ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεντροφύτευση μετά από ζημιές σε δέντρα στη Λεμεσό λέει το Τμήμα Δασών

Σε ανακοίνωση του και με αφορμή αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Τμήμα Δασών διευκρινίζει ότι από τη θεομηνία της 14ης Φεβρουαρίου, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εντός δυο εβδομάδων το Τμήμα Δασών θα προχωρήσει σε δεντροφύτευση στο χώρο πρασίνου, που επηρεάστηκε από την πρόσφατη θεομηνία και τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε τη Λεμεσό.

Σε ανακοίνωση του και με αφορμή αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Τμήμα Δασών διευκρινίζει ότι από τη θεομηνία της 14ης Φεβρουαρίου, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, τόσο στο δάσος Φασουρίου, όπου ξεριζώθηκαν γύρω στους 100 ευκάλυπτους, σε ιδιωτική και κρατική γη, αλλά και στο Δασούδι, όπου ξεριζώθηκαν γύρω στις 30 ακακίες και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στις κόμες 39 ευκαλύπτων.

«Στο χώρο πρασίνου στο Δασούδι, για λόγους ασφάλειας, αφαιρέθηκαν τα σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα ακακίας και κλαδεύτηκαν τα δέντρα ευκαλύπτου, όπως προνοείται στο εγχειρίδιο κλαδεύσεων δέντρων σε αστικό περιβάλλον, ενώ απομακρύνθηκαν τα σπασμένα κλαδιά για μείωση του κινδύνου πρόκλησης ατυχήματος», προστίθεται.

Σημειώνεται ακόμη, ότι δεν έχει υλοτομηθεί κανένα δέντρο ακακίας, που δεν επηρεάστηκε από τη θεομηνία και πως εντός δυο εβδομάδων θα γίνει δεντροφύτευση στο χώρο.

Όσον αφορά τον χώρο πρασίνου στο δάσος Φασουρίου, προγραμματίζεται σύντομα απομάκρυνση όλων των δέντρων που ξεριζώθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι η σελίδα «Φίλοι της Γης Κύπρου» στο Facebook χαρακτήρισε «κρατικό έγκλημα» το σκηνικό στο Δασούδι Λεμεσού, αναφέροντας πως το αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα «εδώ και δύο μέρες κόβει από τη ρίζα δεκάδες δέντρα που πρόσφεραν σκιά και αποτελούσαν ένα μοναδικό παραλιακό οικοσύστημα».

Πρόσθεσε ότι «με πρόφαση τον πρόσφατο ανεμοστρόβιλο που επέφερε ζημιές σε δέντρα, την ανάγκη για κλάδεμα για την ασφάλεια κόσμου, και την πολιτική για αφαίρεση ακακιών διότι είναι εισβλητικό είδος, γινόμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου καταστροφής, όπου 3,000 τετραγωνικά μέτρα (περίπου 3% του κρατικού δάσους) αφέθηκαν σε συγκαλυμμένες αποφάσεις του ποδαριού».

«Καμία αειφορική διαχείριση, καμία μελέτη για σταδιακή απομάκρυνση, κανένα μέτρο για πρόληψη της απώλειας σκιάς, καμία έγνοια για τις δικαιολογημένες αντιδράσεις του κόσμου, καμία ανησυχία για την άγρια ζωή, εν μέσω κλιματικής κρίσης», σημείωσε.

Κάλεσε, τέλος, το Τμήμα Δασών να λογοδοτήσει «χωρίς εμπαιγμούς και να φροντίσει για την άμεση αποκατάσταση του Δασουδιού».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση