ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος του νέου κτηρίου του ΙΝΓΚ

Το νέο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, συνολικού κόστους 23 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου ερευνητικού κέντρου διεθνών προδιαγραφών

ΚΥΠΕ

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ως ένα ερευνητικό, ακαδημαϊκό, ιατρικό κέντρο αριστείας, που στοχεύει στη βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, έχει καταφέρει ήδη μέσα από το πολυσχιδές έργο του να εδραιωθεί στον τομέα της υγείας στην Κύπρο και όχι μόνο, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος κατέθεσε το θεμέλιο λίθο του νέου κτηρίου του ΙΝΓΚ, το οποίο θα ανεγερθεί δίπλα ακριβώς από το υφιστάμενο κτίριο.

Το νέο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, συνολικού κόστους 23 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου ερευνητικού κέντρου διεθνών προδιαγραφών, έκτασης 11.651 τετραγωνικών μέτρων, που περιλαμβάνει ερευνητικά και διαγνωστικά εργαστήρια, χώρους διδασκαλίας, γραφειακούς χώρους, δωμάτια ασφαλείας, χώρους υποδοχής και κοινόχρηστους χώρους, χώρους κυκλοφορίας, υπηρεσιών και υποστήριξης, και υπόγειο και υπαίθριο χώρο στάθμευσης.

Περιλαμβάνει, επίσης, την ανάπτυξη ενός εξωτερικού αμφιθεάτρου χωρητικότητας 600 θέσεων και περιμετρικό δρόμο.

Στο χαιρετισμό του, κατά την τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η δημιουργία ξεχωριστού κτηρίου, που θα στεγάσει όλες τις ερευνητικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου, υποστηρίζει ουσιαστικά την αποστολή του για επίτευξη αριστείας στις ιατρικές και κλινικές εργαστηριακές υπηρεσίες, στην προηγμένη έρευνα και στην εκπαίδευση στους τομείς της Νευρολογίας, Γενετικής, Βιοϊατρικής, Ιατρικών και συναφών Επιστημών, προς όφελος των ασθενών και της κοινωνίας γενικότερα.

«Την ίδια στιγμή», είπε, «μέσα από τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις, το Ινστιτούτο επενδύει στο όραμά του για καθιέρωσή του ως Διεθνές Κέντρο Αριστείας και Περιφερειακό Κέντρο Παραπομπής στους τομείς που προανέφερα και είναι κάτι που έχετε πετύχει».

Αναφερόμενος περεταίρω στο νέο ΙΝΓΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ως ένα ταυτόχρονα ιατρικό, ερευνητικό και ακαδημαϊκό κέντρο, αναπτύσσει όλες εκείνες τις ερευνητικές δραστηριότητες που του επιτρέπουν να παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες», για να σημειώσει ότι «από το 2012 λειτουργεί στο Ίδρυμα η Μεταπτυχιακή Σχολή του Ινστιτούτου, η οποία προσφέρει προγράμματα σπουδών, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, στους Κλάδους Μοριακής Ιατρικής, Ιατρικής Γενετικής, Νευροεπιστημών και Βιοϊατρικής Έρευνας».

Επίσης, ανέφερε πως τα προγράμματα του Ινστιτούτου, κατάλληλα για απόφοιτους ιατρικής, βιολογίας, γενετικής, νευροεπιστήμης, βιοϊατρικής, χημείας και άλλων συναφών κλάδων, τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και στον στόχο της Κυβέρνησης για ανάδειξη της Κύπρου ως Περιφερειακού και Διεθνούς Εκπαιδευτικού Προορισμού.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη όλα αυτά «αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου να διαδραματίζει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο ως περιφερειακό κέντρο παροχής υψηλού επιπέδου έρευνας, εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, με μοναδικές για την Κύπρο και την περιοχή εργαστηριακές υποδομές στους τομείς της νευρολογίας, γενετικής και βιοϊατρικής έρευνας».

«Ως εκ τούτου», σημείωσε, «ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη ότι η αναγνώρισή του έχει ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά όρια της χώρας μας με την αποδοχή της συμμετοχής Τμημάτων/Κλινικών του σε συγκεκριμένα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς, κατόπιν αξιολόγησης».

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, η οποία σε ανάρτησή της στο Twitter ανέφερε ότι το νέο υπερσύγχρονο κτίριο του ΙΝΓΚ θα βρίσκεται στην υπηρεσία όλων των πολιτών της Κύπρου και «μπορεί να προσφέρει νέες προοπτικές στον τομέα της έρευνας και της υγείας».

Υπηρεσίες σε περίπου 7 χιλιάδες ασθενείς, πέραν των 500 διαφορετικών εξετάσεων ετησίως

Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝΓΚ, Γιάννης Μάτσης, είπε πως «το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, από το έτος της ίδρυσής του μέχρι σήμερα, παρέχει υπηρεσίες σε περίπου 7.000 ασθενείς, που το επισκέπτονται κάθε χρόνο», για να προσθέσει ότι «παρέχει, επίσης, πάνω από 500 διαφορετικές εξετάσεις ετησίως, οι περισσότερες των οποίων είναι μοναδικές για την Κύπρο».

Επιπλέον, είπε ότι «διεκπεραιώνει περισσότερες από 95.000 κλινικές και εργαστηριακές υπηρεσίες ετησίως – σε σύνολο από το έτος ίδρυσης του, έχει δηλαδή προσφέρει περισσότερες από 3 εκατομμύρια τέτοιου είδους υπηρεσίες».

Σε σχέση με το ερευνητικό πεδίο, ανέφερε πως οι επιστήμονες του Ινστιτούτου δημοσιεύουν κατά μέσο όρο ετησίως πάνω από 90 επιστημονικά άρθρα, ενώ συμπλήρωσε ότι παράλληλα διεκπεραιώνουν κατά μέσο όρο 55 ανταγωνιστικά πρωτοποριακά προγράμματα το χρόνο για έρευνα, που αφορούν ασθένειες του κυπριακού πληθυσμού.

Αναφερόμενος στον τομέα της εκπαίδευσης, ο κ. Μάτσης είπε πως το Ινστιτούτο αποτελεί ένα ακαδημαϊκό κέντρο, όπου φοιτητές, επιστήμονες και γιατροί μπορούν να εκπαιδευτούν στις κλινικές και εργαστήρια του.

«Πάνω από 60 φοιτητές έχουν ολοκληρώσει τις διδακτορικές τους σπουδές στο Ινστιτούτο, σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού, πριν τη δημιουργία της δικής του μεταπτυχιακής σχολής, ενώ εκατοντάδες φοιτητές Μάστερ έχουν εκπαιδευτεί στα τμήματα του. Στη σχολή του Ινστιτούτου, φοιτούν κατά μέσο όρο το χρόνο, 70 φοιτητές επιπέδου Μάστερ και Διδακτορικού», σημείωσε.

Τον Οκτώβριο του 2025 η ολοκλήρωση

Από την πλευρά του ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής και Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ, καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού, είπε ότι το νέο κτίριο αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο από την ίδρυση του Ινστιτούτου και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2025.

Όπως τόνισε η λειτουργία του θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγή της έρευνας, θα βοηθήσει καταλυτικά στη δημιουργία νέων συνεργασιών και στην προσέλκυση περισσότερων μεταπτυχιακών φοιτητών και όλα αυτά, με τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον ασθενή, αλλά και τον κάθε πολίτη.

Ο κ. Φυλακτού είπε πως το Ινστιτούτο «είναι ταγμένο να υπηρετεί τους πολίτες της χώρας όσο καλύτερα μπορεί, απρόσκοπτα, μεθοδικά και με την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη που κατέχει», ενώ παράλληλα σημείωσε ότι η Κύπρος «χρειάζεται να κατοχυρώσει εθνικά κέντρα εμπειρογνωμοσύνης αλλά και εθνικές ερευνητικές υποδομές».

«Η χώρα μας», συνέχισε, «χρειάζεται να έχει δίπλα της, μονίμως υποδομές που να μπορεί να χρησιμοποιεί ανά πάσα στιγμή για έκτακτες ανάγκες, όπως αυτές που προκλήθηκαν από την πανδημία. Χρειάζεται, επίσης, να έχει στη διάθεσή της εθνικές υποδομές και εθνικά κέντρα υψηλής εμπειρογνωμοσύνης, όπως αυτά για πολύπλοκες και σπάνιες ασθένειες, τα οποία θα πρέπει να θεσμοθετήσει κατάλληλα, αφού τέτοια εμπειρογνωμοσύνη δεν μπορεί να αναπληρωθεί εύκολα».

Ο ΠτΔ υπέγραψε την κτητορική πράξη

Εξάλλου, πριν την κατάθεση του θεμέλιου λίθου ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπέγραψε την κτητορική πράξη, η οποία τοποθετήθηκε στο δοχείο, όπου υπήρχαν επίσης ημερήσιος Τύπος, αποκόμματα εφημερίδων με αναφορά στο υπό ανέγερση κτίριο, η ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη, η ομιλία του κ. Μάτση, η ομιλία του Καθ. Φυλακτού, καθώς και ένα σημείωμα από τον Καθ. Φυλακτού πώς προβλέπει το μέλλον 25 χρόνια από σήμερα, με σκοπό να διαβαστεί από τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή και Ιατρικό Διευθυντή του Ινστιτούτου, στις 22 Ιουνίου του 2048.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X