Μεγάλος είναι ο ντόρος που έχει ξεσπάσει με αφορμή το γήπεδο Λεμεσού και εξαιτίας της αποκάλυψης ότι η τελική του μορφή θα έχει μικρότερη χωρητικότητα απ’ότι αρχικά είχε εξαγγελθεί.
Όπως ήταν άλλωστε φυσικό προέκυψαν σωρεία αντιδράσεων αλλά και αναπάντητων ερωτημάτων ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αποπεράτωση του γηπέδου, την τεράστια αύξηση στο κόστος του καθώς και το καθεστώς ιδιοκτησίας του.
Η απαρχή της αποπεράτωσης και οι αλλαγές που προέκυψαν
Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο εκπρόσωπος τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κύριος Μάριος Πετρίδης, μας εξιστόρησε -παραθέτοντας στοιχεία- το χρονικό από την ημέρα έναρξης των εργασιών για την αποπεράτωσή του γηπέδου. Αρχικά, μας δήλωσε πως το ζήτημα απασχολεί τους ιθύνοντες από το μακρινό 2012 με τον ίδιο ν’αναφέρει πως οι 3 ομάδες της Λεμεσού ενοικίασαν γη στο Κολόσσι από τον ΚΟΑ ενώ ήρθαν σε συμφωνία με μελετητή για να φέρει εις πέρας το έργο όμως στη συνέχεια ζήτησαν κρατική ενίσχυση.
Η οικονομική στήριξη και η γη πίσω στον ΚΟΑ
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση θα κρινόταν παράνομη, αφού σύμφωνα με τον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων κάτι τέτοιο αντιβαίνει τους νόμους της Ε.Ε -η οποία είναι ιδιαίτερα αυστηρή σε τέτοια ζητήματα- αφού οι ομάδες αντιμετωπίζονται σαν επιχειρήσεις και όχι σαν φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ως εκ τούτου η γη θα έπρεπε να επιστραφεί -όπως και έγινε- στην ιδιοκτησία του ΚΟΑ ο οποίος μέσω κονδυλίων από την Κυβέρνηση θα αναλάμβανε να φέρει εις πέρας το χτίσιμο του γηπέδου.
Ιδιοκτήτης ο ΚΟΑ, υπενοικίαση ΜΟΝΟ με αγοραίο ενοίκιο στις ομάδες
Κάτι που ο Μάριος Πετρίδης θεώρησε ιδιαίτερα σημαντικό, ήταν να θίξει το γεγονός πως όχι μόνο δε θα δινόταν το «κλειδί» στις ομάδες για να διαχειρίζονται το γήπεδο, αλλά η υπενοικίαση θα πραγματοποιείται με το καθεστώς αγοραίου ενοικίου στα σωματεία.
«Πρόκειται για αγοραίο ενοίκιο, το οποίο πρέπει να συμβαδίζει με τις τιμές της αγοράς την περίοδο που θα το χρησιμοποιούν. Ουσιαστικά, οι χρήστες θα πρέπει να καλύψουν το κόστος κατασκευής του έργου σε σχέση με τα χρόνια που θα ισχύει η μίσθωση. Αυτό ισχύει με βάση τα δεδομένα του Εφόρου Ελέγχου Κρατικής ενίσχυσης και των προνοιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν ευνοεί την κρατική επιχορήγηση των εταιρειών».
Δηλαδή με απλά λόγια, το κόστος του ενοικίου που θα κληθούν να πληρώνουν οι ομάδες της Λεμεσού θα πρέπει μακροπρόθεσμα να αντικατοπτρίζει το αντίστοιχο της αποπεράτωσης του γηπέδου που επωμίστηκε το κράτος και όχι να αποτελεί ένα χαριστικό αντίτιμο.
Η μείωση της χωρητικότητας ίσως είναι το… μικρότερο πρόβλημα
Αρχικά ν’ αναφέρουμε πως ο ΚΟΑ προχώρησε με τον ίδιο μελετητή που επέλεξαν οι τρεις ομάδες της Λεμεσού, ενώ όπως αναφέρθηκε και δια στόματος Μάριου Πετρίδη και για το λόγο ότι παρατηρήθηκε καθυστέρηση στη συνέχιση των εργασιών, ο ΚΟΑ μετά από σύσταση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έδωσε την επίβλεψη στα Δημόσια Έργα. Όπως όλα δείχνουν το έργο θα παραδοθεί εντός του 2022, όμως σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ε.Υ η μείωση της χωρητικότητας «ίσως να είναι το μικρότερο πρόβλημα που θα εντοπιστεί» αφού έκανε λόγο για τον νότιο αγωγό που ήταν σχεδιασμένος να τοποθετηθεί, καθώς και μπάζα που δεν λήφθηκαν υπόψη στην αρχική μελέτη.
Πώς φθάσαμε από τα 15εκ του 2014 στα 48εκ -και βάλε- του 2022;
Η αρχική εκτίμηση -η οποία παρουσιάστηκε και ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη το 2014- έκανε λόγο για ένα γήπεδο που θα είχα κόστος 15 εκατομμύρια. Το 2017 οι πρόνοιες έκαναν λόγο για 17εκ ενώ το 2018 έγιναν 26εκ. Πλέον σήμερα το κόστος αναμένεται να ανέλθει στα 38 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζονται επιπρόσθετα 10 εκατομμύρια που αφορούν την δημιουργία του οδικού δικτύου ενώ η χωρητικότητα του γηπέδου θα είναι και τελεσίδικα μειωμένη σε ποσοστό 15-20%.
Ποιος όμως ευθύνεται για την εκτόξευση του κόστους; Που πήγαν οι υπόλοιπες 2,500 θέσεις; Ήταν ελλιπής η μελέτη αποπεράτωσης; Υπάρχουν ευθύνες στον προγραμματισμό και την επίβλεψη; Θα μπορούν οι ομάδες που θα το χρησιμοποιούν να επωμιστούν το κόστος του ενοικίου;
Ο κύριος Πετρίδης δε θέλησε να τοποθετηθεί εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προτού ολοκληρωθούν οι έρευνες και οι εκθέσεις, έχοντας μπροστά του μια πιο αποκρυσταλλωμένη εικόνα. Το σίγουρο είναι πως το σήριαλ «γήπεδο Λεμεσού» έχει ακόμα… επεισόδια.