Kathimerini.com.cy
Δεκτή έκανε το Εφετείο την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για την έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου στις ΗΠΑ ο οποίος κατηγορείται ότι εμπλέκεται στην προμήθεια, από τις ΗΠΑ, ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και άλλου υλικού χωρίς άδεια, προκειμένου αυτό να πωληθεί σε συγκεκριμένο κλάδο βιομηχανίας της Ρωσίας, παριστάνοντας αναληθώς ότι τα εν λόγω εξαρτήματα προορίζονταν για να τύχουν εμπορικής χρήσης σε αγορές άλλων χωρών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.
Η σχετική ανακοίνωση
Στις 25 Απριλίου 2024, εκδόθηκε από το Εφετείο της Κυπριακής Δημοκρατίας απόφαση σε έφεση που καταχωρίσθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, με βάση την οποία πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έκδοση, από την Κυπριακή Δημοκρατία, Ρωσογερμανού υπηκόου (εκζητούμενος) στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), ώστε να δικαστεί εκεί για επτά αδικήματα που κατ’ ισχυρισμό διαπράχθηκαν κατά την περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Αυγούστου 2023. Το εν λόγω πρόσωπο κατηγορείται ότι εμπλέκεται στην προμήθεια, από τις ΗΠΑ, ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και άλλου υλικού χωρίς άδεια, προκειμένου αυτό να πωληθεί σε συγκεκριμένο κλάδο βιομηχανίας της Ρωσίας, παριστάνοντας αναληθώς ότι τα εν λόγω εξαρτήματα προορίζονταν για να τύχουν εμπορικής χρήσης σε αγορές άλλων χωρών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.
Αρχικά, το πρωτόδικό δικαστήριο απέρριψε την αίτηση έκδοσης του εκζητούμενου, αποδεχόμενο τη θέση του ότι εξαιτίας της γερμανικής του ιθαγένειας, δεν μπορεί να εκδοθεί σε κράτος εκτός της ΕΕ χωρίς προηγουμένως να ενημερωθούν οι Αρχές της Γερμανίας. Η Νομική Υπηρεσία άσκησε έφεση στην απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου.
Το Εφετείο, αποδεχόμενο την έφεση της Νομικής Υπηρεσίας συμφώνησε με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ότι εσφαλμένα το πρωτόδικο δικαστήριο θεώρησε πως στην παρούσα υπόθεση τυγχάνει εφαρμογής το δόγμα Petruhhin. Σύμφωνα με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δόγμα Petruhhin εισάγει ειδικές υποχρεώσεις στις περιπτώσεις κρατών-μελών της ΕΕ τα οποία δεν εκδίδουν υπηκόους τους σε άλλα κράτη σε περίπτωση που λαμβάνουν αίτηση έκδοσης από τρίτο κράτος για δίωξη πολίτη της ΕΕ, ο οποίος είναι υπήκοος άλλου κράτους, και έχει ασκήσει το δικαίωμά του για ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κυπριακή Δημοκρατία, στη βάση της αρχής της αμοιβαιότητας που προβλέπεται στο Σύνταγμα, επιτρέπει την έκδοση πολιτών της. Συναφώς, σύμφωνα με το Εφετείο, το δόγμα Petruhhin δεν ενεργοποιείται στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού η έκδοση Κυπρίων πολιτών στις ΗΠΑ επιτρέπεται, εφόσον, σύμφωνα με σχετική μαρτυρία που προσκομίστηκε, οι ΗΠΑ εκδίδουν υπηκόους τους ακόμη και σε χώρες που δεν εκδίδουν τους δικούς τους υπηκόους προς τις ΗΠΑ.
Περαιτέρω, το Εφετείο απέρριψε την αντέφεση του εκζητούμενου με την οποία υποστήριξε ότι τα αδικήματα για τα οποία διώκεται εμπίπτουν στην έννοια του πολιτικού αδικήματος ώστε να μην επιτρέπεται η έκδοσή του. Κατά το Εφετείο, αυτό που καλύπτεται από την εξαίρεση του πολιτικού αδικήματος είναι η πολιτική εξέγερση στο εσωτερικό μιας χώρας. Σύμφωνα με τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, την οποία το Εφετείο αποδέχθηκε, η επίκληση του επιχειρήματος αυτού από τον εκζητούμενο δεν τεκμηριώνεται καθότι η πολιτική διαταραχή δεν συντελείται στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά συντελείται σε σχέση με τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Δηλαδή, εκτός του εδάφους του αιτούντος κράτους (ΗΠΑ).
Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκε η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κα Μαρίνα Σπηλιωτοπούλου και ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας κ. Ευστάθιος Ερωτοκρίτου.