Η 4η Μαΐου είναι η μέρα που σηματοδοτεί το πέρασμα της Κύπρου στην επόμενη φάση της διαχείρισης της πανδημίας. Ωστόσο, το σύνολο των υγειονομικών αρχών κρατά μικρό καλάθι και προειδοποιεί ότι ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε, ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε τα επόμενά μας βήματα. Η επιστημονική ομάδα η οποία συμβουλεύει την Κυβέρνηση, έχει θέσει εξ αρχής τα όρια κι έχει παραδώσει ένα πλάνο βάσει του οποίου τοποθετούνται οι «κόκκινες γραμμές» της αναμενόμενης νέας αύξησης του αριθμού των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19, ως συνέπεια της αύξησης των μετακινήσεων και των επαφών. Για τον καθορισμό των ορίων, ελήφθη υπ’ όψιν και το γεγονός ότι είναι ζωτικής σημασίας η επανεκκίνηση της οικονομίας.
Κληθείς από την «Κ» να αναφερθεί στα σενάρια για τα επόμενα βήματα, δεδομένου του ότι αναμένεται η αύξηση των κρουσμάτων, ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης είπε ότι έχει δοθεί από την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα στην Κυβέρνηση μια αναφορά η οποία θέτει ως επικίνδυνη ζώνη τον αριθμό των 30-40 επιβεβαιωμένων περιστατικών ανά ημέρα, για τέσσερις με πέντε διαδοχικές ημέρες. Αυτοί οι αριθμοί θα καταδεικνύουν ότι κάτι πάει στραβά εντός της κοινότητας, με το επόμενο στάδιο να είναι αυτό της εστίασης στους αριθμούς, το πού παρατηρούνται κυρίως τα περισσότερα κρούσματα. Αν θα εντοπίζονται σε μια επιχείρηση ή σε ένα χωριό, θα γίνεται ευκολότερο το έργο της απομόνωσής τους, είπε ο Δρ Καραγιάννης. Αν διαφανεί ότι υπάρχουν πολλαπλές εστίες μόλυνσης εντός της κοινότητας, θα πρέπει να επιστρέψουμε σε πιο αυστηρά μέτρα.
Τα σενάρια
Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο επιστροφής στο οριζόντιο «lockdown», ο Δρ Καραγιάννης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι δεν θα επιστρέψουμε στην προτέρα κατάσταση, βασιζόμενος στα μέχρι στιγμής δεδομένα. Εξήγησε, ωστόσο, ότι οι αριθμοί από 30 μέχρι 40, δεν παρατηρούνταν συχνά ακόμα και κατά την κορύφωση της πανδημίας στην Κύπρο, ακριβώς επειδή είχαν ληφθεί πολύ αυστηρά μέτρα. Θα μπορούσαν τα κρούσματα COVID-19 να ήταν πολύ περισσότερα, τόνισε, αν δεν επιβάλλονταν οι τόσο αυστηροί περιορισμοί.
Πλέον, εξετάζονται τα σενάρια τα οποία αναμένεται ότι θα τεθούν σε εφαρμογή, σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα. Ο Δρ Καραγιάννης έδωσε μερικά παραδείγματα:
- Αν σε μια επιχείρηση παρατηρηθούν κρούσματα σε συγκεκριμένο τμήμα, θα τίθεται σε περιορισμό το προσωπικό του συγκεκριμένου τμήματος
- Αν πρόκειται για εργοτάξιο, θα περιορίζονται μόνο τα άτομα που εργάζονται στον χώρο όπου εντοπίστηκαν κρούσματα.
- Αν υπάρξουν αυξημένα κρούσματα σε περιοχές, θα απομονωθούν αυτές και αν παραστεί ανάγκη, ολόκληρος ο δήμος στον οποίο υπάγονται – υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω σενάριο είχε τεθεί και για τον δήμο Αραδίππου
Η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται με στόχο την μη επιστροφή στο οριζόντιο «lockdown» είναι η ανάγκη για επανεκκίνηση της οικονομίας της Κύπρου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα λαμβάνονται πιο στοχευμένα μέτρα, αναλόγως του αριθμού των νέων κρουσμάτων που αναπόφευκτα θα προκύψουν, εξήγησε.
- ΠΟΥ Ευρώπης: «Η Κύπρος ακολουθεί από την αρχή τις συστάσεις μας»
- Ποια μέτρα χαλαρώνουν από τις 4-20 Μαΐου 2020
- Υπ. Υγείας: Πως θα γίνεται η εξυπηρέτηση δικαιούχων από Προσωπικούς και Ειδικούς Ιατρούς
- «Αχίλλειος πτέρνα» του ΟΚΥπΥ η αδυναμία ελέγχου
- Χρήση μάσκας – Πότε και από ποιους πρέπει να χρησιμοποιείται