ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στάση εργασίας στο ΤΑΕΠ Πάφου – Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας

Σε προειδοποιητική στάση εργασίας κατήλθαν οι ιατροί του Νοσοκομείου

Σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας κατήλθαν από τις 9 το πρωί μέχρι και το μεσημέρι οι γιατροί του Τμήματος Ατυχημάτων και Πρώτων Βοηθειών του ΓΝ Πάφου, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας τους λόγω έλλειψης προσωπικού και ζητώντας στελέχωση.

Συνθήματα όπως «ζητούμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στο ΤΑΕΠ», «απεργούμε για την βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων», «ΤΑΕΠ Πάφου στον αναπνευστήρα», «όχι άλλες υποσχέσεις», αναγράφονταν στα πίκετ των απεργών- ιατρώντου Τμήματος.

Παρών κατά τη στάση εργασίας ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Δρ Σωτήρης Κούμας.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών Δ. Νεοφύτα Χρυσάνθου, που εργάζεται στο ΤΑΕΠ του ΓΝ Πάφου από το 2000, χαρακτήρισε την κατάσταση που βιώνουν τραγική, σημειώνοντας πως ούτε το προσωπικό ασφαλείας δεν το έχουν στην κάθε βάρδια.

Δυστυχώς συνέχισε, «παρανομούμε λόγω της ανικανότητας του ΟΚΥπΥ». Είπε ακόμη πως ως Διευθύντρια του Τμήματος έχει διαπιστώσει το πρόβλημα πάμπολες φορές, σημειώνοντας πως έχει γίνει μια διαδικασία που ο ίδιος ο ΟΚΥπΥ τους την έχει δώσει για το πώς θα προκηρύσσονται θέσεις αλλά και ποια διαδικασία ακολουθείται για να ζητούν προσωπικό. Η Δρ. Χρυσάνθου παρατήρησε πως τα αιτήματα τα έχει δώσει από το Φεβρουάριο του 2022 επίσημα, έχουν υπογραφεί από τους αρμόδιους και οι θέσεις προκηρύχτηκαν 9 Δεκεμβρίου του 2022, δηλαδή, όπως είπε, μετά από 10 μήνες. Επεσήμανε επίσης πως ως μέλος των γιατρών της επιτροπής αξιολόγησης, γνωρίζει ότι οι διαδικασίες θα χρονοτριβήσουν αφού 3 Ιανουαρίου του 2023 τελειώνει η προκήρυξη. Όσες αιτήσεις, είπε, έρθουν ηλεκτρονικά καλώς, ενώ για τις υπόλοιπες θα αναμένουν ένα 15νθήμερο για να έρθουν με το ταχυδρομείο. Μετά για ένα μήνα οι αιτήσεις αξιολογηθούν και κατόπιν θα οριστεί ημερομηνία για τη συνέντευξη και μετά από ακόμη ένα μήνα θα προσληφθεί ιατρός στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Πάφου, δηλαδή μέσα Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Δυστυχώς, συνέχισε, το βεβαρημένο πρόγραμμα των ιατρών που στελεχώνουν τώρα το ΤΑΕΠ θα συνεχιστεί και την περίοδο των εορτών. Όπως είπε, παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και ανήμερα των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και Φώτα θα εργάζεται μόνος του ένας ιατρός από τις 12 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 08:00, όπως και τις καθημερινές κατέληξε.  

Ο ιατρός Νεκτάριος Σιδηρόπουλος ανέφερε από πλευράς του πως τα επείγοντα είναι σε κατάσταση «ανακοπής», ενώ είπε ότι οι ίδιοι, «κοντεύουμε να καταρρεύσουμε και εμείς και οι οικογένειες μας μαζί», σημειώνοντας πως αισθάνονται οργή «για την απαράδεκτη κατάσταση την οποία βιώνουν».

Ο Δρ. Σιδηρόπουλος έθεσε το ερώτημα, «αν είσαι 12 ώρες εξουθενωμένος, που είναι απάνθρωπο, τι αντίληψη μπορούμε να έχουμε για να προσφέρουμε ποιότητα ιατρικής σε όλον αυτόν τον κόσμο που περιμένει». Δήλωσε ακόμη πως οι ασθενείς μπορεί να μην γνωρίζουν ότι μέσα στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Πάφου ένας γιατρός “πολεμάει». Είπε τέλος πως κάτι πρέπει να γίνει, γιατί όπως ανέφερε, εν έτη 2022 γυρίσαμε είκοσι χρόνια πίσω.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ ΠΑΣΥΚΙ Δρ Σωτήρης Κούμας δήλωσε πως δεν μπορούν πλέον να ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές. Κάποιοι, συνέχισε, έχουν αναλάβει ή τους έχει παραχωρηθεί η διαχείριση των δημοσίων νοσηλευτηρίων για να τα πάνε μπροστά, ωστόσο αυτό που βιώνουν σήμερα αποτελεί πισωγύρισμα. Πρόσθεσε πως κατά περιόδους ακούν δηλώσεις εκ μέρους του επίσημου ΟΚΥπΥ ότι «είμαστε συνεργάτες», σημειώνοντας ωστόσο πως τη συνεργασία την αντιλαμβάνονται διαφορετικά. Υπάρχει είπε ιατρική ευθύνη η οποία αναλαμβάνεται από τον ιατρό εφόσον του παρέχονται οι πρέπουσες συνθήκες τόσο για να εξασκήσει ασφαλή ιατρική αλλά και πρέπουσες συνθήκες στον ίδιο τον ασθενή. Ο Δρ. Κούμας είπε πως από την στιγμή που προκήρυξαν τη στάση εργασίας δεν έχουν πάρει καμία επίσημη απάντηση από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Τους προκάλεσαν ακόμη έκπληξη σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ ΠΑΣΥΚΙ η επιστολή ΟΚΥπΥ στην οποία καταγράφονται δύο σημεία, ότι έχει ενισχυθεί η βραχεία νοσηλεία του ΤΑΕΠ Πάφου με δύο ιατρούς. Αυτό, τόνισε, είναι άκρως επικίνδυνο, αφού όπως εξήγησε, δεν γίνεται αντιληπτό τι σημαίνει βραχεία νοσηλεία με αποτέλεσμα να προκύπτει σύγχυση των εννοιών εκ μέρους τους. «Αν εμείς οι γιατροί καθυστερήσουμε να εξυπηρετήσουμε ασθενή και να καθυστερήσουμε να βγάλουμε διάγνωση υπάρχει ευθύνη;», έθεσε το ερώτημα.

Επανέλαβε τέλος πως σε περίπτωση που τα αιτήματα τους μετά και την τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας δεν ικανοποιηθούν, τότε τα μέτρα θα κλιμακωθούν, «γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση