ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Είναι εύλογες οι ανησυχίες για συνθήκες ολιγοπωλίου στην υγεία;

Βουλευτές σχολιάζουν τις εξελίξεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στη Λευκωσία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο πρόκλησης συνθηκών ολιγοπωλίου στον τομέα της υγείας, οι οποίες εκφράστηκαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, μετά την εξαγορά από συγκεκριμένο επενδυτικό ταμείο αριθμού ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στη Λευκωσία, καθώς και η εξαγορά μετοχών από γνωστό ιδιωτικό νοσηλευτήριο της πρωτεύουσας, σχολίασαν στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, οι βουλευτές και μέλη της Επιτροπής, Χαράλαμπος Πάζαρος (ΔΗΣΥ) και Νίκος Κέττηρος (ΑΚΕΛ).

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα εξετάστηκε αυτεπάγγελτα την Πέμτπη στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, μετά από εγγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ. Σημειώνεται ότι  η εξαγορά των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στη Λευκωσία, καθώς και η εξαγορά του 50% του μετοχικού κεφαλαίου σε άλλο ιδιωτικό νοσηλευτήριο, έγινε από τον Όμιλο Εταιρειών Hellenic Health Group (HHG), ο οποίος δραστηριοποιείται στον νευραλγικό τομέα της υγείας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μετά από το πράσινο φως που δόθηκε από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, ο HHG εξαγόρασε το Απολλώνειο Νοσοκομείο το 2021 και το Αρεταίειο Nοσοκομείο το 2022, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή και η εξαγορά του 50% του μετοχικού κεφαλαίου του American Medical Center.

«Να μη φτάσουμε στο σημείο που έμπαιναν οι κάθε ‘‘Βγενόπουλοι’’»

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, τόνισε ότι ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος για το ΓεΣΥ. «Όταν δημιουργηθούν συνθήκες μονοπωλίου, και αυτό είναι το οποίο πρέπει να ελέγχει η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, θα έχει τη δυνατότητα ο ιδιώτης, ο οποίος εισέρχεται στο Σύστημα με έναν αυξημένο αριθμό κλινών, να εκβιάσει το Σύστημα να αυξήσει τις τιμές, δηλαδή τα ασφάλιστρα τα οποία καταβάλλει ο ΟΑΥ, και δεν θα μπορεί να κάνει τον έλεγχο ο ΟΑΥ. Θα μπορεί επίσης να μειώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, οι οποίες προσφέρονται τη δεδομένη στιγμή, δεδομένου ότι θα μπορεί να ελέγχει το όλο Σύστημα λόγω των αυξημένων κλινών που θα έχει στη διάθεσή του. Όλα αυτά θέλουμε να τα αποτρέψουμε και να μη φτάσουμε στο σημείο στο οποίο έφασε η Κυπριακή Δημοκρατία, όταν έμπαιναν οι κάθε ‘‘Βγενόπουλοι’’ μέσα στο Τραπεζικό Σύστημα και το έφεραν στα σημεία κατάρρευσης που έφτασαν το 2011 – 2013», είπε.

Ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

Από την πλευρά του ο κ. Πάζαρος είπε ότι οι συγκεκριμένες διαδικασίες έχουν περάσει μέσα από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού και ήταν όλα νομότυπα. Τόνισε ότι πλέον η χώρα βρίσκεται σε ένα άλλο επίπεδο, όπου θα σύντομα θα δούμε και άλλες ανάλογες, μεγάλες επενδύσεις και από άλλες εταιρείες, όχι μόνο στον τομέα της υγείας, αλλά και σε άλλους τομείς.
Παράλληλα χαρακτήρισε λογικό και ανθρώπινο να θέλει κάποιος όμιλος εταιρειών να επενδύσει, τονίζοντας ότι η προσσοχή πρέπει να στρέφεται σε επενδυτές που δεν έχουν ως τομέα ενασχόλησής τους τον τομέα της υγείας, με τους οποίος πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι μπορεί να βλέπουν το ΓεΣΥ ως μία ευκαιρία εύκολου κέρδους. Αντιθέτως, τόνισε, ο συγκεκριμένος όμιλος εταιρειών έχει επενδύσει σε παγκόσμιας εμβέλειας νοσηλευτήρια και ήδη στην Ελλάδα της ανήκουν τα έξι σημαντικότερα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Στον απόηχο της αμφισβήτησης στη Βουλή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, ο κ. Πάζαρος είπε ότι «εμείς δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό, αν και εφόσον θέλουμε να βελτιώσουμε τον έλεγχο που ασκεί, να εξετάσουμε τη νομοθεσία και να αυξήσουμε τον προέλεγχο, για να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε σκιές».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση