ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διαμαρτυρία ομάδας δικαιούχων τ/κ περιουσιών Μακένζι έξω από Υπουργείο Εσωτερικών

Ο εκπρόσωπος της Ομάδας, Σωτήρης Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του κατά τη διαμαρτυρία, είπε ότι υπάρχει μια «τεράστια αδικία»

ΚΥΠΕ

Συνάντηση με τον Διαχειριστή Τουρκοκυπριακών Περιουσιών θα πραγματοποιήσει η «Ομάδα Δικαιούχων Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Μακένζι», οι οποίοι κάνουν λόγο για «δεύτερη προσφυγοποίησή τους από το κράτος», σε διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών το μεσημέρι της Τετάρτης.

Κατά τη διαμαρτυρία τους ζήτησαν συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος, σύμφωνα με τους ίδιους, τους είπε ότι θα διευθετήσει συνάντηση για το θέμα με τον Διαχειριστή Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Όπως υποστηρίζουν, οι συμβάσεις τους έχουν λήξει από το 2017. Περιμένοντας την ανανέωσή τους, πληροφορήθηκαν ότι το Υπουργείο προτίθεται να συνάψει τις νέες συμφωνίες με τους χρήστες των υποστατικών, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι πρόσφυγες, και όχι τους δικαιούχους.

Ο εκπρόσωπος της Ομάδας, Σωτήρης Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του κατά τη διαμαρτυρία, είπε ότι υπάρχει μια «τεράστια αδικία» και ότι «αυτοί οι άνθρωποι αγωνιούν εδώ και εφτά χρόνια». Ζήτησε «αύριο κιόλας να μπορέσει να υπάρξει μια τελική λύση» στο ζήτημα, ενώ κάλεσε τη Βουλή να μην προχωρήσει σε συζήτηση για το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την περιοχή Μακένζι.

Η εκπρόσωπος της Ομάδας, Μαρία Αθανασίου, είπε ότι πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα. «Αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν στοχοποιημένοι», είπε, σημειώνοντας ότι αναμένουν από το 2017 να υπογράψουν συμβόλαια, τα οποία φαίνεται ότι θα υπογραφούν και από ανθρώπους που δεν έχουν δικαίωμα να τα υπογράψουν, καθώς δεν είναι πρόσφυγες. Σημείωσε ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν όλα τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Η Νίτσα Λοΐζου, εκ των δικαιούχων, είπε ότι έχουν δημιουργήσει έναν Σύνδεσμο, προκειμένου να προωθήσουν το αίτημά τους. «Μας κοροϊδεύουν εδώ και 7 χρόνια ότι θα μας καλέσουν να υπογράψουμε νέες συμφωνίες. Αντ’ αυτού, ακούμε ότι υπογράφουν με τους ενοικιαστές. Λένε ότι είμαστε παράνομοι, ότι το ενοικιάσαμε παράνομα. Εμείς έχουμε έγγραφα από την Κυβέρνηση, του 1996, που μας δίνουν το δικαίωμα, αν δεν μπορούμε να δουλέψουμε τα εστιατόρια μας, να τα πουλήσουμε ή να τα υπενοικιάσουμε», είπε.

Σημείωσε ότι και στο συμβόλαιο του 2014-2017 με τον Δήμο Λάρνακας αναφερόταν ρητά ότι δικαιούνται να τα ενοικιάζουν ή και να τα πουλήσουν ακόμα.

Όπως είπε η κ. Λοΐζου, οι ίδιοι έχτισαν τα εστιατόρια της περιοχής, με δάνεια τα οποία έχουν ξοφλήσει. «Απαιτούν να βγούμε έξω από την περιουσία μας, δεύτερη φορά πρόσφυγες», είπε, αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση κάνει το αντίθετο από αυτό που προτείνει στο Κυπριακό, δηλαδή να είναι ο κάτοχος δικαιούχος και όχι ο χρήστης, καθώς στην περίπτωση του Μακένζι δίνει το δικαίωμα στους χρήστες να έχουν τις περιουσίες.

Ο Τάκης Καλλή διηγήθηκε την ιστορία του, σημειώνοντας ότι μετά που προσφυγοποιήθηκε από τη Λάπαθο Αμμοχώστου στα 35 του, έκτισε μόνος του μια παράγκα στην περιοχή Μακένζι, την οποία διαχειριζόταν με την οικογένειά του. Πλήρωνε ενοίκιο για τη γη και πήρε δάνειο με το οποίο στη συνέχεια έκτισε ένα μικρό εστιατόριο. «Τώρα θέλουν να με βγάλουν δεύτερη φορά πρόσφυγα», είπε. Σημείωσε ότι εδώ και επτά χρόνια στο μαγαζί του μπήκαν κάποιοι και το διαχειρίζονται με «το έτσι-θέλω», με την Αστυνομία να μην κάνει κάτι γι’ αυτό. Σημείωσε ότι 2-3 κέντρα είναι αυτά στο Μακένζι που είναι πετυχημένα με μεγάλα έσοδα. Άλλα 5-6 είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και 4 κέντρα, μαζί με το δικό του, είναι κλειδωμένα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Στις 16 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στα σχετικά προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ