ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα Ηνωμένα Eθνη κατηγόρησαν το Ισραήλ για «συστηματικές επιθέσεις» σε νοσοκομεία

«Ενας στους 40 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ή το 2,5% των υγειονομικών της Γάζας, είναι πλέον νεκροί», σύμφωνα με βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση

Kathimerini.gr

Τα Ηνωμένα Eθνη κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι πραγματοποιεί «συστηματικές επιθέσεις» σε νοσοκομεία, ενώ βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση κατήγγειλε τη δολοφονία 500 εργαζομένων στον τομέα της υγείας από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

«Πεντακόσιοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που ξεκίνησε η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ τον Οκτώβριο. Αυτό ισοδυναμεί με δύο νεκρούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας την ημέρα, κατά μέσο όρο», ανέφερε η βρετανική οργάνωση Medical Aid for Palestinians σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «ένας στους 40 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ή το 2,5% των υγειονομικών της Γάζας, είναι πλέον νεκροί».

«Συνολικά από τον Οκτώβριο, στη Γάζα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από ό,τι σε όλες τις συγκρούσεις το 2021 και το 2022 μαζί, παγκοσμίως», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Οι δολοφονίες έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο συστηματικών επιθέσεων σε νοσοκομεία και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις κατά παράβαση των νόμων του πολέμου», ανέφερε το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του την Τρίτη.

Η κόντρα Γκουτέρες – Ισραήλ

Το Ισραήλ βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον ΟΗΕ εδώ και μήνες, αφότου ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η επίθεση της Χαμάς «δεν έγινε σε κενό αέρος», ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ για «56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής». Το Ισραήλ απαίτησε τον Ιανουάριο την απομάκρυνση του Γκουτέρες.

Η επίθεση σε νοσοκομεία θεωρείται έγκλημα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ωστόσο, τα νοσοκομεία χάνουν το καθεστώς προστασίας τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εάν χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το Ισραήλ έχει προσπαθήσει να δικαιολογήσει τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης με βάση τους ενίοτε αμφισβητούμενους ισχυρισμούς ότι η Χαμάς τις χρησιμοποιεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με την Τάνια Χατζ-Χασάν, γιατρό που εργάστηκε εθελοντικά σε νοσοκομείο της Γάζας τον Μάρτιο, «Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης όταν φεύγουν από το νοσοκομείο, φορούν πολιτικά ρούχα, επειδή με ιατρική περιβολή είναι σαν να φορούν αυτοκόλλητο στόχο στην πλάτη τους».

Με πληροφορίες από Politico

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X