Του Απόστολου Τομαρά
Βάσιμες ελπίδες για εγκατάλειψη του μεγαλύτερου μέρους των περιοριστικών μέτρων που παραμένουν ακόμα σε ισχύ τους επόμενους δυο μήνες, δημιουργούν τα ημερήσια επιδημιολογικά δεδομένα. Η πορεία σταδιακής χαλάρωσης που έχει ξεκινήσει θα συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα, έλεγαν στην «Κ» κυβερνητικές πηγές. Κομβικής σημασίας στην πορεία άρσης των περιορισμών θεωρείται η περίοδος μετά από δυο εβδομάδες, κατά την οποία κυβέρνηση και επιδημιολόγοι ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε γενναίες χαλαρώσεις, όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Μοναδική προϋπόθεση, όπως μας τονίσθηκε, είναι να μην εμφανισθεί κάποια άλλη παραλλαγή του ιού και να παραμείνουν οι νοσηλείες τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα. Σε μια τέτοια περίπτωση τα περιοριστικά μέτρα που θα ανακληθούν θα είναι αρκετά και σε βαθμό που να γίνεται λόγος για ένα μεγάλο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα. Συνάμα και υπό τον φόβο εμφάνισης φαινομένων χαλαρότητας οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ο ιός συνεχίζει να είναι εδώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και πως οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να δείχνουν υπευθυνότητα απέναντι στα μέτρα προστασίας προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπου παρατηρήθηκε αναζωπύρωση της διασποράς του ιού.
Οι μάσκες
Ένα μέτρο που αναμένεται να εφαρμοσθεί και να κάνει αισθητή τη διαφορά ότι κάτι αλλάζει στην διαχείριση της πανδημίας είναι οι μάσκες. Όπως πληροφορούμαστε, κυβέρνηση και επιδημιολόγοι φαίνεται να συμφωνούν σε κατάργηση των μασκών κάνοντας αρχή από τους εξωτερικούς χώρους. Εάν και εφόσον δεν ακυρωθούν οι προγραμματισμοί από επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών θα πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση της πανδημίας που θα κάνει περισσότερο ορατή την επιστροφή στην κανονικότητα. Επίσης, στα πλάνα βρίσκεται μια σημαντική μείωση των rapid test που γίνονται στα σχολεία, καθώς επίσης και σημαντική κατάργηση των υγειονομικών προϋποθέσεων κάνοντας αρχή από τα safepass. Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις, προς κατάργηση θα οδηγηθεί και μια από τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για να ταξιδεύσει κάποιος στην Κύπρο και αφορά το γνωστό Cyprus Flight Pass. Άλλες χώρες της Ε.Ε. όπως η Ελλάδα προχώρησαν ήδη στην κατάργησή του για τις κατηγορίες των επιβατών οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα των τριών δόσεων. Το επόμενο πακέτο Όπως κάθε εβδομάδα έτσι και την Τετάρτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θα παρουσιασθεί νέο πακέτο χαλαρώσεων. Τις προτάσεις θα παρουσιάσει ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου ένεκα της απουσίας του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα στο εξωτερικό. Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για επέκταση του υγειονομικού μέτρου test to stay στα νηπιαγωγεία και στα ειδικά σχολεία. Ανάμεσα στα μέτρα που αναμένεται να εγκριθούν περιλαμβάνονται και εισηγήσεις που αφορούν παιδιά με διαβήτη έως και 18 ετών.
Το Πάσχα
Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν αλλά κυρίως οι προγραμματισμοί που γίνονται δείχνουν πως μετά από δυο χρόνια το φετινό Πάσχα συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να γιορτασθεί σε ένα περιβάλλον χωρίς περιορισμούς, όπως συνέβη τα δυο προηγούμενα χρόνια. Την πορεία προς την κανονικότητα σπρώχνει ο ημερήσιος δείκτης των νοσηλειών, ο οποίος εν αντιθέσει με τα νέα κρούσματα συνεχίζει να υποχωρεί κάθε μέρα. Την Τρίτη το βράδυ το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 108 νοσηλείες και 2.911 θετικά περιστατικά, ποσοστό θετικότητας 3,29%.
Επιφυλακτικοί οι επιδημιολόγοι
Την ώρα που δημιουργείται κλίμα αισιοδοξίας ότι τα δύσκολα με την πανδημία πέρασαν, οι επιδημιολόγοι εμφανίζονται περισσότερο συντηρητικοί – προσεχτικοί με τα βήματα που πρέπει να γίνουν για επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό το οποίο τονίζεται επίσημα και ανεπίσημα είναι πως η πανδημία είναι ακόμα εδώ και πως ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της διασποράς του ιού είναι υπαρκτός. Στο πνεύμα αυτό, οι επιδημιολόγοι δεν είναι αντίθετοι στα μέτρα χαλαρώσεων, πλην όμως ζητούν από τους πολίτες να μην θεωρήσουν ως δεδομένο πως η άρση των μέτρων συνιστά το τέλος της πανδημίας. Στο ίδιο μήκος κύματος απορρίπτουν απόψεις πως είναι κοντά η πανδημία να μετεξελιχθεί σε ενδημία. Στα σημαντικά για τους επιστήμονες που δικαιολογούν τα βήματα που γίνονται είναι το ποσοστό του εμβολιαστικού προγράμματος το οποίο κινείται πάνω από το 80%.
Τέταρτη δόση
Την ίδια ώρα διαφορετικές απόψεις φαίνεται να υπάρχουν για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης του εμβολίου σε κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού, ένα θέμα το οποίο απασχόλησε συνεδρία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Ομόφωνα αποφασίσθηκε όπως την τέταρτη δόση λάβουν τα άτομα άνω των 70 ετών και οι ανοσοκατεσταλμένοι ανεξαρτήτου ηλικίας δεδομένου ότι καταγράφονται αυξημένες νοσηλείες. Κατά πλειοψηφία αποφασίσθηκε η τέταρτη δόση για τους επαγγελματίες υγείας και η τρίτη δόση εμβολίου για τους εφήβους από 12 έως 18 ετών. Ωστόσο, μετά από συζήτηση η τέταρτη δόση για όλες τις κατηγορίες δεν θα είναι υποχρεωτική και όσοι επιλέγουν να μην την κάνουν δεν θα επηρεάζεται το safepass που έχουν.
Έντυπη Έκδοση