ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο καύσωνας δεν θα εξαφανίσει τον κορωνοϊό

Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η χρήση των κλιματιστικών - Δηλώσεις Μαρίας Κολιού

Τις ελπίδες της –εν μέρει βάσιμες- στην αύξηση των θερμοκρασιών, με την έλευση του καλοκαιριού, εναποθέτει η Ευρώπη, η οποία ελπίζει ότι θα κερδίσει ένα σημαντικό όπλο στην καταστολή της πανδημίας COVID-19. Στην Κύπρο, η Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει προβλέψει την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία δεν αποκλείεται να αγγίξει και τους 40 βαθμούς Κελσίου μέχρι και το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Φαίνεται, όμως, ότι δεν πρέπει να βασιστούμε στους επερχόμενους καύσωνες για την καταστολή της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς τόσο οι ειδικοί, όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κρατάνε μικρό καλάθι και προειδοποιούν επανειλημμένα ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι η ζέστη θα μας απαλλάξει από την παρουσία του ιού. Σε όλα τα πιο πάνω προστίθεται και η ανάγκη για την χρήση των συστημάτων κλιματισμού, τα οποία φαίνεται πως δεν θα αξιοποιήσουμε όσο θα θέλαμε φέτος.

Ο ΠΟΥ Ευρώπης, με ανακοίνωσή του την Τρίτη 12 Μαΐου, προειδοποιεί ότι καθώς προμηνύεται ένα ιδιαίτερα ζεστό και μακρύ σε διάρκεια καλοκαίρι, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, όχι μόνο δεν σκοτώνει τον ιό, αλλά ενδεχομένως να επιβαρύνει την υγεία και να έχει αρνητική επίδραση. Μάλιστα, ο Οργανισμός καλεί το κοινό όπως αποφύγει την έκθεσή του σε θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών Κελσίου, καθώς δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, στοιχεία ότι συντείνει στην πρόληψη ή ακόμα στην θεραπεία της νόσου COVID-19. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι μπορεί να προσβληθούμε από τον κορωνοϊό, ακόμα και σε ηλιόλουστο και θερμό καιρό, ενώ προτρέπονται οι πολίτες να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα μέτρα ατομικής υγιεινής.

Η θερμοκρασία

«Αυτό που λέγαμε από τα πρώτα κιόλας στάδια της πανδημίας, είναι ότι δεν είναι η αύξηση της θερμοκρασίας σε εξωτερικούς χώρους αυτή που θα περιορίσει την εξάπλωση του ιού, αλλά το γεγονός ότι θα μπορούμε να ανοίξουμε τα παράθυρα και θα γίνεται καλύτερος αερισμός των κλειστών χώρων», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ», η Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργού Υγείας, Δρ Μαρία Κολιού. Παράλληλα, θέση της είναι και το ότι οι άνθρωποι θα βγουν έξω, θα σταματήσουν να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους, ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζει τους χειμερινούς μήνες και που ευνοεί την μετάδοση των διαφόρων λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Γενικά, πρόσθεσε η Δρ Κολιού, είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αυτή η οποία θα συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Δεν είναι η ίδια η άνοδος της θερμοκρασίας που θα κάνει την διαφορά, καθώς μέσα στα σπίτια μας διατηρούμε τις θερμοκρασίες σε χαμηλότερα επίπεδα, πρόσθεσε. Όπως εξήγησε, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να καταστρέψουν τον ιό, ο οποίος περιβάλλεται από λιπιδιακή στοιβάδα. Ωστόσο, χρειάζονται θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών Κελσίου, τις οποίες δεν μπορούμε να έχουμε στους εσωτερικούς χώρους. Σε εξωτερικούς χώρους, λόγω της απευθείας ηλιακής ακτινοβολίας, σε συνδυασμό με την υπεριώδη ακτινοβολία που αυτή περιέχει, σαφώς μπορούν να καταστρέψουν τον ιό, εξήγησε η Δρ Κολιού.

Τα κλιματιστικά

Ένας παράγοντας που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, όσον αφορά στην εξάπλωση του ιού, είναι τα συστήματα κλιματισμού. Σε σχέση με τις εν λόγω ηλεκτρικές συσκευές, η Δρ Κολιού είπε ότι υπάρχουν συστάσεις οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Σημαντικές συστάσεις είναι:

- Η χρήση κλιματιστικών τα οποία δεν θα ανακυκλώνουν τον αέρα μέσα σε ένα δωμάτιο, αλλά θα εισάγουν αέρα από εξωτερικό χώρο.
- Σε κτήρια με πολλούς ορόφους, δεν πρέπει να έχει επικοινωνία το σύστημα κλιματισμού ενός ορόφου με αυτό άλλου ορόφου. Σύμφωνα με την Δρα Κολιού, υπήρξαν περιπτώσεις που παρατηρήθηκε μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων μεταξύ ορόφων του ιδίου κτηρίου, μέσω του συστήματος κλιματισμού. Ως παράδειγμα, ανέφερε την μετάδοση του ιού της ανεμοβλογιάς σε νοσοκομείο, όπου νόσησαν άτομα που βρίσκονταν σε διαφορετικό όροφο από αυτόν στον οποίο νοσηλευόταν παιδί με το συγκεκριμένο νόσημα. Ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται και με μικροσταγονίδια, υπό προϋποθέσεις, γι’ αυτό είναι καλύτερα και με αυτό τον τρόπο να αποφευχθεί, εξήγησε.
- Να γίνονται εναλλαγές του αέρα. Αυτό συστήνεται για τους χώρους υπεραγορών, όπου δεν υπάρχουν καθόλου παράθυρα για τον αερισμό, παρά μόνο το σύστημα κλιματισμού, είπε η Δρ Κολιού.

Επίσης, σύσταση της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής αποτελεί και η εκτεταμένη χρήση των παραθύρων που υπάρχουν σε ένα κτήριο, ώστε να δημιουργείται ρεύμα αέρα για την πιο αποτελεσματική ανανέωσή του. Μάλιστα, σύμφωνα και με την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Θέρμανσης, Εξαερισμού και Κλιματισμού (REHVA), όταν κάποιος εισέρχεται σε ένα δωμάτιο θα πρέπει να ανοίγει τα παράθυρα για 15 περίπου λεπτά, ειδικά αν το δωμάτιο είχε πρωτύτερα χρησιμοποιηθεί και από άλλα άτομα. Επίσης, στα κτήρια που διαθέτουν μηχανικό εξαερισμό η χρήση των παραθύρων μπορεί να βοηθήσει για να ενισχύσει περαιτέρω τον εξαερισμό.

Στην έκθεσή της η REHVA περιλαμβάνει και οδηγίες για τον εξαερισμό των χώρων υγιεινής, υποδεικνύοντας ότι τα ανοιχτά παράθυρα στις τουαλέτες με μηχανικό εξαερισμό ενδέχεται να δημιουργήσουν ροή μολυσμένου αέρα προς άλλα δωμάτια. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο ισχύει τα παράθυρα στην τουαλέτα θα πρέπει να παραμένουν κλειστά. Εφόσον δεν επαρκεί ο εξαερισμούς στις τουαλέτες και απαιτείται το άνοιγμα παραθύρων είναι σημαντικό να παραμένουν ανοικτά τα παράθυρα και στους άλλους χώρους ώστε να δημιουργούνται διασταυρούμενες ροές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X