ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα «κλειδιά» μιας χερσαίας επίθεσης στη Γάζα

Το Ισραήλ διαθέτει πολύ μεγαλύτερο στρατό, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η Χαμάς έχει προσαρμόσει την τακτική της ώστε να έχει πλεονέκτημα σε αντάρτικο πόλεων.

Kathimerini.gr

Οι μάχες του ισραηλινού στρατού με τη Χαμάς ακολουθούν πάντοτε παρόμοιο μοτίβο: χερσαίες επιδρομές και μπαράζ επιθέσεων που στοχεύουν περιοχές και τοποθεσίες τις οποίες χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί για να προσεγγίσουν τις θέσεις του αντιπάλου.

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί ευρέως αεροπορικές δυνάμεις και εξαπολύει χερσαίες επιθέσεις, αλλά και επιθέσεις με χρήση κανονιοφόρων του αμυντικού στόλου του, κυρίως στην πρώτη φάση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, στόχο του αποτελεί η στρατιωτική υποδομή της Χαμάς – κυβερνητικά κτίρια, αστυνομικά τμήματα, παράκτιες εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, καθώς και σπίτια ανώτερων αξιωματούχων.

Ωστόσο, ενώ το Ισραήλ έχει τεράστιο πλεονέκτημα όσον αφορά το μέγεθος του στρατού του, την τεχνολογία και τα οπλικά του συστήματα, η Χαμάς έχει προσαρμόσει σημαντικά την τακτική της, με την πάροδο των ετών, για να επωφεληθεί από το πυκνό αστικό περιβάλλον της Γάζας.

Πώς θα επηρεάσει η γεωγραφία τις μάχες;

Η γεωγραφία της Γάζας είναι περιοριστική για τις ισραηλινές επιχειρήσεις και εξαιτίας αυτού οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις χρησιμοποιούν συνήθως τις ίδιες οδούς προσέγγισης: Αγροτικές περιοχές γύρω από το συνοριακό πέρασμα του Ερέζ στο βόρειο άκρο της Γάζας, καθώς και περιοχές νότια της πόλης της Γάζας, κατά μήκος της κορυφογραμμής που προσφέρει θέα στο κέντρο του θυλάκου.

Επίσης, ανατολικά της Χαν Γιουνίς στον νότο, τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα του Ισραήλ έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν ευκολότερα και να πάρουν θέσεις βολής. Αλλο σημείο πρόσβασης αποτελεί διαδρομή κοντά στη Ράφα προς τον νότο.

Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τις θέσεις που προσφέρουν θέα προς το κέντρο της Γάζας για να ανακόψει την επικοινωνία της πόλης της Γάζας με τον νότο, «διχοτομώντας» την περιοχή.

Η Χαμάς γνωρίζει τις διαδρομές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις και σε κατά μήκος αυτών των διαδρομών αναμένεται να αναπτύξει τις πρώτες γραμμές άμυνας. Πρόκειται για περιοχές που αποτέλεσαν πεδίο σφοδρών μαχών και στο παρελθόν.

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για το Ισραήλ σε αστικές περιοχές όπως η Τζαμπάλια και η Μπέιτ Λάχια. Επιπλέον, η κεντρική διαδρομή που συνδέει Βορρά – Νότο συνορεύει με βιομηχανικές περιοχές τις οποίες η Χαμάς έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για να αναπτύξει την άμυνά της.

Το κέντρο της Γάζας και η περιοχή ανατολικά της Χαν Γιουνίς προσφέρουν μεγαλύτερα ανοίγματα, ωστόσο, πόλεις και περιοχές με υψηλότερα κτίρια προσφέρονται για κάλυψη των δυνάμεων της Χαμάς.

Θα φτάσουν οι Ισραηλινοί στις πόλεις;

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν δεχτεί σφοδρές επιθέσεις όσες φορές έχουν επιχειρήσει να προχωρήσουν προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η Χαμάς διαθέτει αντιαρματικές νάρκες και αντιαρματικούς πυραύλους τους οποίους έχει χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2014, μέσα σε μία μόνο νύχτα, το Ισραήλ έχασε 13 στρατιώτες του σε ενέδρα σε πόλη. Ο ισραηλινός στρατός έχει εμπειρία μάχης με τεθωρακισμένα σε διάφορες παλαιστινιακές πόλεις, κυρίως στη Δυτική Οχθη, όπου ανέπτυξε δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα.

Η Χαμάς θεωρείται ότι διαθέτει μεγάλο απόθεμα αντιαρματικών πυραύλων Kornet, που έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορες περιπτώσεις, όπως από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, εναντίον ισραηλινών αρμάτων μάχης.

Διαθέτει επιπλέον μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξοπλισμένα με πυρομαχικά –του ίδιου είδους με εκείνα που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ουκρανία– με τα οποία μπορεί να πλήξει οχήματα και δυνάμεις του στρατού. Πρόκειται για μία νέα στρατιωτική απειλή.

Πώς θα αντιδράσει η Χαμάς;

Η Χαμάς έχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού. Διαθέτει πυρήνα έμπειρων στρατιωτικών ηγετών οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με τον ισραηλινό τρόπο δράσης. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, γνωρίζουν Εβραϊκά και έχουν μελετήσει σε βάθος τον ισραηλινό στρατό.

Σημαντικό πρόβλημα για το Ισραήλ αποτελεί το ότι οι δυνάμεις του θα έρθουν αντιμέτωπες με τη Χαμάς, η οποία βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Ολα τα προηγούμενα χρόνια, προετοίμασε, μεταξύ άλλων, εκτενές δίκτυο σηράγγων, οι οποίες, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι εξοπλισμένες με συστήματα επικοινωνίας.

Τα κάποτε υποτυπώδη δίκτυα της Χαμάς έχουν αναβαθμιστεί, με τους μηχανικούς της να διαθέτουν πλέον σημαντική εμπειρία στην κατασκευή καλά κρυμμένων υπόγειων θέσεων, κέντρων διοίκησης, καθώς και ανάπτυξης μαχητών.

Επιπλέον, το Ισραήλ κάποτε διέθετε σαφές πλεονέκτημα στον τομέα της επιτήρησης έναντι της Γάζας. Πλέον, τα φθηνά και άμεσα διαθέσιμα πολιτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που απέκτησε η Χαμάς έχουν εξισορροπήσει τους συσχετισμούς σε αυτό το επίπεδο.

Η Χαμάς ακόμη έχει τη δυνατότητα να παρατηρεί τις ισραηλινές γραμμές και τον βαθμό προσέγγισης των θέσεών της από τις εχθρικές της δυνάμεις.

Μπορεί το Ισραήλ να ανακαταλάβει τη Γάζα;

Το Ισραήλ πιθανότατα διαθέτει τη στρατιωτική ικανότητα και τη βούληση να ανακαταλάβει τη Γάζα μετά την επίθεση του Σαββάτου.

Ωστόσο, το κόστος μιας τέτοιας επιχείρησης ενδεχομένως θα ήταν πολύ υψηλό για τον ισραηλινό στρατό και τους Παλαιστινίους. Επιπλέον, η επιχείρηση θα ήταν υψηλού ρίσκου για τους Ισραηλινούς ομήρους, τους οποίους κρατά η Χαμάς σε περιοχές που ελέγχει.

Πλήρης ανακατάληψη της Γάζας θα ήταν εκτός από δύσκολη και απίθανη. Η μακροπρόθεσμη ικανότητα του Ισραήλ να διοικήσει τον θύλακο είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

Αν το Ισραήλ προχωρούσε σε πλήρη εισβολή, αυτή θα είχε ως πιθανότερο στόχο την ολωκληρωτική και οριστική ήττα της Χαμάς.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, Guardian

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση