ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνάντηση Ερντογάν-Σίσι στην Αγκυρα: Λάβρος κατά Ισραήλ ο Τούρκος πρόεδρος

Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του, ως πρόεδρος της Αιγύπτου, στην Τουρκία

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έφτασε σήμερα στην Άγκυρα, συνοδευόμενος από πολυπληθή αντιπροσωπεία.

Οι ηγεσίες σε Τουρκία και Αίγυπτο έχουν πια θέσει τις σχέσεις τους σε τροχιά αποκατάστασης, έπειτα από περίπου μια δεκαετία εχθρότητας και εντάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα ο Ερντογάν, ο οποίος υποστήριζε ανοιχτά επί σειρά ετών τον Μοχάμεντ Μόρσι και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, είχε αποκαλέσει τον Σίσι «τύραννο» ενώ τον είχε κατηγορήσει ανοιχτά και για τον θάνατο του Μόρσι που άφησε την τελευταία του πνοή στις αιγυπτιακές φυλακές το 2019.

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου κατέρρευσαν το 2013, αφού ο τότε αρχηγός του στρατού της Αιγύπτου Σίσι οδήγησε στην ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που είχε εκλεγεί στην προεδρία έναν χρόνο νωρίτερα. Ο Μορσι είχε μάλιστα επισκεφθεί την Τουρκία ως πρόεδρος της Αιγύπτου το 2012.

Ήδη από το 2020 ωστόσο, η τουρκική πλευρά άρχισε να επαναπροσεγγίζει την Αίγυπτο, με την οποία αποκατέστησε και τους διπλωματικούς της δεσμούς το καλοκαίρι του 2023.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επαναπροσέγγισης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το Κάιρο τον περασμένο Φεβρουάριο, πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι εκεί μετά το 2012, ενώ και για τον Σίσι, η σημερινή επίσκεψη είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στην Τουρκία ως πρόεδρος καθώς και η πρώτη Αιγύπτιου προέδρου στην Αγκυρα μετά το 2012.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Σίσι κατά την άφιξή του σήμερα στην Τουρκία, υπάρχει πια κοινή βούληση από τις δύο πλευρές που αμφότερες επιθυμούν οι σχέσεις τους να εισέλθουν σε μια νέα φάση.

Κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αγκυρα, οι κ.κ. Ερντογάν και Σίσι συζήτησαν για τις εξελίξεις σε Λίβανο, Γάζα και Δυτική Όχθη.

Από το βήμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα μαζί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, ο Ρ.Τ. Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί εκ νέου στο Ισράηλ και στους υποστηρικτές του.

«Η ευθύνη για κάθε αθώο άτομο που πεθαίνει στη Γάζα από πείνα, δίψα ή έλλειψη φαρμάκων βαρύνει το Ισραήλ και τους υποστηρικτές του», είπε ο Ερντογάν.

Αναφερόμενος στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, ο Ερντογάν είπε ότι το Τελ Αβίβ έδειξε τη νοοτροπία του σκοτώνοντας τον άνθρωπο με τον οποίο διαπραγματευόταν την εκεχειρία στη Γάζα.

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου, ο Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θέλει να εμβαθύνει τους δεσμούς της με την Αίγυπτο στα πεδία του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και ότι οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να βελτιώσουν τις σχέσεις τους σε κάθε τομέα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του εμπορίου, της άμυνας, της υγείας, της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Οι υπουργοί των δύο χωρών υπέγραψαν σήμερα 18 μνημόνια κατανόησης για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, του τουρισμού, της υγείας, της γεωργίας, της οικονομίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και των μεταφορών.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι Τουρκία και Αίγυπτος θέλουν να ενισχύσουν τον όγκο των ετήσιων διμερών εμπορικών τους συναλλαγών κατά 5 δισ. δολ. με στόχο να αγγίξει τα 15 δισ. δολ. μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσέθεσε ότι η Άγκυρα και το Κάιρο μοιράζονται μια «κοινή στάση» στο Παλαιστινιακό, ενώ και ο Σίσι είπε ότι και οι δύο χώρες ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τερματισμό της βίας στη Δυτική Όχθη.

Ο Σίσι αναφέρθηκε ωστόσο σήμερα και στο θέμα της Λιβύης, με φόντο το οποίο έχουν συγκρουστεί Αγκυρα και Κάιρο τα τελευταία χρόνια.

«Τονίζουμε ότι είναι σημαντικό να γυρίσουμε σελίδα στη συνεχιζόμενη κρίση μέσω της διεξαγωγής προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που θα (σ.σ. πρέπει να) πραγματοποιηθούν παράλληλα με την έξοδο των παράνομων ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη χώρα», είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναφερόμενος στη Λιβύη.

Με πληροφορίες από Reuters, Anadolu

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ