστημάτων που είναι υπό την ευθύνη της, είναι στελεχωμένη με δύο άτομα συμπεριλαμβανομένου και του προϊσταμένου της ομάδας.

Η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας δεν προβλέπεται να είναι και η τελευταία, αφού με την αύξηση προσβάσεων σε διάφορες υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, αυξάνονται και οι πιθανότητες κυβερνοεπιθέσεων στα συστήματα και υπηρεσίες της Δημόσιας Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ασφάλεια όλων των Κυβερνητικών συστημάτων.

Ειδικότερα και όσον αφορά στην πρόσφατη διαρροή νερού που έγινε σε χώρο του Υπ. Οικονομικών, θα θέλαμε να ενημερώσουμε πως το ΤΥΠ από το 2019 προχώρησε σε ανάθεση μελέτης για την δημιουργία κρατικού κέντρου δεδομένων (Data Center). Στις αρχές του 2020, δόθηκαν τα πορίσματα της μελέτης, με την οποία επροτείνετο ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο δράσης για την άμεση μεταστέγαση των κρατικών συστημάτων, καθώς και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης διάρκειας 18 μηνών για την οριστική επίλυση του θέματος με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Τα σχέδια προνοούσαν επίσης ενέργειες για βελτίωση της κυβερνοασφάλειας των συστημάτων. Εάν οι αρμόδιες αρχές ελάμβαναν υπόψη τις εισηγήσεις του ΤΥΠ, θα είχαν αποφευχθεί σίγουρα οι συνέπειες των πλημμυρών.

Επιπλέον, η άμεση επαναφορά όλων των υπηρεσιών που επηρεάστηκαν από τη βλάβη, από τους Λειτουργούς του ΤΥΠ εντός 24 ωρών, κρίνεται αξιέπαινη, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση τόσο της διαρροής όσο και του εξοπλισμού που επλήγη. Είναι προφανές πως το ΤΥΠ, μέσα από αυτήν την τελευταία κρίση, έχει αποδείξει για ακόμη μία φορά τις εξαιρετικές τεχνικές γνώσεις, την εμπειρογνωμοσύνη, τις ικανότητες και το επίπεδο των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει παρά το προαναφερόμενο τρομερό πρόβλημα υποστελέχωσης.


Ως Κλάδος, εκφράζουμε για ακόμα μια φορά τις ανησυχίες μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στο ΤΥΠ, η οποία εμποδίζει το Τμήμα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στις απαιτήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Καταλήγοντας, επιθυμούμε να τονίσουμε ότι, η ικανοποιητική στελέχωση του ΤΥΠ με μόνιμο προσωπικό, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση και την αξιοπιστία του Κράτους και επισημαίνουμε ότι σε αντίθετη περίπτωση, ελλοχεύει ο ορατός κίνδυνος να προκληθούν τεράστιες και ενδεχομένως ανεπανόρθωτες ζημιές από νέες κυβερνοεπιθέσεις με οδυνηρές συνέπειες για την υστεροφημία του Κράτους αλλά και σπατάλη χρόνου και δημόσιου χρήματος και ως εκ τούτου καλούμε ακόμη μια φόρα όλους τους αρμόδιους όπως προχωρήσουν άμεσα στις δέουσες ενέργειες για την σωστή στελέχωση του ΤΥΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X