Kathimerini.com.cy
Δεν γνώριζε την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εθελοντική στρατιωτική θητεία γυναικών, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτική Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, Μαρίνος Σιζόπουλος.
Μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 95.00 και την εκπομπή «Διασπορά Ειδήσεων» o κ. Σιζόπουλος σημείωσε ότι η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη κινείται στην θετική κατεύθυνση, διευκρινίζοντας ότι κατά την άποψη του η εν λόγω ενέργεια θα έπρεπε να γίνει προ πολλού.
Ως πρόεδρος της επιτροπής, είπε ότι θα δώσει προτεραιότητα στη συζήτηση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ωστόσο τόνισε πως θα πρέπει να πρέπει να ληφθούν υπόψη ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα βελτιώσεις των εγκαταστάσεων για να μπορεί να εξυπηρετούν και τις γυναίκες, προσθέτοντας ότι η εμπειρία μας από τις γυναίκες ΣΥΟΠ είναι πολύ θετική υπό την άποψη ότι είναι εξαιρετικές και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους άντρες.
Τα κίνητρα
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σιζόπουλος, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στις γυναίκες, όσο αφορά την μισθοδοσία αλλά και για το πως θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την θητεία σε μεταγενέστερο στάδιο είτε στην Αστυνομία, είτε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.
ΥΠΑΜ: Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας η πρόταση για εθελοντική στράτευση γυναικών
Σε εθελοντική βάση θα είναι η θητεία των γυναικών στην Εθνική Φρουρά, εάν και εφόσον τελικά ολοκληρωθεί η σχετική πρόταση, η οποία βρισκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Βασίλης Πάλμας.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το θέμα, στο περιθώριο συνάντησής του με τη Βοηθό Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Celeste Wallander, στο Υπουργείο Άμυνας, ο κ. Πάλμας είπε ότι "αναφορικά με την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ψεσινή εκδήλωση για τα 60χρονα της Εθνικής Φρουράς που αφορά τα ζητήματα εθελοντικής στράτευσης των γυναικών, θέλω να δηλώσω ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας της πρότασης για εθελοντική στράτευση των γυναικών".
Πρόσθεσε πως "όταν και εφόσον θα ολοκληρώσουμε την επεξεργασία αυτή και θα είμαστε έτοιμοι για την πρόταση την οποία θα καταθέσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά την ίδια ώρα θα διαβουλευθούμε, θα μπορούμε να πούμε περισσότερα".
Ανέφερε ακόμη ότι η θητεία και η στράτευση θα γίνεται - εάν και εφόσον τελικά ολοκληρωθεί αυτή η πρόταση - όπως γίνεται για τους άρρενες που θα πραγματοποιήσουν την θητεία τους. Τόνισε ότι θα είναι πάνω σε εθελοντική βάση και θα κυμαίνεται από έξι έως 14 μήνες.