Του Απόστολου Τομαρά
Πρόβα τζενεράλε για το περιβάλλον των φετινών γιορτών αποτελεί το διάστημα μέχρι το τέλος του μήνα Νοεμβρίου. Το πακέτο μέτρων, που θα παρουσιάσει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ουσιαστικά αποτελεί την ύστατη προσπάθεια προκειμένου ο εορτασμός των φετινών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς να κυλήσει ομαλά και χωρίς περιορισμούς πάσης φύσεως. Ένα σενάριο το οποίο δεν πρέπει να θεωρείται απομακρυσμένο, αν ληφθεί υπόψη η τάση των επιδημιολογικών δεικτών, το τελευταίο διάστημα, που είναι αυξητική. Τα νέα κρούσματα μέσα σε 48 ώρες από 212 (21/11/2021) εκτοξεύθηκαν στα 491 (22/11/2021) και 437 (23/11/2021). Την ίδια πορεία κατέγραψαν κατ’ αναλογία και οι νοσηλείες οι οποίες μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα επέστρεψαν σε τριψήφιο αριθμό, 106 στις 22/11/2021 και 115 στις 23/11/2021. Στο περιβάλλον αυτό η κυβέρνηση καλείται να πάρει τολμηρές αποφάσεις προκειμένου η επιδημιολογική κατάσταση να εκτονωθεί μέσα στην εορταστική περίοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Στο πνεύμα αυτό, Υπουργείο Υγείας και επιδημιολόγοι κατέληξαν, το προηγούμενο διάστημα, στα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν και η αποτελεσματικότητα των οποίων θα καθορίσει το εορταστικό περιβάλλον του Δεκεμβρίου.
Η στόχευση
Οι κοινές προτάσεις Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστημόνων και Υπουργείου Υγείας κλείδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, όπως είπε δημόσια ο Υπουργός Υγείας, η καθοριστική αξιολόγηση θα γίνει στο τέλος του μήνα. Τότε θα αποφασισθεί αν θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο υγειονομικών μέτρων ή θα πάμε σε πιο σκληρά. Για την ώρα, η Ομάδα Διαχείρισης της πανδημίας φαίνεται πως επικεντρώνεται στον ένα άξονα επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών. Το κομμάτι του πληθυσμού που παραμένει ανεμβολίαστο, δεν έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα και με τις δυο δόσεις ή δεν έχει προχωρήσει με την 3η δόση παρότι έχει παρέλθει η χρονική περίοδος των έξι μηνών.
Οι εισηγήσεις
Στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθούν προς συζήτηση οκτώ εισηγήσεις των ειδικών που κλείδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα η ΣΣΕ προτείνει:
-Χρήση μάσκας στους μαθητές δημοτικών σχολείων.
-Διενέργεια rapid test στους μαθητές των δημοτικών σχολείων μια φορά την εβδομάδα.
-Απαγόρευση διεξαγωγής κοινωνικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται ενόψει Χριστουγέννων, περιλαμβανομένων και των σχολικών χριστουγεννιάτικων εορτών, των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που προγραμματίζονται σε Δήμους, κτλ.
-Διενέργεια self-test σε εμβολιασμένα άτομα. Η εισήγηση που έχει γίνει είναι να δίνονται δωρεάν στους εμβολιασμένους και σε περίπτωση που κάποιο τεστ είναι θετικό θα ενημερώνεται ο Προσωπικός Ιατρός και θα παραπέμπεται σε μοριακή εξέταση για επιβεβαίωση του αποτελέσματος.
-Κατάργηση SafePass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο εφτά μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.
-Χρονικό περιθώριο τριών εβδομάδων για εμβολιασμό των ατόμων που δεν έχουν λάβει καμία δόση εμβολίου και εφαρμογή και με την πάροδο των τριών εβδομάδων περιορισμών σε συγκεκριμένους χώρους για τα μη εμβολιασμένα άτομα.
-Διενέργεια rapid test σε όλο τον πληθυσμό σε περιοχές όπου εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού ιστορικού.
-Τηλεργασία σε ποσοστό που θα καθοριστεί.
Εκπαίδευση
Όπως είναι ευδιάκριτο από τις εισηγήσεις, η εκπαίδευση παραμένει στο κόκκινο διασποράς του ιού. Στην περίπτωση που οι εισηγήσεις της ΣΕΕ δεν αποδώσουν καρπούς, το επόμενο διάστημα, θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις χωρίς να αποκλείεται ακόμα και ένα πρόωρο κλείσιμο των σχολείων για την εορταστική περίοδο. Εάν υπάρχει κάτι που ενδεχομένως να έχει θετικές προεκτάσεις είναι η αναμενόμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για εμβολιασμό των ηλικιών από 5 ετών έως 11 ετών. Το πόσο σοβαρή είναι η επιδημιολογική κατάσταση αλλά και η επόμενη περίοδος αποκαλύπτεται και από τα λεγόμενα επιδημιολόγων οι οποίοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. «Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε τους τρόπους για να προστατευθούμε, έχουμε όλοι εμπειρία και γνώση, πρέπει όλοι να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις στην καθημερινότητά μας για να είμαστε ασφαλείς», είπε ο επικεφαλής των επιδημιολόγων Κωνσταντίνος Τσιούτης.
Εμβολιαστική κούρσα ελέω γιορτών
Το πιθανό σενάριο επανάληψης περσινών φαινομένων μέσα στην εορταστική περίοδο καθώς και οι περιορισμοί σε καθημερινές δραστηριότητες έχουν ζεστάνει το ενδιαφέρον για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, κάτι που φαίνεται και στους αριθμούς που δίνει το Υπουργείο Υγείας. Μέχρι τις 21 Νοεμβρίου τα ποσοστά είχαν ως εξής: Για τις ηλικίες 18 και άνω το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ήταν στο 80,7%. Το γενικό ποσοστό του πληθυσμού στο 67,2%. Στις ηλικίες 12 έως 15 ποσοστό 27,9% ενώ από 16-17 ποσοστό 41,2%. Μέχρι και τις 22 Νοεμβρίου την 3η δόση είχαν λάβει 87 χιλιάδες δικαιούχοι.