Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία -πλέον- ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας που αφορά κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους από τον κορωνοιό παρατηρήθηκε μία μικρή αύξηση στον αριθμό των θετικών περιστατικών που εντοπίστηκαν.
Συνδέοντας μάλιστα τα στοιχεία που συνοδεύουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται η εμφάνιση διαφόρων υπομεταλλάξεων που θεωρούνται εξόχως μεταδοτικότερες, ξυπνώντας μνήμες της πανδημίας την ώρα που οι πολίτες προσπαθούν ν’αφήσουν πίσω τους τα παρελκόμενα του Covid-19. Πόσο όμως ανησυχητική μπορεί να θεωρηθεί αυτή η αύξηση;
Διαγνωστικές εξετάσεις:
- Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 58.585 διαγνωστικές εξετάσεις
- Εντοπίστηκαν 2.207 νέα περιστατικά (σύνολο κρουσμάτων 493.984).
- Ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των εξετάσεων 3,77%
Συνολικός αριθμός μοριακών εξετάσεων (PCR):
- Πραγματοποιήθηκαν 3.590 μοριακές εξετάσεις
- Προέκυψαν 214 θετικά περιστατικά
- Ποσοστό θετικότητας 5,96%
Συνολικός αριθμός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid Test):
- Διενεργήθηκαν 54.995 εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου
- Προέκυψαν 1.993 θετικά περιστατικά
- Ποσοστό θετικότητας 3,62%
Όπως ανέφερε μιλώντας στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Δρ. Πέτρος Καραγιάννης οι ειδικοί εξετάζουν τα στοιχεία της μονάδας επιδημιολογικής επιτήρησης σε εβδομαδιαία βάση επιβεβαιώνοντας πως παρατηρείται μία μικρή αύξηση σε συγκεκριμένους αριθμούς. Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε πως ιδιαίτερα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, απόρροια της απαλοιφής που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων και κυρίως σε ότι αφορά την κατάργηση χρήσης προστατευτικής μάσκας τονίζοντας πως ιδιαίτερα την περίοδο που αφορά το τριήμερο του Κατακλυσμού υπήρξαν συγκεντρώσεις και συγχρωτισμός που θα φέρουν περισσότερα επιβεβαιωμένα περιστατικά.
Παρατηρώντας την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο Μοριακός Ιολόγος ανέφερε πως η μετάλλαξη ΒΑ5 αποτελεί την νέα επικρατούσα μορφή σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ελλάδα και το Ισραήλ ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 20% των κρουσμάτων που εντοπίζονται σχετίζονται με αυτή. Πρόκειται ουσιαστικά για παραλλαγή της Όμικρον η οποία είναι όμως ακόμη πιο μεταδοτική, δεν έχει όμως καθοριστεί κατά πόσο είναι πιο νοσογόνος. Η ΒΑ5 φέρεται να διαφεύγει αποτελεσματικότερα των εγκεκριμένων εμβολίων με τον κύριο Καραγιάννη να παρουσιάζεται καθησυχαστικός υπενθυμίζοντας πως ο σκληρός δείκτης της πανδημίας που είναι οι νοσηλείες δεν παρουσιάζει σε αυτό το στάδιο οποιαδήποτε αξιόλογη μεταβολή.