Έτοιμη για το επόμενο βήμα της υλοποίησης του πλάνου της αποκλιμάκωσης φαίνεται ότι είναι η Κυβέρνηση, μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Υγείας και των συναρμόδιων υπουργείων βρίσκονται ζητήματα όπως η επαναδραστηριοποίηση των επιχειρήσεων της εστίασης, η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων, η επιστροφή των μαθητών του Γυμνασίου στα σχολεία, η ώρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, καθώς και ο αριθμός των ατόμων στις συναθροίσεις σε οικίες. Όλα τα πιο πάνω ζητήματα βρίσκονται ενώπιον της Τεχνικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται ότι θα οριστικοποιήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την επαναλειτουργία των χώρων αναψυχής την Τετάρτη. «Αγκάθι» για τον Υπουργό Υγείας αποτελεί η ραγδαία αύξηση των νοσηλευομένων με COVID-19, με τον ΟΚΥπΥ, ωστόσο, να αναφέρει ότι τα αντανακλαστικά και η επάρκεια του συστήματος υγείας επιτρέπουν την περαιτέρω άρση περιοριστικών μέτρων. Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο, πλέον, στην λήψη αποφάσεων διαδραματίζει και η ψυχολογία του κόσμου, ο οποίος αντιδρά, γεγονός που ενδεχομένως να ακυρώνει τις όποιες προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης του ιού SARSCoV-2 με σκληρούς περιορισμούς.
Προς αποκλιμάκωση
Σε καλό κλίμα και χωρίς ενστάσεις ως προς την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων αναψυχής πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής την Τρίτη, όπως πληροφορείται η «Κ». Μάλιστα, από πλευράς του, ο Νίκος Αναστασιάδης συζητούσε στην βάση του ότι οι χώροι εστίασης θα επαναλειτουργήσουν, όπως είχε προαναγγελθεί, καθώς στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε εκ νέου και το θέμα της ψυχολογικής ανάκαμψης των πολιτών. Πολύ πιθανόν το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία να επικυρώσει την επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων στα θρανία, παράτο γεγονός ότι, όπως πληροφορείται η «Κ», είχαν εκφραστεί κάποιες αντιρρήσεις κατά την σύσκεψη στο Προεδρικό.
Εκτός απροόπτου, επιστρέφουν οι μαθητές των Γυμνασίων στα θρανία τους, από την Τρίτη 16 Μαρτίου. Αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι επί του θέματος, ακούστηκαν και άλλες απόψεις, όπως το να δοθεί παράταση στον χρόνο επιστροφής τους, καθώς διαχρονικά, αλλά καιαυτή την περίοδο, παρατηρούνται αλυσίδες μετάδοσης μέσα στα σχολεία. Επιπλέον, εκφράστηκε η άποψη ότι θα ήταν καλό αν δινόταν λίγος ακόμα χρόνος για να φανεί αν τα rapid tests που διενεργούνται στα σχολεία και, γενικότερα, η πολιτική αυτή της πρόληψης αποδίδει
τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Πρόσω ολοταχώς για την επαναλειτουργία των χώρων αναψυχής αναμένεται ότι θα βάλει η Κυβέρνηση, με την Τεχνική Επιτροπή να βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Όπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή στην «Κ», πρόθεση είναι η επαναδραστηριοποίηση χωρίς διακρίσεις των κέντρων αναψυχής, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Ωστόσο, θεωρείται απομακρυσμένο το σενάριο της επαναλειτουργίας των μπαρ και των κλαμπ και, γενικά δεν θα επιτρέπεται ο χορός, με στόχο την αποφυγή υψηλού συγχρωτισμού. Φυσικά, οι χώροι εστίασης που θα λειτουργήσουν θα διέπονται από αυστηρά πρωτόκολλα ως προς τον αριθμό
των ατόμων, τόσο στους εσωτερικούς,όσο και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς και τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται ανάμεσα στους αποκλειστικάκαθήμενους θαμώνες. Παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα γίνονταν σκέψεις για επαναλειτουργία μόνο για
εξωτερικούς χώρους, φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην λειτουργία και των εσωτερικών χώρων των κέντρων αναψυχής.
Το πρωτόκολλο
Όπως πληροφορείται η «Κ», τα πρωτόκολλα που έτυχαν επεξεργασίας για την επαναλειτουργία της εστίασης, προβλέπουν την φιλοξενία μέχρι 75 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους, νοουμένου ότι τηρούνται τα 3 τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο, και μέχρι 125 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους, νοουμένου ότι τηρούνται τα 2 τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο. Το ζητούμενο από τους ιδιοκτήτες των χώρων αναψυχής είναι να καταστούν διακριτές οι παραβάσεις και κατανοητές από όλους, ώστε να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα στον ίδιο βαθμό από όλες τις επιχειρήσεις.
Στα μέλη του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής θα δοθεί μια λίστα στην οποία θα αναφέρονται οι υποχρεώσεις τους ως προς τα πρωτόκολλα και βάσει αυτής θα ελέγχονται. Με την επαναδραστηριοποίηση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο με rapid test, διαδικασία που θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά βδομάδα, στην βάση του 20% των εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση. Τα μπαράκια,τα οποία δεν σερβίρουν φαγητό, δεν θαμπορούν να σερβίρουν μόνο οινοπνευματώδη ποτά, αλλά θα πρέπει να προσφέρουν στον πελάτη φαγητό.
Βάσει των υπό επεξεργασία πρωτοκόλλων, απαγορεύεται η λειτουργία εστιατορίων που παρέχουν μπουφέ. Επίσης, προβλέπεται η εστίαση 6 ατόμων ανά τραπέζι, αλλά υποβλήθηκε η εισήγηση να μην χωρίζεται μια οικογένεια σε δύο τραπέζια, σε περίπτωση που τα μέλη της ξεπερνούν τον συγκεκριμένο αριθμό.
Επιπλέον:
- Οι σερβιτόροι πρέπει να φορούν μάσκα και να έχουν απόσταση ενός μέτρου από τα τραπέζια των θαμώνων, κατά την παραγγελία και το σερβίρισμα να γίνεται γρήγορα.
- Οι πελάτες πρέπει να φορούν την μάσκα τους κατά την διάρκεια της παρουσίας τους στον χώρο, εκτός από την ώρα της σίτισής τους.
- Συνιστάται η χρήση καταλόγου μιας χρήσης ή όπου δεν είναι εφικτό, η συχνή απολύμανσή του.
- Απαγορεύεται η λειτουργία παιδότοπων.
- Απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση πελατών στο μπαρ των χώρων εστίασης.
- Απαγορεύεται η χρήση ναργιλέ εντός των χώρων εστίασης.
- Μείωση, στον βαθμό του εφικτού, των συναλλαγών με μετρητά και προώθηση των ανέπαφων συναλλαγών. SMS, curfew, συναθροίσεις
Για να επαναλειτουργήσουν οι χώροι εστίασης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επέκταση του ωραρίου κατά το οποίο επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών. Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως όλα δείχνουν, είναι η επέκτασή του μέχρι τις 11μ.μ., ωστόσο οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν την επέκτασή του μέχρι τα μεσάνυχτα τουλάχιστον.
Από πλευράς κυβέρνησης γίνονται σκέψεις και για αύξηση, από τις 16 Μαρτίου, του αριθμού των ατόμων που θα επιτρέπεται να συναθροίζονται σε οικίες, στην βάση του σκεπτικού ότι θα επαναλειτουργήσει η εστίαση. Την ίδια ώρα, όμως, τα SMS παραμένουν στην ζωή μας, καθώς δεν υπάρχει πρόθεση να αυξηθούν ή να καταργηθούν σε αυτή την φάση της αποκλιμάκωσης.
Αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία
Την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο, μέρος της συζήτησης αφορούσε και την ραγδαία αύξηση των περιστατικών COVID-19 και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Το 80% των εισαγωγών προέρχεται από την πόλη και επαρχία Λεμεσού, η οποία έχει και την περισσότερο επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, οι μεγαλύτερες ηλικίες ασθενών είναι περίπου τα 70 έτη, γεγονός που κατεβάζει τον μέσο όρο ηλικίας στα 61 περίπου έτη, δεδομένου του ότι στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται ένας 17χρονος κι ένας 27χρονος, ενώ υπάρχουν ασθενείς μεταξύ των 30 και 40 ετών, που επίσης χρήζουν νοσηλείας. Αυτή η εικόνα συντείνει στην μείωση των θανάτων και στην αποφόρτιση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς τα νεαρότερα σε ηλικία άτομα νοσούν ηπιότερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη έξοδό τους από το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται κλίνες και να διασφαλίζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η επάρκεια του συστήματος υγείας. Αυτό που προβληματίζει, ωστόσο, είναι το ότι παγκύπρια, γίνονται περίπου 18-20 εισαγωγές ανά ημέρα, ενώ την ίδια ώρα δίνονται 6-10 εξιτήρια.