ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κύπρος «πρωταθλήτρια» στην ΕΕ ως παραγωγός απορριμμάτων τροφίμων

Δράσεις από Τμήμα Περιβάλλοντος για μείωση της σπατάλης τροφίμων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων 2024, και της φετινής θεματικής με τίτλο «Μη Δίνεις Τροφή στη Σπατάλη», διοργανώνει δράσεις που έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Σε ανακοίνωση του Τμήματος αναφέρεται ότι η Κύπρος, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2021, βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παραγωγός απορριμμάτων τροφίμων, με τον μέσο Κύπριο να πετά περίπου 294 κιλά τροφίμων ετησίως, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου των 132 κιλών.

Ο μέσος Κύπριος πετά περίπου 294 κιλά τροφίμων ετησίως, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου των 132 κιλών.

Το 2021, τα τρόφιμα που χάθηκαν στη χώρα μας ξεπέρασαν τις 256.000 τόνους, με σημαντικό μέρος αυτών να είναι κατάλληλο προς κατανάλωση, προστίθεται και ταυτόχρονα σημειώνεται ότι η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για το 16% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το σύστημα τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περαιτέρω το Τμήμα αναφέρει πως η Κύπρος ως κράτος-μέλος της ΕΕ έχει στόχο να συμβάλει στον παγκόσμιο στόχο για μείωση κατά 50% μέχρι το 2030 της σπατάλης τροφίμων, ενισχύοντας βιώσιμες πρακτικές σε επίπεδο πολιτών και επιχειρήσεων, προωθεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων του Έργου LIFE-IP CYzero WASTE.

Προσθέτει ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, το Ευρωπαϊκό Συγχρηματοδοτούμενο Έργο LIFE-IP CYzero WASTE, διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα «Μη δίνεις τροφή στη σπατάλη» την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2024, στον πολιτιστικό χώρο, «Θέατρο Μελίνα Μερκούρη» στην Παλουριώτισσα, όπου θα παρουσιαστούν διάφορες δράσεις σχετικά με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ενώ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου δημιουργήθηκε ένα βιβλιαράκι συνταγών που αξιοποιεί περισσεύματα τροφίμων, προωθώντας την ιδέα της βιώσιμης μαγειρικής.

Αναφέρει ακόμα ότι άρχισαν στις 18/11/2024 και ολοκληρώνονται στις 22/11/2024 επισκέψεις σε υπεραγορές για ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με πρακτικές μείωσης της σπατάλης τροφίμων, προσφέροντας δωρεάν το βιβλιαράκι με συνταγές και δημιουργήθηκε ενημερωτικό βίντεο με πρακτικές συμβουλές για μείωση της δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση