ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λοϊζίδης: Μόλις 0,03% των αστυνομικών είναι ασφαλισμένοι

Εκπρόσωποι των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας κάνουν λόγο για «αδιανόητη διαχρονική αδιαφορία των κυβερνώντων» να αφήνουν εκτεθειμένους χιλιάδες εργαζόμενους

ΚΥΠΕ

Η ανάγκη ασφαλιστικής κάλυψης σε αστυνομικούς και πυροσβέστες της πρώτης γραμμής τονίστηκε την Τετάρτη από κόμματα και επηρεαζόμενους, κατά τη διάρκειας της συζήτησης του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, με τον Πρόεδρο του κλάδου αστυνομικού σώματος της «Ισότητας» Νίκο Λοϊζίδη να σημειώνει ότι 186 αστυνομικοί από τους 5.500 είναι ασφαλισμένοι ή το 0,03% των αστυνομικών.  Ωστόσο η σχετική πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΕΛΑΜ, Σωτήρη Ιωάννου -σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν- εμπεριέχει στοιχεία αντισυνταγματικότητας.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας κάνουν λόγο για «αδιανόητη διαχρονική αδιαφορία των κυβερνώντων» να αφήνουν εκτεθειμένους χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι καθημερινά εκτελούν καθήκοντα υψηλού κινδύνου και ζητούν επιτακτικά όπως το κράτος ρυθμίσει δια νομοθεσίας το εν λόγω ζήτημα, καλύπτοντας αστυνομικούς, πυροσσβέστε και τις οικογένειές τους σε δύσκολες στιγμές.

Έντονος παρουσιάστηκε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, ο οποίος όπως ανέφερε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι ασφαλισμένοι οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί, ενώ στην Κύπρο «παλεύουμε ακόμα με τις χορηγίες και δωρεές από Υπουργικά Συμβούλια».

Όπως εξήγησε ο κ. Λοϊζίδης, «σε περίπτωση θανάτου ενός αστυνομικού ή πυροσβέστη ή σε περίπτωση τραυματισμού του, δεν λαμβάνει τίποτε, παρά μόνο τον μισθό του».

«Με ντροπή σήμερα ερχόμαστε στη Βουλή και ακούμε το εξής αμίμητο: 186 αστυνομικοί από τους 5.500 είναι ασφαλισμένοι. Είναι το 0,03% των αστυνομικών. Όταν δεν υπάρχει θέση να ασφαλίσουμε αστυνομικούς, να τους δώσουμε επίδομα επικινδυνότητας, να τους δώσουμε κίνητρα για την πρώτη γραμμή, γιατί πάντα καταλήγουμε ότι όλα είναι αντισυνταγματικά στον βωμό των χρημάτων, εγώ σας λέω να ξεχάσετε τον επαγγελματισμό στα σώματα ασφαλείας και να τα κάνουμε όλα εθελοντικά».

Ανέφερε ακόμα πως «για όλα χρειάζονται λεφτά» και αναρωτήθηκε αν το κράτος περιμένει ότι «θα  ασφαλίζουν αστυνομικούς και πυροσβέστες χωρίς να δώσουν λεφτά».

«Περιμένουν ότι θα δίνουν προαγωγή στους καλύτερους χωρίς να δώσουν λεφτά; Τι θα δίνουν; Κουπόνια της υπεραγοράς και της βενζίνης;», διερωτήθηκε.

Έκανε λόγο για «ντροπή» προς τα σώματα ασφάλεια, για να σημειώσει πως αναγνωρίζουν τα κόμματα τη συμβολή των αστυνομικών , αλλά δεν τους αναγνωρίζει η  ίδια η πολιτεία.

Εξάλλου, είπε ότι η συντεχνία του είναι έτοιμη και έφερε ενώπιον της Βουλής μελέτη σε σχέση με το κόστος ασφάλισης των επιχειρησιακών αστυνομικών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι η μελέτη σε σχέση με την ασφάλιση αστυνομικών κάνει λόγο για 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, προσθέτοντας ότι «αν οι ζωές και οι τραυματισμοί των αστυνομικών της πολιτείας μας δεν αξίζει αυτό ποσό, τότε να μην ασχοληθούν καν».

Σημείωσε, εξάλλου, ότι τα τελευταία 4 χρόνια έχουν καταγραφεί 200 τραυματισμοί αστυνομικών, ενώ σημειώθηκαν και 18 θάνατοι αστυνομικών τα τελευταία χρόνια εν καιρώ ειρήνης στην πρώτη γραμμή.

Απευθυνόμενος στην πολιτεία είπε» «Κύριοι αποφασίστε αν θέλετε αστυνομικούς της ΕΕ ή αν θέλετε αστυνομικούς να τους συμπεριφέρεστε ως μια τριτοκοσμική χώρα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Γιώργος Γεωργίου, είπε πως καθημερινά οι αστυνομικοί  κινδυνεύουν μέσα στους δρόμους, τονίζοντας πως «πρέπει να  θεσμοθετηθεί  η ασφάλιση των ανθρώπων των σωμάτων ασφαλείας».

Ζήτησε όπως το θέμα επιλυθεί σύντομα, ενώ ζήτησε και ίση μεταχείριση, όπως γίνεται στον ιδιωτικό τομέα, για να συμπληρώσει πως «είναι οξύμωρο το κράτος να απαιτεί από τους επιχειρηματίες να ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους, ενώ σε αντίθεση να υπάρχει νομοθεσία, που μην επιτρέπει στο κράτος να ασφαλίζει τους αστυνομικούς». 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε πως το κόμμα του θεωρεί πως το θέμα θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των σωμάτων ασφάλειας.

Εξήγησε ως «αν σήμερα αυτά τα πρόσωπα τραυματιστούν είτε ελαφρώς, είτε σοβαρά, τρέχουν για χρόνια στα δικαστήρια, αναγκάζονται να κινήσουν αγωγή έναντι του κράτους, και κάποιοι επειδή φοβούνται εκδικητική συμπεριφορά δεν το πράττουν, γιατί θα χρειαστεί να τρέχουν για πολλά χρόνια στα δικαστήρια».

Ανέφερε, επίσης, ότι επειδή κατά συνεδρία ακούστηκε ότι τους έχει επαναχορηγηθεί κατά χάρη σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγία ή κάποια χρηματικά ποσά, «εμείς λέμε ότι οι αστυνομικοί και πυροσβέστες της πρώτης γραμμής δεν είναι ζητιάνοι και δεν μπορεί να επαφίεται η ασφάλεια τους στις αποφάσεις του εκάστοτε Υπουργικού Συμβουλίου».

Κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο να σταθεί δίπλα σε αυτά τα άτομα και να εξασφαλίσει τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, που χειρίζονται την ασφάλεια των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για την αντισυνταγματικότητα της πρότασης, ο κ. Ιωάννου απάντησε πως «αντισυνταγματικό είναι ότι δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όταν υπάρχει πολιτική βούληση μπορούν να αντιμετωπιστούν οι οποιοδήποτε αντισυνταγματικοί σκόπελοι και είναι πάρα πολλές φορές που η Βουλή έχει συζητήσει προτάσεις αντισυνταγματικές και έχει πέτυχει να ξεπεραστούν οι σκόπελοι, με τη σύμφωνο γνώμη της εκτελεστικής εξουσίας».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε με τη σειρά του πως «ουδείς διαφωνεί ότι τα σώματα ασφαλείας πρέπει να έχουν αυξημένη κάλυψη, λόγω και των κινδύνων που εμπεριέχουν τα επαγγέλματα τους».

Ωστόσο, σημείωσε πως επειδή γνωρίζουν ότι μια τέτοια πρόταση νόμου «εμπεριέχει στοιχεία αντισυνταγματικότητας», διότι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό -μεταξύ άλλων- ανέμεναν από την εκτελεστική εξουσία να ερχόταν η ίδια με σχετικό νομοσχέδιο.

«Επί της αρχής συμφωνούμε απολύτως και θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία, λόγω του κόστους που συνεπάγεται. Βεβαίως αν έρθει μια ανάλογη πρόταση το ΑΚΕΛ θα την υπερψηφίσει», είπε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση