Ελάχιστα είναι τα τουριστικά καταλύματα που έχουν ανοίξει παγκύπρια και αναμένεται να υποδεχθούν πελάτες το τριήμερο του Κατακλυσμού. Το ενδιαφέρον του κοινού για το επερχόμενο τριήμερο είναι μεγάλο ωστόσο οι επιλογές σε ότι αφορά στα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει είναι περιορισμένες. Ο αριθμός τους ανέρχεται γύρω στα 15 παγκύπρια. Ήδη οι κρατήσεις στα πλείστα ξενοδοχεία σύμφωνα με την έρευνα της «Κ» φθάνουν γύρω στο 70%.
Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα Βοoking, οι τιμές στην Επαρχία Πάφου σε ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει για το τριήμερο του κατακλυσμού ξεκινούν για διαμονή δύο ατόμων από 66 ευρώ το βράδυ ενώ για διαμονή σε hotel apartments από 36 ευρώ το βράδυ.
Στον Πρωταρά το κόστος για διαμονή δύο ατόμων σε ξενοδοχείο ξεκινά από 87 ευρώ το βράδυ και από 75 ευρώ σε hotel apartments.
Στην Αγία Νάπα οι τιμές αρχίζουν από 56 ευρώ για δύο άτομα το βράδυ σε ξενοδοχείο τριών αστέρων.
Στη Λεμεσό από τις ελάχιστες επιλογές με δύο ξενοδοχεία ανοιχτά και αρκετά hotel apartments οι τιμές ξεκινούν από 42 ευρώ το βράδυ.
Στο μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται ότι υπάρχει σε ότι αφορά τις επαύλεις.
Σε ότι αφορά στα αγροτουριστικά καταλύματα, έχουν ήδη ανοίξει ορισμένα όπως ανέφερε η Διευθύντρια της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού, Αννίτα Δημητριάδου με μεγάλο ενδιαφέρον σε ότι αφορά στις κρατήσεις.
Crash test το τριήμερο
Το τριήμερο του Κατακλυσμού είναι ουσιαστικά για τα λιγοστά ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει παγκύπρια ένα crash test με βάση τις νέες συνθήκες λειτουργίας και τα αυστηρά πρωτοκόλλα αλλά και με φόντο την απουσία σημαντικών «πρωταγωνιστών» όπως είναι οι Βρετανοί και Ρώσοι τουρίστες. Τα πλείστα ξενοδοχεία στην Κύπρο παραμένουν κλειστά αναμένοντας τις εξελίξεις σε σχέση με το άνοιγμα των αεροδρομίων. Υπάρχουν ξενοδοχεία τα οποία εργάζονται με τουρίστες οι οποίοι προέρχονται μόνο από την Βρετανία, Ρωσία και Σκανδιναβικές χώρες. Γι' αυτούς ουσιαστικά, δεν υπήρχε κανένας λόγος ν' ανοίξουν τις πύλες τους.
«Όλοι οι ξενοδόχοι αναμένουν πότε θα λειτουργήσει το αεροδρόμιο και πότε θα έρθουν οι Άγγλοι και οι Ρώσοι τουρίστες που είναι η πιο μεγάλη αγορά στην Πάφο αλλά και γενικότερα στην Κύπρο. Μόνο με αγορές όπως το Ισραήλ δεν μπορούν να λειτουργήσουν όλα τα ξενοδοχεία της Πάφου σε ικανοποιητικό επίπεδο. Κι επειδή το κόστος λειτουργίας είναι πολύ υψηλό λόγω και του νέου πρωτόκολλου ασφάλειας και υγείας το οποίο αυξάνει το λειτουργικό κόστος, θα πρέπει μία επιχείρηση να μπορεί να λειτουργήσει με ελάχιστο αριθμό πελατών που να καλύπτει τουλάχιστον τα βασικά λειτουργικά κόστη. Άρα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το ποια ξενοδοχεία θ’ ανοίξουν από τον Ιούλιο και μετά», σημειώνει ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης.
Στην Πάφο, από τα 57 ξενοδοχεία, επαναλειτουργούν γύρω στα πέντε.
«Τα ξενοδοχεία παρέχουν ένα υψηλό επίπεδο υγιεινής ώστε οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες να νιώθουν ασφάλεια, ενώ οι τιμές είναι πολύ πιο χαμηλές σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με ποσοστό ακόμη και πέραν του 15%», τονίζει ο κ. Μιχαηλίδης.
Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα ξενοδοχεία τα οποία παραμένουν κλειστά ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι μετά τις 20 Ιουνίου αναμένεται ν’ ανοίξουν γύρω στα 10.
Ενδιαφέρον και στην Επαρχία Αμμοχώστου
Σε ότι αφορά στην Επαρχία Αμμοχώστου που διαθέτει 150 ξενοδοχεία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας, ανέφερε στην «Κ» ότι εκτός από τα τρία ξενοδοχεία που θα είναι ανοιχτά για το τριήμερο του κατακλυσμού, ετοιμάζονται για ν’ ανοίξουν κάποια hotel apartments και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
«Υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους. Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα ξενοδοχεία δεν αναμένεται να λειτουργήσουν πριν το τέλος του Ιούνη, κάποια προς το τέλος Ιουλίου ενώ ορισμένα προσανατολίζονται στο να μην ανοίξουν καθόλου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η λειτουργία των ξενοδοχείων θα εξαρτηθεί από τις τρέχουσες εξελίξεις. Η ρωσική και βρετανική αγορά είναι το ζήτημα που απασχολεί τους πλείστους ξενοδόχους και μέχρι στιγμής το μέλλον θεωρείται αβέβαιο.
Ένα από τα ξενοδοχεία του Πρωταρά το οποίο θα υποδεχθεί πελάτες το τριήμερο του κατακλυσμού είναι το «Cavo Maris Beach Hotel» με την πληρότητα του να αγγίζει το 99%. Να σημειωθεί ωστόσο ότι από τη διαθεσιμότητα των δωματίων έχει «αφαιρεθεί» για λόγους αποφυγής συνωστισμού το 30%.
Όπως δήλωσε στην «Κ» ο Γενικός Διευθυντής του ξενοδοχείου, Αντώνης Αντωνίου το σχετικό πρωτόκολλο ακολουθείται κατά γράμμα. Πριν την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου πραγματοποιήθηκε σεμινάριο για το προσωπικό για τους κανόνες ασφάλειας και υγείας. Όλο το προσωπικό υποβλήθηκε σε τεστ κορωνοϊού με αρνητικά αποτελέσματα, ενώ μεταξύ άλλων στο ξενοδοχείο έχει τοποθετηθεί σε όλα τα εστιατόρια και μπαρ ένας κωδικός στο νούμερο των τραπεζιών στο οποίο ο πελάτης μπορεί να περάσει την οθόνη του κινητού του τηλεφώνου και να δει ηλεκτρονικά το μενού.
Δύο ακόμη ξενοδοχεία στον Πρωταρά ετοιμάζονται να υποδεχθούν πελάτες το τριήμερο του Κατακλυσμού. Πρόκειται για το «Vrissiana Beach Hotel» και το «Constantinos the Great Beach Hotel».
Μιλώντας στην «Κ» η Εκτελεστική Σύμβουλος του Ομίλου Tsokkos Hotels & Resorts, Χρύσω Τσόκκου ανέφερε ότι λόγω της τεράστιας ζήτησης στο «Constantinos the Great Beach Hotel» το οποίο ανοίγει την Παρασκευή, λήφθηκε η απόφαση επαναλειτουργίας και του «Vrissiana Beach Hotel». Η κ. Τσόκκου σημειώνει ότι με στόχο ν’ αποφευχθεί τυχόν συνωστισμός το κάθε ξενοδοχείο θα λειτουργήσει σε ποσοστό 70%. Την 1η Ιουλίου ανοίγουν τις πύλες του το ξενοδοχείο «Anmaria Beach Hotel» στην Αγία Νάπα και το «King Evelthon Beach Hotel and Resort» στην Πάφο.
«Θέλουμε να δώσουμε το παρόν μας και να στείλουμε το μήνυμα ειδικά στους συνεργάτες μας στο εξωτερικό ότι ανοίξαμε, είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε τους επισκέπτες μας. Ο κόσμος έχει έντονη επιθυμία να ταξιδέψει. Το ζήτημα είναι να νιώσει και ασφάλεια», τονίζει η κ. Τσόκκου.
«Προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πελατών αλλά και των εργαζομένων μας. Πράττουμε όλα τα μέτρα προστασίας ώστε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το κοινό. Σημαντική είναι βέβαια και η προσωπική ευθύνη του καθενός να τηρεί τα μέτρα προστασίας», καταλήγει η κ. Τσόκκου.