Kathimerini.com.cy
Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι δηλώσεις του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Κώστα Μαλέκκου στο Sunday Night με την Χριστιάνα Αριστοτέλους, ο Μαλέκκος είπε ότι, «σήμερα οι γυναίκες έχουν πάρει τον λάθος δρόμο» ενώ στην ερώτηση της Αριστοτέλους αν πιστεύει πως οι άντρες τα κάνουν όλα σωστά, απάντησε πως, «ο άντρας δικαίουται να κάνει ό,τι θέλει… Πρέπει να αποδεχτείται οι γυναίκες ότι άντρας είναι ο αρχηγός. Τελεία!»
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έφεραν αντιδράσεις από την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων αλλά και από γυναικείες οργανώσεις. Η Επίτροπος σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις προωθούν σεξιστικές και πατριαρχικές αντιλήψεις.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει, «εκφράσεις όπως “οι γυναίκες έχουν πάρει λάθος δρόμο”, “oι άντρες είναι άντρες. Τελεία”, “ο άντρας δικαιούται να κάνει ό,τι θέλει”, “πρέπει να δεχτείτε εσείς οι γυναίκες στη ζωή σας ότι ο άντρας ο αρχηγός”, κανονικοποιούν τις σχέσεις εξουσίας μεταξύ γυναικών και αντρών και αντιλήψεις που δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη κοινωνίας.
Σε μια εποχή όπου τα ΜΜΕ ευαισθητοποιούνται και αντιστέκονται έμπρακτα σε κάθε μορφή σεξισμού και έμφυλων διακρίσεων και βίας τέτοιου είδους τοποθετήσεις και η αναπαραγωγή τους, ακόμα και αν κάποιος/α ισχυριστεί ότι γίνονται με χιουμοριστική διάθεση, είναι καλύτερα να αποφεύγονται.
Η κανονικοποίηση και αναπαραγωγή τέτοιας ρητορικής, δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές και στη δική μας κοινωνία. Ας σταθούμε στο ύψος μας ως κοινωνίας, μακριά από αναχρονιστικές προκαταλήψεις».
ΠΟΓΟ: Καταγγελία σεξιστικής ρητορικής σε τηλεοπτική εκπομπή
Με επιστολή της με αποδέκτες διάφορους αρμοδίους όπως ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο Αρχηγός Αστυνομίας, η Επίτροπος Νομοθεσίας, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, και την Πρόεδρο Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, η ΠΟΓΟ παραθέτει τι πρόνοει νομοθέσια σε δηλώσεις που προωθούν τον σεξισμό.
Η αναφέρει τα ακόλουθα, «σύμφωνα με τον περί της Καταπολέμησης του Σεξισμού και του Διαδικτυακά Διαδιδόμενου Σεξισμού και περί Συναφών Θεμάτων Νόμο του 2020 (Ν. 209(Ι)/2020), «σεξισμός», σημαίνει τη δημόσια ή ιδιωτικά εκδηλούμενη σεξιστική συμπεριφορά που στρέφεται κατά συγκεκριμένου προσώπου ή κατά συγκεκριμένης ομάδας προσώπων, η οποία συνίσταται σε ενέργεια, χειρονομία, οπτική παρουσίαση, πρακτική, γραπτό ή προφορικό λόγο, που βασίζεται στην ιδέα ή αντίληψη ότι ένα πρόσωπο ή μια ομάδα προσώπων είναι κατώτερα λόγω φύλου και που έχει στόχο (α) να πλήξει τα δικαιώματα του θύματος ή των θυμάτων, προσβάλλοντας μειώνοντας και πλήττοντας την αξιοπρέπεια τους με κατάληξη την αποστέρηση πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες και την άνιση πρόσβαση σε πόρους ή (β) να τραυματίσει σωματικά, ψυχολογικά ή κοινωνικοοικονομικά το θύμα ή τα θύματα ή (γ) να δημιουργήσει εναντίον του θύματος ή των θυμάτων ένα εκφοβιστικό, εχθρικό, εξευτελιστικό, ταπεινωτικό και προσβλητικό περιβάλλον. ή (δ) να προάγει και να ενισχύσει τα έμφυλα στερεότυπα και τις διακρίσεις των φύλων.
Όποιος εκ προθέσεως εκδηλώνει ή επιδίδεται σε σεξισμό, κατά την έννοια που αποδίδεται στον όρο αυτό, υπό τις διατάξεις του πιο πάνω Νόμου, είναι ένοχος αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρις ενός (1) έτους ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.
Με δεδομένα τα πιο πάνω αναμένουμε τις ενέργειες σας αναφορικά με το περιεχόμενο της συνέντευξης του Κώστα Μαλέκκου, στην εκπομπή Sunday Night, που προβλήθηκε στον Alpha Κύπρου, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στις 21:00.
Σας παρακαλούμε επίσης όπως λάβετε υπόψη:
1. Τη Σύσταση CM/REC (2019)1της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ημερομηνίας 27 Μαρτίου 2019 αναφορικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση του σεξισμού, η οποία αναφέρει ότι οι διακρίσεις λόγω φύλου συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και εμπόδιο στην απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, με το σεξισμό να αποτελεί εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων εξουσίας μεταξύ γυναικών και ανδρών, ο οποίος εν τέλει οδηγεί σε διακρίσεις και εμποδίζει την πλήρη κοινωνική ανέλιξη των γυναικών. Η Σύσταση, υπογραμμίζει ότι ο σεξισμός συνδέεται με τη βία κατά των γυναικών και κοριτσιών, ο δε «καθημερινός» σεξισμός συνιστά ένα συνεχές βίας δημιουργώντας αναπόφευκτα ένα κλίμα εκφοβισμού, φόβου, διακρίσεων, αποκλεισμού και ανασφάλειας, το οποίο περιορίζει τις ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και την ελευθερία προσώπου.
2. Τη Διακήρυξη του Πεκίνο, από την Τέταρτη Παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις Γυναίκες (1995), η οποία αναφέρει ότι τα στερεότυπα που επιφέρουν διακρίσεις παραμένουν ευρέως διαδεδομένα και επηρεάζουν την εκπαίδευση και τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία και στη δημόσια ζωή.
3. Τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, η οποία απαιτεί από τα κράτη μέλη να αναβαθμίσουν το νομοθετικό τους πλαίσιο προς αντιμετώπιση της βίας και προς εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων έτσι ώστε να παταχθούν προκαταλήψεις, έθιμα, παραδόσεις και άλλες πρακτικές που βασίζονται σε ιδέες περί κατωτερότητας του γυναικείου φύλου, και να εκμηδενισθούν τα στερεότυπα των φύλων, συνιστώντας στα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση του σεξισμού και των εκδηλώσεων του, τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική σφαίρα.»