ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αγώνας να σωθούν οι φυτείες από το ψύχος, λένε αγροτικές οργανώσεις

Πάγωσαν οι καλλιέργειες από την «Coral»

ΚΥΠΕ

Αγωνιώδεις προσπάθειες για να προφυλάξουν τις καλλιέργειες τους από τον παγετό των τελευταίων ημερών, καταβάλλουν τις τελευταίες μέρες οι αγρότες και οι γεωργοί, ποτίζοντας ολόκληρη τη νύχτα με νερό, που αρκετές φορές γίνεται κρύσταλλο, σε μια απέλπιδα ενέργεια να διασωθούν οι πατάτες, τα λαχανικά, τα πεπονοειδή και τα οπωροφόρα δέντρα. Σε συνεχή εγρήγορση βρίσκονται οι παραγωγοί, δηλώνουν εκπρόσωποι της Παγκύπριας Συντονιστικής των  Πατατοπαραγωγών, του Παναγροτικού και της ΕΚΑ στο ΚΥΠΕ, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν γίνει ζημιές σε καλλιέργειες.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανδρέας Κάρυος, εκπρόσωπος της Παγκύπριας Συντονιστικής των  Πατατοπαραγωγών, «σ’ αυτές τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο, οι πατατοπαραγωγοί παγκύπρια βρίσκονται όλη τη νύχτα σε εγρήγορση, προσπαθώντας να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους».

Συγκεκριμένα, είπε, «παρακολουθούν τη θερμοκρασία και μόλις αυτή κατέλθει στον ένα ή και στους μηδέν βαθμούς, τότε ξεκινούν τα μηχανήματα για να ρίχνουν νερό στις φυτείες μέχρι την ώρα που θα βγει ο ήλιος».

Πρόσθεσε ότι «το πότισμα των φυτειών ολόκληρο το βράδυ δεν μπορεί να γίνει σε όλες τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα οι αγρότες να διαλέγουν τις πιο μεγάλες πατάτες προκειμένου να γλυτώσουν».

Ωστόσο, σημείωσε, «λόγω της σκληρής παγωνιάς που επικρατεί, το νερό που πέφτει στις καλλιέργειες παγώνει και γίνεται κρύσταλλο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η έκταση στην οποία στέλνεται το νερό, δημιουργώντας κενά στην παγετοπροστασία και προκαλώντας ζημιές».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κάρυος είπε πως «στην Κοινότητα Αυγόρου, αλλά και σε άλλες περιοχές της επαρχίας Αμμοχώστου, στη Πάφο ακόμα και στη Λευκωσία, η θερμοκρασία έπεσε μεταξύ 2 και 4 βαθμούς υπό το μηδέν, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε αρκετές καλλιέργειες».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «η παγετοπροστασία των πατατών ξεκίνησε από το βράδυ της Παρασκευής ξημερώματα Σαββάτου και θα συνεχιστεί μέχρι και τα ξημερώματα της Τετάρτης, προκειμένου οι αγρότες να γλυτώσουν ό,τι μπορούν από τις καλλιέργειες τους».

Ο κ. Κάρυος εξέφρασε «ευχαριστίες προς την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Μαρία Παναγιώτου και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων που αφήνουν το νερό όλα αυτά τα βράδια στους αγρότες προκειμένου να περισώσουν τις καλλιέργειες τους». Ακόμα, είπε, «παρακαλούμε το ΤΑΥ να αφήνει το νερό μια ώρα πιο νωρίς από την προγραμματισμένη ώρα επειδή αυτή η μία ώρα παραπάνω, δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να διασώσουν περισσότερες καλλιέργειες».  

Ο Τάσος Γιαπάνης, Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν ορισμένες μεμονωμένες ζημιές, ωστόσο η καταστροφή δεν είναι ολοκληρωτική επειδή μετά από δική μας παρέμβαση, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), άφησε νερό προκειμένου οι γεωργοί να ποτίζουν τα τελευταία βράδια τις καλλιέργειες τους».

 Ωστόσο, είπε, «επειδή το φαινόμενο της κακοκαιρίας θα συνεχιστεί και σήμερα και αύριο, οι γεωργοί βρίσκονται σε εγρήγορση προσπαθώντας να σώσουν ό,τι σώζεται από τις φυτείες τους».

Πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα με το νερό είναι μεγάλο και απευθύνουμε έκκληση προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να δώσει νερό στους αγρότες, με την έννοια ότι δεν θα υπολογιστεί στις ποσότητες που θα δοθούν στον κάθε αγρότη».

Τόνισε ότι «πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το ΤΑΥ θα πρέπει να δώσει την ευκαιρία στους αγρότες, πατατοπαραγωγούς, οπωροκαλλιεργητές ακόμα και στους αμπελουργούς, να προσπαθήσουν να σώσουν τις καλλιέργειες τους».

Από την πλευρά του ο Πανίκος Χάμπας, Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) ανέφερε πως «ο παγετός που επικρατεί τις τελευταίες μέρες την Κύπρο, έχει επηρεάσει όλες τις επαρχίες και όλες τις καλλιέργειες».

Όπως είπε, «οι πατατοκαλλιεργητές άρχισαν να ρίχνουν νερό στις φυτείες τους από τα ξημερώματα του Σαββάτου και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη, ούτως ώστε να σωθούν έστω ορισμένες καλλιέργειες».

Ωστόσο, συνέχισε «οι ζημιές για όλες τις φυτείες από τον παγετό θα είναι γνωστές τις επόμενες μέρες».

Ολοι οι αγρότες, επεσήμανε, «προσπαθούν να σώσουν τις καλλιέργειες τους, θυσιάζοντας την υγεία τους, αφού η μάχη που δίνουν είναι τόσο με το κρύο όσο και με το νερό, το οποίο γίνεται πάγος» και πρόσθεσε πως «ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι το νερό το οποίο δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν θέματα τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα των γεωργικών προϊόντων».

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ ποιες καλλιέργειες επηρεάζονται, ο κ. Χάμπας είπε πως «εκτός από τις πατάτες και τα λαχανικά μεγάλο πρόβλημα προκαλείται από τον παγετό και στα πεπονοειδή».

Συγκεκριμένα, είπε, «λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, χθες Κυριακή ολόκληρες οικογένειες στο Κίτι, βρίσκονταν στα χωράφια και έβαζαν διπλό νάιλον πάνω από τις καλλιέργειες, προκειμένου να αυξηθεί η θερμοκρασία και να διασωθούν τα πεπονοειδή τους».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες νερού στην Κύπρο και το ζητούμενο είναι να γίνει σωστή διαχείριση των ποσοτήτων που έχουν απομείνει, για να διασωθούν οι φυτείες».

Θα δώσουν περιθώριο δυο με τρεις μέρες ακόμα και «στη συνέχεια αναμένουμε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας να επισκεφθούν τις φυτείες για να εκτιμήσουν τις ζημιές», κατέληξε.

Ζημιές στις μπανανοκαλλιέργειες λόγω του κρύου σε χωριά της Πάφου

Αντιμέτωποι με μεγάλο πρόβλημα βρίσκονται οι μπανανοκαλλιεργητές της Επαρχίας Πάφου λόγω του τσουχτερού κρύου των τελευταίων ημερών, που προκαλεί ζημιές στις φυτείες τους, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επαρχιακής Οργάνωσης του Παναγροτικού Πάφου Σωτήρη Κουπάρη.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Κουπάρης ανέφερε πως στην επαρχία Πάφου υπάρχουν 200 μπανανοκαλλιεργητές, που βρίσκονται στην Κισσόνεργα, Λέμπα και Πέγεια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω κρύου, αλλά και λόγω έλλειψης νερού. Μετά την εκκένωση του φράγματος του Μαυροκόλυμπου χάθηκε για σκοπούς άρδευσης περίπου 1,5 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Ωστόσο, σημείωσε, η τελική εκτίμηση του μεγέθους της ζημιάς θα διαφανεί στις επόμενες ημέρες.

Στην Κισσόνεργα υπάρχουν, επίσης, φυτείες πατατών, ενώ στην Πέγεια υπάρχουν αμπέλια στα οποία επίσης προκλήθηκαν ζημιές λόγω του ψύχους.

Πατατοπαραγωγοί στην Αργάκα και στη Χρυσοχού είπε ο κ. Κουπάρης κατάφεραν να σώσουν τις φυτείες με την τοποθέτηση ελαστικών θέρμανσης.

Ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΚΑ Πάφου Ηρόδοτος Αντωνιάδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως στις ορεινές περιοχές καλλιεργούν αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα τα οποία δεν ανθήσαν ακόμη για να προκληθούν ζημιές.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινές περιοχές λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών είναι με τους σωλήνες ύδρευσης σε κάποιες υποδομές, αφού πάγωσαν και ανάγκασαν τους κατοίκους να περιορισθούν στις κατοικίες τους και στα καφενεία.

Το Υπουργείο Γεωργίας παρακολουθεί στενά την έλευση της κακοκαιρίας CORAL και βρίσκεται σε επαφή με τον αγροτικό κόσμο για την καλύτερη δυνατή προστασία των καλλιεργειών του

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενόψει των χαμηλών θερμοκρασιών που γίνονται ιδιαίτερα αισθητές στον τόπο μας τις τελευταίες μέρες, στα πλαίσια έλευσης της κακοκαιρίας CORAL, ως προτεραιότητα του έχει την παροχή κάθε δυνατής στήριξης στους πληγέντες εν μέσω των δυσμενών φαινομένων, και ακολούθως την επίσπευση της αξιολόγησης των ζημιών με  καταβολή των ενισχύσεων το συντομότερο δυνατό.

Στα πλαίσια αυτά, και παρά τις δύσκολες υδατικές συνθήκες και την πολύ χαμηλή πληρότητα των φραγμάτων, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανομβρίας, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων με συντονισμένες προσπάθειες κατόρθωσε να διαθέσει στους γεωργούς την αναγκαία ποσότητα νερού για παγετοπροστασία των φυτειών, μέσω της μεθόδου τεχνητής άρδευσης.

Ταυτόχρονα, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ. Μαρία Παναγιώτου, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ. Ο στόχος είναι να μην υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ή αν υπάρξουν αυτές να είναι πολύ μικρής διάρκειας, ώστε να μπορέσουν ανεμπόδιστα οι γεωργοί να εφαρμόσουν την παγετοπροστασία στις φυτείες τους, και όποιες άλλες ενέργειες σχετίζονται με την προστασία της παραγωγής ή των ζώων από το πρωτοφανές κύμα ψύχους.

Από το πρωί της Δευτέρας 24/2/2025, κλιμάκια του Τμήματος Γεωργίας βρίσκονται στις αγροτικές περιοχές και πραγματοποιούν περιοδείες για άμεση αρχική αξιολόγηση των ζημιών. Όπου πληρούνται οι πρόνοιες του Εθνικού Πλαισίου χορήγησης κρατικών Ενισχύσεων για ζημιές από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, θα εκδοθούν άμεσα ανακοινώσεις με τις οποίες οι πληγέντες θα καλούνται όπως υποβάλουν τα σχετικά έντυπα Δήλωσης Ζημιάς.

Καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να εξακολουθήσουν για κάποιες ακόμα μέρες, η κατάσταση θα εξακολουθήσει να παρακολουθείται στενά και οι γεωργοί καλούνται όπως ενημερώνουν τα κατά τόπους Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία ώστε να υπάρχει σύντομη αξιολόγηση των αιτημάτων τους: Για την επαρχία Λευκωσίας: 22309060 και 22819894, για την επαρχία Λάρνακας 24202861 και 24202850, για την ελεύθερη Αμμόχωστο 23812139 και 23812132, για την επαρχία Λεμεσού 25803927 και 25803912, την επαρχία Πάφου 26804594 και 26804569, και την περιφέρεια Πιτσιλιάς 25874031 και 25874076.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση