ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ρίζα της έξαρσης κρουσμάτων - Γιατί κολλούν τόσοι εμβολιασμένοι;

Τι ανέφερε ο Δρ Καραγιάννης

Η έκρηξη των κρουσμάτων καθώς και το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται βρέθηκαν στο μικροσκόπιο, με την επιδημιολογική ομάδα να μελετά τα στοιχεία της Μονάδας Ιχνηλάτησης με σκοπό να εντοπίσει την ρίζα του προβλήματος.

Παρά την αύξηση των εμβολιασμένων που βρίσκονται στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ ο Δρ Καραγιάννης, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας έδωσε τη δική του εκτίμηση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας.

Ερωτηθείς για την αύξηση των εμβολιασμένων που νοσούν ή/και νοσηλεύονται και το κατά πόσο με αυτό τον τρόπο «ελέγχεται» η εμβολιαστική αποτελεσματικότητα, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής ανέφερε πως οι καθαροί αριθμοί που προκύπτουν από τα στοιχεία της Μονάδας Ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας είναι εντελώς διαφορετικοί από αυτούς που φαίνονται σε πρώτη ανάγνωση.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στην «Καθημερινή» από τους ασθενείς που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή, ποσοστό μόλις 8-9% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του πλάνο (δηλαδή έχει προχωρήσει στην χορήγηση της αναμνηστικής δόσης) με τον ίδιο να υπογραμμίζει τη σημασία της ενισχυτικής δόσης.

Η αύξηση δε που παρατηρείται στα κρούσματα μπορεί να έχει διάφορες εξηγήσεις. Ο Δρ Καραγιάννης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ανήλικα παιδιά, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μπορεί κάποιος εύκολα ν’αντιληφθεί ότι η διασπορά στις νεαρές ηλικίες είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Αυτό όμως δημιουργεί ένα ντόμινο στην επιδημιολογική εικόνα αφού παρά την εμβολιαστική κάλυψη στον ενήλικο πληθυσμό, μεγάλο ποσοστό των παιδιών δεν δύναται να μείνουν ασυνόδευτα ή σε απόλυτο περιορισμό με αποτέλεσμα όταν αυτά κλείνονται στο σπίτι μαζί με τους γονείς ή/και την υπόλοιπη οικογένεια τους σε κάποιο σημείο μεταδίδουν.

Ο ίδιος όμως παραδέχθηκε ότι η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων και η προστασία τους φαίνεται αρκετά μειωμένη στις τελευταίες μεταλλάξεις (χαρακτηριστική αναφορά για πάνω από 90% στις αρχικές μεταλλάξεις με τον Δρ Καραγιάννη ν’αναφέρει πως έχει πέσει πλέον στο 70%) και αυτό διότι το αρχικό σκεύασμα δεν μπορεί να υπερκαλύψει όλες τις μεταλλάξεις που φέρνει η Όμικρον (ή και η Όμικρον2) στην πρωτείνη ακίδα για να αναγνωριστούν από τα αντισώματα που δημιουργούνται ενώ αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον το πολυδυναμικό εμβόλιο (παν-εμβόλιο όπως συνηθίζεται να λέγεται) της Pfizer που θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα καλύπτει αυξημένο αριθμό κορωνοιών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση