ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το «στοίχημα» των Χριστουγέννων

Οι δύο βδομάδες ισχύος των οριζόντιων μέτρων ενδεχομένως να πρέπει να παραταθούν, σύμφωνα με την εμπειρία από τις Λεμεσό και Πάφο

Πρόωρη θεωρείται αυτή τη στιγμή η εξαγωγή συμπερασμάτων τα οποία θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα μέχρι τα Χριστούγεννα, ωστόσο φαίνεται ότι η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Κύπρος δεν μπορεί να ανατραπεί στο διάστημα των δύο εβδομάδων ισχύος των μέτρων. Αυτό έχει δείξει η εξέλιξη της πορείας των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου όπου είχαν επιβληθεί αυστηρότερα μέτρα, τα οποία πλέον έχουν επεκταθεί και στις υπόλοιπες επαρχίες, που, πλέον, βρίσκονται αντιμέτωπες με την αύξηση των επιβεβαιωμένων περιστατικών. Η ισχύς των μέτρων θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν αποκλείεται να κριθεί ότι πρέπει να παραταθεί για ακόμα μια βδομάδα, προτού η Κυβέρνηση προχωρήσει στις χαλαρώσεις που είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Υγείας.

Οι δείκτες

Οι αριθμοί των ημερήσιων περιστατικών που ανακοινώνει το Υπουργείο Υγείας, σε συνδυασμό με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών με COVID-19, αναμένεται ότι θα κρίνουν τις αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Τα rapid tests αναμένεται ότι θα αρχίσουν να δίνουν καλύτερη εικόνα ανά επαρχία κι έτσι θα γίνεται η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από τον δρ Γιώργο Νικολόπουλο το επόμενο διάστημα. Η πίεση στο σύστημα υγείας έχει ενταθεί, καθώς ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται καθημερινά είναι τριψήφιος.

Σε ερώτηση της «Κ» κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, για τα όρια που έχουν θέσει οι επιστήμονες και στα οποία θα βασιστούν οι επόμενες εισηγήσεις τους σε συνάρτηση και με την περίοδο των Χριστουγέννων, ο δρ Νικολόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος αριθμός. Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που έχουμε τον δείκτη των 150/100,000 πληθυσμού, βλέπουμε ότι έχουμε αυξημένο φορτίο. Από εκεί και πέρα, κοιτάμε τις διαγνώσεις μέσα στον πληθυσμό, τον αριθμό αναπαραγωγής, ενώ παίζει μεγάλο ρόλο και το τι συμβαίνει στο Σύστημα Υγείας. Τέλος, ένα βοηθητικό στοιχείο θα μπορούσε να ήταν η μείωση των ημερήσιων περιστατικών στις επαρχίες όπου τώρα παρατηρείται αύξηση.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης είπε ότι είναι ένας συνδυασμός δεδομένων που αξιολογείται προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις, ενώ υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν έχει φτάσει σε σημείο κορεσμού όσον αφορά στο σύστημα υγείας.

Ρίσκο η πρόωρη χαλάρωση

Μιλώντας στην «Κ» ο δρ Πέτρος Καραγιάννης, είπε ότι τα παγκύπρια μέτρα ίσως χρειαστεί να επεκταθούν για ακόμα μια βδομάδα, προτού ο Υπουργός Υγείας αποφασίσει να θέσει σε ισχύ τις χαλαρώσεις που προανήγγειλε. Όπως είπε ο κ. Καραγιάννης, τα αυστηρότερα μέτρα αυτή την εβδομάδα δείχνουν ότι έχουν λειτουργήσει, κυρίως στην Λεμεσό, η οποία παρουσιάζει σαφή βελτίωση της επιδημιολογικής της εικόνας. Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μέτρα που έχουν επιβληθεί θα επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα τις δύο εβδομάδες που θα ισχύουν, ωστόσο ο ίδιος πιστεύει ότι δεν θα δούμε απότομη βελτίωση, γι’ αυτό ίσως χρειαστεί η παράταση της ισχύος τους.

Η αξιολόγηση της απόδοσης των ισχυόντων μέτρων θα γίνει πριν από το τέλος της ερχόμενης βδομάδας, αναφέρουν στην «Κ» πηγές από το Υπουργείο Υγείας. Ως η ημερομηνία λήξης της ισχύος τους ορίστηκε η 13η Δεκεμβρίου, ενώ από την Δευτέρα 14 του ιδίου μήνα θα τεθούν σε ισχύ οι χαλαρώσεις, όπως τις ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας την προηγούμενη Παρασκευή. Ωστόσο, όλα θα κριθούν από τα δεδομένα που θα έχει ενώπιόν της η επιστημονική ομάδα

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση