ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βιβλική καταστροφή σε Τουρκία και Συρία - Πάνω από 1.200 οι νεκροί

Ο απολογισμός των θανάτων υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συνεχίσει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, δεδομένου ότι έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε αρκετές πόλεις

Kathimerini.gr

Η σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την Τουρκία και τη Συρία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους και εκτεταμένες υλικές καταστροφές, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα απολογισμούς, που δεν σταματούν να επιδεινώνονται με μεγάλη ταχύτητα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία έχει ανέβει σε 912, ενώ ο απολογισμός των τραυματιών ανέρχεται σε 5.383. Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε μάλιστα ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή στη χώρα από το 1939.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας (AFAD) έκανε λόγο για περίπου 1.800 κτίρια που έχουν καταρρεύσει, εγείροντας φόβους πως ο απολογισμός θα γίνει ακόμα πιο βαρύς.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο θα αυξηθεί ο απολογισμός των θανάτων καθώς προχωρούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης», είπε ο Ερντογάν.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, περισσότεροι από 320 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Συρία, ενώ 1.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Σημειώνεται ότι ο καταστροφικός σεισμός είχε ως αποτέλεσμα να καταρρέυσουν πολυκατοικίες σε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα και η Ντιγιάρμπακιρ.

«Η αδελφή μου και τα τρία της παιδιά βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Όπως και ο σύζυγός της, ο πεθερός της και η πεθερά της. Επτά μέλη της οικογένειάς μας είναι κάτω από τα ερείπια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουχιτίν Ορακτζέ, παρακολουθώντας την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μπροστά σε πολυκατοικία που μετατράπηκε σε άμορφη μάζα στη Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολικά).

«Η αδελφή της είναι ακόμη παγιδευμένη στα συντρίμμια», είπε γυναίκα δείχνοντας άλλη μια που έκλαιγε απαρηγόρητη στη Ντιγιάρμπακιρ.

Στην Ισκέντερουν και στην Αντιγιαμάν, υποχώρησαν δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας του σεισμού, που έγινε μέσα στη νύχτα, στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας), κι είχε εστιακό βάθος 17,9 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο USGS.

Το επίκεντρο βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για περιοχές της Τουρκίας από τις οποίες δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής τίποτα νεότερο μετά τον φονικό σεισμό.

«Οι εθνικές αρχές εστιάζουν στις επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης αυτή τη στιγμή», δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού στο Reuters. «Στη συνέχει αναμένουμε [να υπάρξουν] αυξημένες ανάγκες για τη φροντίδα των τραυματιών και για τη στήριξη ολόκληρου του συστήματος Υγείας στις πληγείσες περιοχές».

Τουρκία – Συρία: Δραματικές ώρες μετά τα 7,8 Ρίχτερ, φόβοι για χιλιάδες νεκρούς-1Άνθρωποι ερευνούν ένα κτίριο που κατέρρευσε μετά από τον σεισμό στην Αζμαρίν, στην επαρχία Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας [AP Photo/Ghaith Alsayed]

Ο σημερινός είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από εκείνον της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.

Δύσκολες καιρικές συνθήκες

Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την ορεινή περιοχή παραλύει τα κυριότερα αεροδρόμια στη Ντιγιάρμπακιρ και στη Μαλάτια, όπου συνεχίζονται οι σφοδρές χιονοπτώσεις, με πολλούς από τους διασωθέντες να μη φορούν παρά πιτζάμες μέσα στο κρύο.

«Ακούμε φωνές στα συντρίμμια. Θεωρούμε πως ως και 200 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια», δήλωσε μέλος σωστικού συνεργείου που επιχειρεί σε κατεστραμμένη πολυκατοικία στη Ντιγιάρμπακιρ μπροστά στις κάμερες του τουρκικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου NTV.

Μπροστά σε τόση καταστροφή κάτοικοι έχουν κινητοποιηθεί και προσπαθούν να απομακρύνουν συντρίμμια ακόμα και με γυμνά χέρια και κουβάδες.

Νοτιότερα, πάντα κατά το NTV, η βυζαντινή ακρόπολη της Γκαζιάντεπ, που ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, εν μέρει κατέρρευσε.

Σωστικά συνεργεία και η πολιτική προστασία καθώς και Σύροι πυροσβέστες προσπαθούν να ανασύρουν επιζήσαντες από τα συντρίμμια, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Μέσω Twitter, Τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα σε διάφορες πόλεις.

Έχουν καταγραφεί πάνω από 50 μετασεισμοί, σύμφωνα με την AFAD.

Τουρκία – Συρία: Δραματικές ώρες μετά τα 7,8 Ρίχτερ, φόβοι για χιλιάδες νεκρούς-2Διασώστες ανασύρουν ένα άτομο από κτίριο που κατέρρευσε μετά τον σεισμό στη Μαλάτια της Τουρκίας, όπου επικρατούν δύσκολες καιρικές συνθήκες [Ihlas News Agency (IHA) via REUTERS]

Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το TRT.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Οκτάι, 13 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Αντιγιαμάν, ενώ έχουν καταρρεύσει κάπου εκατό κτίρια. Τουλάχιστον άλλοι 47 σκοτώθηκαν και ακόμη 600 τραυματίστηκαν στην Μαλάτια, κατά την AFAD.

Στην Γκαζιάντεπ, γίνεται λόγος για 80 νεκρούς, 600 τραυματίες και 581 κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Αγωγοί αερίου που τροφοδοτούν την περιοχή τέθηκαν εκτός λειτουργίας προληπτική ή για να εξακριβωθεί το εύρος των ζημιών που έχουν υποστεί στις επαρχίες Χατάι, Καχρανμαρμαράς και Γκαζιάντεπ.

Ο σεισμός και οι δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία, το ιρακινό Κουρδιστάν και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Τουρκία – Συρία: Δραματικές ώρες μετά τα 7,8 Ρίχτερ, φόβοι για χιλιάδες νεκρούς-3Ένας άνδρας στέκεται κοντά σε ένα κατεστραμμένο όχημα, μετά από σεισμό στο Αζάζ της Συρίας, το οποίο ελέγχεται από τους αντάρτες [REUTERS/Mahmoud Hassano]

Έκκληση για διεθνή βοήθεια

«Όλες οι ομάδες μας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού στο τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».

Το Αζερμπαϊτζάν, χώρα με αδελφικές σχέσεις με την Τουρκία, ανακοίνωσε πως στέλνει αμέσως 370 εξειδικευμένα μέλη συνεργείων έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με το Anadolu.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η ΕΕ συνολικά, το Ισραήλ προσφέρθηκαν αμέσως να στείλουν επίσης βοήθεια.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκαζιάντεπ συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν έξω, μέχρι νεωτέρας, παρά το κρύο. Ενώ ο επικεφαλής του Diyanet, του τουρκικού δημόσιου οργανισμού που είναι αρμόδιος για ζητήματα θρησκευτικής λατρείας, σημείωσε πως όσοι πολίτες το χρειάζονται μπορούν να βρουν καταφύγια μέσα σε τζαμιά.

Προσφορά στήριξης

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί έσπευσαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους στις πληγείσες περιοχές:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς είπε ότι το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης 24/7 της Ε.Ε. ήταν σε επαφή με τις τουρκικές αρχές και είχε ενεργοποιήσει την υπηρεσία έκτακτης δορυφορικής χαρτογράφησης Copernicus για να βοηθήσει τους πρώτους διασώστες που εργάζονται στο πεδίο.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι το δίκτυο των ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης έχει ενεργοποιηθεί για την παροχή βασικής υγειονομικής περίθαλψης στους τραυματίες και τους πιο ευάλωτους που επλήγησαν από τον σεισμό.

ΕΛΛΑΔΑ: Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη στήριξη της χώρας στην Τουρκία, λέγοντας ότι η Ελλάδα κινητοποιεί τους πόρους της και θα βοηθήσει άμεσα.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Ισπανικές ομάδες αστικής διάσωσης ετοιμάζονται να μεταβούν στην Τουρκία, δήλωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, ενώ αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας και άλλων υπηρεσιών συντονίζονταν για να στείλουν τα πληρώματα αμέσως στην Τουρκία.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να στείλει υποστήριξη. «Είμαστε αυτή τη στιγμή κοντά στον φίλο τουρκικό λαό, έτοιμοι να παράσχουμε την απαραίτητη βοήθεια».

ΠΟΛΩΝΙΑ: Η Πολωνία θα στείλει ομάδα διάσωσης που αποτελείται από 76 πυροσβέστες και οκτώ σκύλους διάσωσης, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοίκησης.

ΙΝΔΙΑ: Η κυβέρνηση είπε ότι δύο ομάδες από την Εθνική Δύναμη Αντιμετώπισης Καταστροφών της Ινδίας, αποτελούμενη από 100 άτομα προσωπικό με ειδικά εκπαιδευμένα τμήματα σκύλων και εξοπλισμό, ήταν έτοιμες να μεταφερθούν στην περιοχή της καταστροφής για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Οι ιατρικές ομάδες ετοιμάστηκαν και το βοηθητικό υλικό αποστέλλεται σε συντονισμό με τις τουρκικές αρχές.

ΤΑΪΒΑΝ: Η πυροσβεστική υπηρεσία της Ταϊβάν είπε ότι είχε μια ομάδα 130 ατόμων, μαζί με πέντε σκύλους αναζήτησης και 13 τόνους βοήθειας, έτοιμη να μεταβεί στην Τουρκία και αναμένει απάντηση από την Άγκυρα για την προσφορά.

ΡΩΣΙΑ: Το ρωσικό υπουργείο έκτακτης ανάγκης δήλωσε ότι δύο αεροσκάφη IL-76 με 100 διασώστες είναι έτοιμα να μεταβούν στην Τουρκία εάν χρειαστεί. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε μηνύματα στην Τουρκία και τη Συρία, όπου τα ρωσικά στρατεύματα υποστηρίζουν τον συριακό στρατό, εκφράζοντας συλλυπητήρια στους προέδρους και των δύο χωρών και προσφέροντας υποστήριξη.

ΙΣΡΑΗΛ: Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι όλες οι αρχές έχουν λάβει οδηγίες να κάνουν άμεσες προετοιμασίες για την παροχή ιατρικής βοήθειας και βοήθειας έρευνας και διάσωσης.

Ιστορικό σεισμών

Η σεισμικότητα στην Τουρκία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών έπληξε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές.

Η ίδια περιοχή δοκιμάστηκε τον Αύγουστο του 1999 από σεισμό 7,4 βαθμών ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων κάπου χιλίων στην Κωνσταντινούπολη.

Τουρκία – Συρία: Δραματικές ώρες μετά τα 7,8 Ρίχτερ, φόβοι για χιλιάδες νεκρούς-4Ένα όχημα της πολιτικής προστασίας κοντά σε ερείπια κτιρίου στο Χαλέπι της Συρίας [SANA via REUTERS]

Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

Ο σεισμός της Δευτέρας είναι ως τώρα ο φονικότερος παγκοσμίως από τον περασμένο Ιούνιο, όταν το Αφγανιστάν θρήνησε περίπου 1.000 νεκρούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση