ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μ. Λοττίδη: Βασικό στοιχείο των δημοκρατικών κρατών ο θεσμός του Επ. Διοικήσεως

Η κ. Λοττίδη ανακοίνωσε ότι τα παράπονα μέχρι το τέλος του 2022 ανήλθαν σχεδόν στις 3.000

ΚΥΠΕ

Βασικό στοιχείο των κρατών τα οποία βασίζονται στην Δημοκρατία και στο κράτος δικαίου, αποτελούν οι θεσμοί των Επιτρόπων Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόνισε η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση του Γραφείου της στην Λευκωσία με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ίδρυση του θεσμού του Επιτρόπου στην Κύπρο.

Μιλώντας κατά την εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, οι Υπουργοί Υγείας και Άμυνας Μιχάλης Χατζηπαντέλας και Χαράλαμπος Πετρίδης, αντίστοιχα και βουλευτές, η κ. Λοττίδη ανακοίνωσε ότι τα παράπονα μέχρι το τέλος του 2022 ανήλθαν σχεδόν στις 3.000.

Ανέφερε ότι ο θεσμός άρχισε την λειτουργία του στην Κύπρο το 1991 και στις 23 Μαρτίου του ίδιου έτους λήφθηκε το πρώτο παράπονο, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του 1991 τα παράπονα είχαν ανέλθει στα 466.

Ανέφερε ότι «οι θεσμοί των Επιτρόπων Διοικήσεως αποτελούν βασικό στοιχείο των κρατών τα οποία βασίζονται στην Δημοκρατία και στο κράτος δικαίου, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στον σεβασμό και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της χρηστής διοίκησης στο πλαίσιο των αρχών της ανεξαρτησίας, της αντικειμενικότητας, της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας».

«Πέραν του παραδοσιακού ρόλου του Επιτρόπου Διοικήσεως, πολλοί από εμάς έχουμε διευρυμένες αρμοδιότητες και ρόλους για να ανταποκρινόμαστε στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλά και αλληλένδετα επίπεδα ασκώντας τις εξουσίες που σχετίζονται με την προστασία των ατόμων από διακρίσεις, την αναπηρία, την πρόληψη των βασανιστηρίων αλλά και την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως εθνικές αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε.

Η κ. Λοττίδου είπε ότι η αρμοδιότητα του Επιτρόπου στην Κύπρο έχει διευρυνθεί ώστε να λειτουργεί σήμερα ως φορέας ισότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων, ως ανεξάρτητη αρχή για την πρόληψη των βασανιστηρίων, ως εθνικός μηχανισμός για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, ως μηχανισμός παρακολούθησης αναγκαστικών επιστροφών και ως εθνική αρχή ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, η Επίτροπος είπε ότι η αναγνώριση του θεσμού ως εθνική αρχή ανθρωπίνων δικαιωμάτων έλαβε χώρα το 2015 μετά από αξιολόγηση από την αρμόδια διεθνή υποεπιτροπή διαπίστευσης η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα και σε συνεργασία με το Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου και πρόσθεσε τον Οκτώβριο του 2022 μετά από επαναξιολόγηση, ο θεσμός διαπιστεύτηκε με καθεστώς Α, από Β.

«Ιδιαίτερα σημαντική η αξιολόγηση με καθεστώς Α, καθώς αφενός επιβεβαιώνεται ότι ο θεσμός βρίσκεται σε συνάφεια με τις αρχές των Παρισίων και αφετέρου επιβεβαιώνει την αξία που δίδει το κράτος στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την επικράτεια, ενδυναμώνοντας τον αρμόδιο θεσμό και ενισχύοντας την ανεξαρτησία του», πρόσθεσε.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεσογειακών Διαμεσολαβητών και Έλληνα Συνηγόρου Ανδρέα Ποττάκη συνεχάρη «για την ευδόκιμη ολοκλήρωση 30 ετών λειτουργίας του Γραφείου του Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιώματων».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Ποττάκης είπε πως εντυπωσιάστηκε «από τον αριθμό και την ποιότητα των πρόσφατων πρωτοβουλιών για τη νομοθετική θωράκιση του Γραφείου του Επιτρόπου», προσθέτοντας ότι αυτό «καθιστά ήδη τον Επίτροπο στην Κύπρο πλήρως εναρμονισμένο και με τις αρχές της Βενετίας», στις οποίες συμφώνησαν ομόφωνα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχουν υιοθετηθεί πλέον και από τον ΟΗΕ «ως τα ελάχιστα στάνταρ τα οποία πρέπει να τηρούνται από Επιτρόπους ανά την υφήλιο».

Ανέφερε επίσης ότι η παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη «δεν τιμά μόνο τον θεσμό του Επιτρόπου Διοικήσεως της Κύπρου αλλά το σύνολο της κοινότητας των Επιτρόπων και στέλνει ένα ξεκάθαρο και διαυγές μήνυμα αναγνώρισης του ρόλου του θεσμού, στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την ενίσχυση του κράτους δικαίου και την θωράκιση των δημοκρατικών αρχών».

Κατά την εκδήλωση προβλήθηκε επετειακό βίντεο για τα 30 χρόνια από την εισαγωγή του θεσμού του Επιτρόπου Διοικήσεως στην Κύπρο και απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον πρώτο Επίτροπο Διοικήσεως Νίκο Χαραλάμπους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση