ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έδειξαν ήδη τα «δόντια» τους οι πυρκαγιές - Τα πρώτα στοιχεία του 2023 (πίνακες)

Φέτος εργαζόμαστε όπως και πέρσι, δήλωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών

Με κακούς οιωνούς ξεκίνησε ο Μάης σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, με την φετινή καλοκαιρινή σεζόν να προβλέπεται δύσκολη. Ήδη, από τις αρχές του μήνα μέχρι σήμερα ξέσπασαν πυρκαγιές οι οποίες απείλησαν περιοχές, υποστατικά και κατοικίες ενώ κάποιες από αυτές επεκτάθηκαν γρήγορα. Η τάση που παρατηρείται, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, φαίνεται να είναι αυξητική και οι περιβαλλοντικές συνθήκες όπως ο ξηρός και θερμός χειμώνας, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, οι άνεμοι και η αυξημένη βλάστηση ευνοούν την έναρξη και επέκτασή τους. Ωστόσο, οι εν λόγω συνθήκες σπάνια προκαλούν πυρκαγιές, καθώς πίσω από αυτές, στην πλειοψηφία τους, φαίνεται να βρίσκεται ανθρώπινη δραστηριότητα.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που εξασφάλισε η «Κ» από το Τμήμα Δασών και τα οποία δείχνουν ότι από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τις 17 Μαΐου εκδηλώθηκαν συνολικά 36 πυρκαγιές, οι 23 εκ των οποίων είναι δασικές και οι 13 γεωργικές. Οι αιτίες των πυρκαγιών για το 2023, μέχρι στιγμής, ήταν στο 73% ανθρωπογενείς και στο 27% φυσικές, ενώ το 25% ήταν σκόπιμες και το 75% από αμέλεια. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός ότι οι περιπτώσεις αμέλειας αφορούσαν στο 33% των περιπτώσεων βραχυκύκλωμα ηλεκτροφόρων καλωδίων, στο 17% δραστηριότητες εκδρομέων και στο 50% άλλη αιτία.

Στο αντίστοιχο διάστημα του 2022, δηλαδή από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τις 31 Μαΐου 2022, εκδηλώθηκαν συνολικά 54 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 11 δασικές και οι 43 γεωργικές, με τις αιτίες να είναι στο 89% ανθρωπογενείς και στο 11% φυσικές. Το 55% των πυρκαγιών ήταν σκόπιμες ενώ το 45 από αμέλεια. Οι περιπτώσεις αμέλειας αφορούσαν στο 28% γεωργικές δραστηριότητες, στο 17% δραστηριότητες εκδρομέων, στο 17% βραχυκύκλωμα ηλεκτροφόρων καλωδίων, στο 11% δραστηριότητες σε κατοικίες, στο 5% ταξιδιώτες, στο 5% στρατιωτικές δραστηριότητες και στο 17% άλλη αιτία.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δήλωσε στην «Κ» ότι το σύνθημα για φέτος είναι «μόνο με συνείδηση ευθύνης» απευθύνοντας έκκληση προς την πολιτεία και τη Βουλή, όπου εκκρεμούν θέματα νομοθεσιών, να λειτουργούν πάντα με συνείδηση και ευθύνη προς τον τόπο, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές. Ο κ. Αλεξάνδρου έφερε ως παράδειγμα την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Τόχνη την Τετάρτη (17/05), τονίζοντας πως η αιτία οφειλόταν στην χρήση ηλεκτρικού εργαλείου. «Δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που συλλαμβάνεται άτομο για πρόκληση πυρκαγιάς με τη χρήση ηλεκτρικού εργαλείου. Η χρήση τους κοντά σε ξηρά χόρτα σημαίνει πυρκαγιά. Αυτοί δεν είχαν συνείδηση ευθύνης». Πρόσθεσε ότι αν η φωτιά περνούσε την άσφαλτο Χοιροκοιτίας - Βάβλας θα έσβηνε στον Λυθροδόντα. Από την πλευρά του ο κ. Κεττής δήλωσε πως «η πλειοψηφία έχει συνείδηση του τι γίνεται και συνεργάζεται μαζί μας στην πρόληψη και την έγκαιρη ενημέρωση, όμως αυτή η πλειοψηφία χρειάζεται να περιορίσει τη μειοψηφία». 

Ετοιμότητα, ελλείψεις και πτητικά μέσα

«Φέτος εργαζόμαστε όπως και πέρσι με ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό αλλά καλύτερα οργανωμένοι και με καλύτερο σχεδιασμό», απάντησε ο κ. Αλεξάνδρου σε ερώτηση πόσο έτοιμη είναι η Κύπρος για καταστολή των πυρκαγιών. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, υπάρχουν διαθέσιμα οκτώ πτητικά μέσα πρώτης ανταπόκρισης τα οποία εργάζονται αποκλειστικά για την κατάσβεση πυρκαγιών και υποστηρίζονται από τα πτητικά μέσα της Αστυνομίας, της Ε.Φ. και των Βρετανικών Βάσεων. Στον εξοπλισμό παρατηρούνται ελλείψεις σε πυροσβεστικά οχήματα, ωστόσο, όπως είπε, μέχρι το 2024-2025 το Τμήμα Δασών θα ενισχυθεί με  μπουλτόζες, βυτιοφόρα, πλατφόρμες μεταφοράς μπουλτόζων και προσωπικό. Σε σχέση με την οργάνωση, ο κ. Αλεξάνδρου εξήγησε πως οι σχεδιασμοί του Τμήματος βελτιώνονται συνεχώς. «Για παράδειγμα, κάνουμε τώρα ανάλυση της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Τετάρτη στην Τόχνη. Θα γίνει εσωτερική συζήτηση στο Τμήμα για να δούμε πώς θα βελτιωθούμε με βάση τις εμπειρίες που αποκτήσαμε από τη συγκεκριμένη πυρκαγιά». Εκτός από τους σχεδιασμούς, το Τμήμα θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει φέτος και την τεχνολογία, όπως τα drones αλλά και τους αισθητήρες ανίχνευσης πυρκαγιών οι οποίοι ανέρχονται στους τέσσερις Παγκύπρια.

Ο κ. Κεττής ανέφερε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεργάζεται με όλες τις υπηρεσίες και λειτουργεί επιθετικά με πολλές εναέριες και επίγειες δυνάμεις «για να βγάλουμε μια χρονιά με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος». Επανέλαβε ότι υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στο προσωπικό, για τις οποίες ωστόσο έχει γίνει στρατηγικός σχεδιασμός ώστε να συμπληρωθούν. Ήδη έχει γίνει προκήρυξη θέσεων στην Πυροσβεστική, ενώ ξεκίνησαν κάποιοι να ολοκληρώνουν τον τριετή κύκλο ακαδημαϊκής εκπαίδευσης πυροσβεστών και να χρησιμοποιούνται στους σταθμούς. Παράλληλα, ο κ. Κεττής πρόσθεσε πως η Δύναμη θα συνεχίσει να αξιοποιεί όσο το δυνατόν καλύτερα το υφιστάμενο προσωπικό αλλά και τους δόκιμους που δεν είναι μέσα στις ακαδημίες. Επιπρόσθετα έχουν στελεχωθεί όλοι οι 19 σταθμοί υπαίθρου με το ωρομίσθιο εργατικό προσωπικό το οποίο υποστηρίζεται από μόνιμους πυροσβέστες. Στελεχώθηκαν παρατηρητήρια, γίνονται δια ζώσης περιπολίες, ενώ για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται και τα drones. Τέλος, όπως είπε, «μπήκε στη γραμμή και θα δοκιμαστεί στην άσκηση "Πυρσός" η πρώτη φάση του ολιστικού προγράμματος ανίχνευσης πυρκαγιών και επιτήρησης περιοχών που θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση