Ανεβάζει ταχύτητα το εγχείρημα του εμβολιασμού κατά της COVID-19 στην Κύπρο με μήνυμα ότι οι πολίτες θα πρέπει να επιλέγουν τον εμβολιασμό και όχι εμβόλιο. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 129.438 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 93.475 αφορούν την 1η δόση και οι 35.963 τη 2η δόση. Αυτή την περίοδο προτεραιότητα στην Κύπρο είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ευπαθών ομάδων. Επιπλέον, έχουν εμβολιαστεί 1.491 άτομα από ευπαθείς ομάδες και 207 άτομα με κατ’ οίκον νοσηλεία.
Όπως πληροφορείται η «Κ», μέχρι τον Απρίλιο η Κύπρος αναμένει γύρω στις 218,400 δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη παραλαβές από Pfizer, Moderna και AstraZeneca. Όπως ανέφερε στην «Κ» το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για τα εμβόλια, Αντώνης Κοντεμενιώτης, από την ερχόμενη εβδομάδα μέχρι τον Απρίλιο, αναμένονται να καταφθάσουν στην Κύπρο 111 χιλιάδες δόσεις εμβολίων από την Pfizer, 26,400 από την Moderna και συνολικά 81 χιλιάδες δόσεις από την AstraZeneca. Τον Απρίλιο αναμένονται επίσης και παραλαβές από την Johnson & Johnson αν και ακόμη δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ποσοτήτων που θα καταφθάσουν. Η Κύπρος αναμένει συνολικά 200,000 εμβόλια της Johnson & Johnson.
Μειωμένες παραδόσεις την ερχόμενη εβδομάδα από AstraZeneca
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο (13/3) η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι λόγω προβλημάτων παραγωγής, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει εργοστάσια παραγωγής εκτός Ε.Ε. προκειμένου να μπορέσει να παραδώσει τα εμβόλιά της στις 27 χώρες μέλη της Ένωσης, όμως «δυστυχώς περιορισμοί στις εξαγωγές θα μειώσουν τις παραδόσεις το πρώτο τρίμηνο» του έτους και «πιθανόν» και το δεύτερο τρίμηνο, όπως επεσήμανε εκπρόσωπος της.
Οι νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στην Ε.Ε. από την AstraZeneca επηρεάζουν και την Κύπρο. Από την ερχόμενη εβδομάδα, οι παραδόσεις θα είναι μειωμένες. Οι καθυστερήσεις αναμένεται να διαρκέσουν για δύο εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντεμενιώτη, δεν είναι ακόμη γνωστός ο ακριβής αριθμός των παραλαβών από την εταιρεία που θα καταλήξουν στην Κύπρο από την ερχόμενη εβδομάδα. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα, η Κύπρος θα λάβει 7200 δόσεις. Μετά το πέρας των δύο εβδομάδων οπότε και θα διαρκέσουν οι καθυστερήσεις, αναμένονται συνολικά να καταφθάσουν στην Κύπρο 40 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου. Πάντως, ο κ. Κοντεμενιώτης θεωρεί ότι από τη στιγμή που θα γίνουν οι παραλαβές κανονικά από τις υπόλοιπες εταιρείες, δεν πρόκειται να προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα με το εμβολιαστικό πλάνο λόγω των καθυστερήσεων.
Διστακτικότητα και στην Κύπρο
Ταυτόχρονα, έπειτα από τα περιστατικά θρόμβωσης που καταγράφηκαν με αποτέλεσμα την αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca φαίνεται ότι παρουσιάζεται διστακτικότητα και στην Κύπρο σε σχέση με την επιλογή του συγκεκριμένου εμβολίου όπως αναφέρει ο κ. Κοντεμενιώτης αν και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων το απόγευμα της Πέμπτης άναψε εκ νέου του πράσινο φως για την χορήγηση του τονίζοντας ότι τα πλεονεκτήματα της χορήγησης του εμβολίου κατά της πανδημίας της COVID-19 είναι πολλαπλάσια του ρίσκου για πιθανές παρενέργειες.
Στην Κύπρο μέχρι στιγμής από τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19, καταγράφηκαν 107 αναφορές εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών που πιθανόν να σχετίζονται με τον εμβολιασμό σε σύνολο 127,783 (μέχρι τις 17 Μαρτίου) εμβολιασμών. Από αυτές, οι 66 αφορούσαν την Pfizer, οι 40 την AstraZeneca και μία τη Moderna. Από τις αναφορές αυτές, οι 9 ήταν ήπιες ή μέτριες και οι οκτώ πιο σοβαρές. Ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε να σχετίζονται με τον εμβολιασμό γιατί αφορούσαν περιστατικά με υποκείμενα νοσήματα ή λάμβαναν φάρμακα.
Μιλώντας στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (19/3) στον απόηχο της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για μη συσχέτιση των θρομβοεμβολικών περιστατικών σε κράτη της ΕΕ με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας για θέματα εμβολιασμού κατά της COVID-19 Χρίστος Πέτρου, τόνισε ότι «το σημαντικό είναι να κάνουμε το εμβόλιο άμεσα χωρίς να σκεφτόμαστε και να ξανασκεφτόμαστε ποιο εμβόλιο κάνουμε. Η ταχύτητα είναι σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας των εμβολιασμών. Έχουμε το παράδειγμα του Ισραήλ άλλωστε, όπου πλέον ο κόσμος άρχισε να επιστρέφει στην ζωή του. Δεν χρειάζεται αρνητική σκέψη ούτε από το άτομο που θα εμβολιαστεί αλλά ούτε από κάποιον που θα πάρει κάποιο φάρμακο. Είναι πολύ σημαντικός ο εμβολιασμός διότι σώζει ζωές».
Αναφερόμενος στα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια, ο κ. Πέτρου διευκρίνισε ότι «τα εμβόλια γενικά τα οποία αναπτύσσονται είναι αρκετές δεκάδες. Ανήκουν στην τεχνολογία του ιικού φορέα, την τεχνολογία του RNA, την τεχνολογία του αδρανοποιημένου ιού και την τεχνολογία της πρωτεϊνικής υποομάδας. Από τα εμβόλια των ζωντανών ή αδρανοποιημένων ιών, δεν υπάρχει κανένα εγκεκριμένο. Αυτή είναι η κατηγορία η οποία δεν ενδείκνυται, κάθετα αντενδείκνυται για άτομα ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι, κλπ. Δεν έχουμε τέτοιο εμβόλιο στην Κύπρο, δεν έχουμε τέτοιο εμβόλιο στην Ευρώπη και δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση με τα εμβόλια του ιικού φορέα όπως είναι το εμβόλιο της AstraZeneca, της Johnson&Johnson και της Sputnik. Τα εμβόλια εγκρίνονται μόνο όταν τα οφέλη υπερισχύουν των κινδύνων και είναι συνέχεια και μια ζυγαριά και είδαμε χθες το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο “ξαναζυγίστηκε”».
Το πρόγραμμα εμβολιασμού με AstraZeneca έχει επαναρχίσει από την Παρασκευή (19/3), ενώ το άνοιγμα της Πύλης αποκλειστικά για επαναπρογραμματισμό των ραντεβού που ακυρώθηκαν θα γίνει στις 22 και 23 Μαρτίου.
Στο μεταξύ, το Σάββατο, 20 Μαρτίου, στις 8 το πρωί και μέχρι την Κυριακή, 21 Μαρτίου, στις 7 το βράδυ, θα διατεθούν μέσω της Πύλης Εμβολιασμού 8,934 νέα ραντεβού για τα άτομα ηλικίας 66 ετών και άνω. Τα ραντεβού θα είναι διαθέσιμα για όλα τα Κέντρα Εμβολιασμού που λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες.