ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αντίσταση στο Μπαχμούτ

Ανησυχίες για τις κινήσεις του Πεκίνου

ΠΗΓΗ: Reuters

Οι ουκρανικές δυνάμεις που επιμένουν να αντιστέκονται στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ έσκαψαν νέα χαρακώματα σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τους Ρώσους, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι η νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία θα συζητηθεί σε συνάντηση με τον ηγέτη της Γερμανίας την Παρασκευή.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στο Μπαχμούτ στην επαρχία του Ντονέτσκ εδώ και μήνες, συχνά κατά κύματα, και εκεί σημειώνονται ορισμένες από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου.

«Οι μάχες συνεχίζονται στο Μπαχμούτ όλο το εικοσιτετράωρο… Η κατάσταση είναι κρίσιμη», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ναζαρένκο, αναπληρωτής διοικητής της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, στο ουκρανικό ραδιόφωνο NV.

«Δεν λαμβάνουν υπόψη τις απώλειές τους στην προσπάθεια να καταλάβουν την πόλη. Το καθήκον των δυνάμεών μας στο Μπαχμούτ είναι να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες απώλειες στον εχθρό. Κάθε μέτρο ουκρανικής γης κοστίζει εκατοντάδες ζωές στον εχθρό».

Τις τελευταίες 24 ώρες οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν περισσότερες από 170 επιθέσεις στους πέντε κύριους τομείς της πρώτης γραμμής, δήλωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Ολεγκ Ζντάνοφ στο YouTube το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Ζντάνοφ περιέγραψε τους Ρώσους που προσπαθούν να περικυκλώσουν το Μπαχμούτ από βορρά, ανατολή και νότο και είπε ότι τα δυτικά «είναι πιθανώς το μοναδικό τμήμα του Μπαχμούτ όπου οι δυνάμεις μας έχουν την πρωτοβουλία και όχι οι Ρώσοι κατακτητές».

Καταστροφή στο Μπαχμούτ. (©Reuters)

Η Ρωσία, η οποία έχασε εδάφη το δεύτερο εξάμηνο του 2022, λέει ότι η κατάληψη του Μπαχμούτ θα ήταν ένα βήμα προς την κατάληψη της υπόλοιπης βιομηχανικής περιοχής του Ντονμπάς. Η Ουκρανία λέει ότι η πόλη έχει περιορισμένη στρατηγική αξία, αλλά θέλει να εξαντλήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν επιθέσεις στο Μπαχμούτ και σε δύο οικισμούς στα δυτικά –το Χρομόβε και το Ιβανίβσκε–, ανέφερε το γενικό επιτελείο των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων το βράδυ της Πέμπτης.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν το Μπαχμούτ και πολλές κοντινές πόλεις –συμπεριλαμβανομένου του Τσασίβ Γιαρ, της μεγαλύτερης πόλης στα δυτικά– και δύο πόλεων νότια του Μπαχμούτ, ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

Σε κοντινές πόλεις και χωριά, νέα χαρακώματα είχαν σκαφτεί στην άκρη του δρόμου σε απόσταση 20-40 μέτρων μεταξύ τους, σημάδι ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ενίσχυαν τις αμυντικές τους θέσεις.

«Χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερα πυρομαχικά. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι Ρώσοι εδώ και δεν επαρκούν τα πυρομαχικά για να τους καταστρέψουμε», είπε ο Ναζαρένκο. «Ο αριθμός των εχθρικών στρατευμάτων δεν είναι αυτό που έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι η τεχνολογία».

Στη Ζαπορίζια στα κεντρικά της χώρας και στη Χερσώνα στον νότο, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν περισσότερες από 40 πόλεις και χωριά, ανέφερε η ουκρανική στρατιωτική ανακοίνωση.

Ανησυχίες για την Κίνα

Η Ουάσιγκτον θα ανακοινώσει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 400 εκατ. δολαρίων για την κυβέρνηση του Κιέβου και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό ζήτημα μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς κατά την επικείμενη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η βοήθεια αναμένεται να περιλαμβάνει κυρίως πυρομαχικά, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι και πηγή που έχει γνώση του νέου πακέτου στήριξης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν σχεδόν 32 δισ. δολάρια σε όπλα στην Ουκρανία για να αμυνθεί ενάντια στη Ρωσία.

Μπάιντεν και Σολτς ενδέχεται επίσης να εξετάσουν τις ανησυχίες ότι η Κίνα μπορεί να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φωνάζει στενούς συμμάχους σχετικά με την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων στην Κίνα εάν το Πεκίνο παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι και άλλες πηγές. Η Κίνα αρνήθηκε ότι εξέτασε τέτοια βοήθεια και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν παράσχει δημόσια στοιχεία για τον ισχυρισμό τους.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν οι πιθανές κυρώσεις κατά της Κίνας θα αποτελέσουν θέμα για τους Μπάιντεν και Σολτς, ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι «θα μπορούσε να ανακύψει το θέμα της υποστήριξης τρίτων στη Ρωσία».

Ψυχροπολεμική αύρα

Από αριστερά: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιοσιμάσα Χαγιάσι, η Αυστραλόή υπουργός Εξωτερικών Πένι Ουόνγκ και ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραμανιάμ Τζαϊσανκάρ στο Taj Palace Hotel στο Νέο Δελχί. (©Olivier Douliery/Pool via Reuters)

Οι εχθροπαραξίες στην Ουκρανία έχουν σκοτώσει χιλιάδες, εκτοπίσει εκατομμύρια, κονιορτοποιήσει πόλεις, κλονίσει την παγκόσμια οικονομία και δημιουργήσει μια ψυχροπολεμική αύρα στις διεθνείς σχέσεις.

Η Ρωσία λέει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στοχεύει να υποβαθμίσει τον ουκρανικό στρατό και να απομακρύνει αυτό που ονομάζει απειλή για τη δική της ασφάλεια. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της κατηγορούν τη Μόσχα για απρόκλητο πόλεμο για να υφαρπάξει εδάφη.

Λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν για να επισφραγίσουν μία «χωρίς όρια» συνεργασία μεταξύ των χωρών τους που έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση.

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του G20, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν είπε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να τερματίσει τον πόλεμο και προέτρεψε τη Μόσχα να ανακαλέσει την αναστολή του New START –συνθήκης για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων–, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ηταν η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών μετά την εισβολή. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι Λαβρόφ και Μπλίνκεν μίλησαν «στα όρθια» για λιγότερο από 10 λεπτά.

Η Ρωσία κατηγόρησε τη Δύση για εκβιασμό και απειλές και είπε ότι είχε την υποστήριξη της Κίνας για τις θέσεις της, καθώς η συνάντηση έληξε χωρίς κοινή δήλωση.

Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να επιτραπεί στη Ρωσία να διεξάγει πόλεμο ατιμώρητα, δήλωσαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και οι ομόλογοί του από την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, σε δήλωσή τους σήμερα, Παρασκευή, έπειτα από συνάντηση στο Νέο Δελχί. Η αποκαλούμενη ομάδα Quad είπε επίσης ότι η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία είναι «απαράδεκτη».

«Αν επιτρέψουμε ατιμώρητα τη Ρωσία να κάνει ό,τι κάνει στην Ουκρανία, τότε αυτό είναι ένα μήνυμα προς τους επίδοξους επιτιθέμενους παντού ότι μπορεί να μπορέσουν να ξεφύγουν», είπε ο Μπλίνκεν.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Ουόνγκ είπε ότι μίλησε για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ στο περιθώριο της συνάντησης στο Νέο Δελχί και είπε στους δημοσιογράφους στη συνέχεια ότι όλες οι χώρες θέλουν να δουν την Κίνα «να κάνει το σωστό» και να μην προμηθεύει όπλα στη Ρωσία.

Στο G20, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους κάλεσαν τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να πιέζουν τη Ρωσία για να τερματίσει τη σύγκρουση, αλλά το G20 δεν μπόρεσε να συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση για τον πόλεμο λόγω της αντίθεσης από τη Ρωσία, η οποία αποκαλεί τις ενέργειές της «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», και την Κίνα.

Στη δήλωσή τους, οι υπουργοί του Quad έκαναν επίσης μια συγκαλυμμένη επίθεση στην Κίνα, καταγγέλλοντας ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τη «στρατιωτικοποίηση» των αμφισβητούμενων εδαφών στην περιοχή.

Η Κίνα έχει καταγγείλει το Quad ως κατασκεύασμα του Ψυχρού Πολέμου και μια κλίκα που «στοχεύει άλλες χώρες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Η αποκαλούμενη ομάδα Quad, ποδηγετούμενη από τις ποδηγετούμενες εβραιοσιωνιστικά ΗΠΑ, είπε ότι η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία είναι «απαράδεκτη». Η πίεση για να συμβεί συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και τότε, όταν συμβεί, δεν θα χρειάζονται τα εισαγωγικά («») στην καταστροφή.
Η Κίνα επί του παρόντος παρακολουθεί τι θα της συμβεί όταν θα έλθει η σειρά της.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ