ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άμεση βοήθεια €232εκ. στην ευρωπαϊκή μάχη κατά του κορωνοϊού

Τη μάχη κατά του κορωνοϊού, COVID-19 ανακοίνωσε η Κύπρια Επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου, από τις Βρυξέλλες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους 232 εκ. ευρώ, για την πρόληψη, αντιμετώπιση και επιβράδυνση της εξάπλωσης του COVID-19, ανακοίνωσε η Κομισιόν σε δηλώσεις του Επιτρόπυυ αρμόδιου για τη διαχείριση κρίσεων, και Ευρωπαίου Συντονιστή για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών Γιάννες Λέναρτσιτς, μαζί με την Κύπρια Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κα Στέλλα Κυριακίδου.

Παράλληλα τοποθετήθηκαν επί της ραγδαίας εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, COVID-19 στην Ιταλία και της επικείμενης αποστολής στην Ιταλία κλιμακίου του ECDC και του ΠΟΥ, για να αποτιμήσει την κατάσταση με τον εντοπισμό κρουσμάτων στη χώρα και να συνδράμει στη βοήθεια της ΕΕ για τη μάχη κατά του ιού.

Αναλυτικά, η νέα χρηματοδότηση θα βοηθήσει στην ανίχνευση και διάγνωση της νόσου, στη φροντίδα των ασθενών και στην πρόληψη της περαιτέρω μετάδοσης σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Από το πακέτο ενίσχυσης ύψους 232 εκατ. ευρώ, τα 114 εκατομμύρια ευρώ θα στηρίξουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ιδίως το παγκόσμιο σχέδιο ετοιμότητας και αντίδρασης σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό έχει ως στόχο να ενισχύσει την ετοιμότητα και την ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε χώρες με ασθενή συστήματα υγείας και περιορισμένη ανθεκτικότητα.

Περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Pasteur Dakar της Σενεγάλης για τη στήριξη μέτρων όπως η ταχεία διάγνωση και η επιδημιολογική παρακολούθηση. Συνολικά 100 εκατ. Ευρώ των οποίων τα 90 με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (φαρμακευτική βιομηχανία) θα κατευθυνθούν για την αναζήτηση εμβολίου και 10 εκατ. Ευρώ για άλλα ερευνητικά έργα επιδημιολογίας, διάγνωσης, θεραπείας και κλινικής διαχείρισης στη συγκράτηση και την πρόληψη. Τέλος, 3 εκατ. Ευρώ διατέθηκαν στο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ για πτήσεις επαναπατρισμού πολιτών της ΕΕ από το Γουχάν της Κίνας.

"Καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται, η δημόσια υγεία είναι η πρώτη προτεραιότητα. Είτε πρόκειται για την ενίσχυση της ετοιμότητας στην Ευρώπη, είτε στην Κίνα είτε αλλού, η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί. Η Ευρώπη βρίσκεται εδώ για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο ", δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Λέναρτσιτς τόνισε ότι "με περισσότερες από 2.600 ζωές που ήδη χαθεί, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να προετοιμαστούμε σε όλα τα επίπεδα. Το νέο μας πακέτο βοήθειας θα υποστηρίξει τον ΠΟΥ και θα στοχεύσει στη χρηματοδότηση για να εξασφαλίσει ότι τα κράτη με ασθενέστερα συστήματα υγείας δεν θα μείνουν πίσω. Στόχος μας είναι να περιορίσουμε το ξέσπασμα σε παγκόσμιο επίπεδο".

Η Κομισιόν στέλνει τον ECDC στην Ιταλία, συνεδριάζει η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας

Η Κομισιόν στέλνει στην Ιταλία κλιμάκιο του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων) από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) στις 25 Φεβρουαρίου, για να αποτιμήσει την κατάσταση με τον εντοπισμό κρουσμάτων στη χώρα, ανακοίνωσαν η Επίτροπος για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και ο Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων Γιάννες Λέναρτσιτς.

Οι δύο Επίτροποι ξεκαθάρισαν ότι η δυνατότητα εισαγωγής συνοριακών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν αποτελεί αρμοδιότητα των Κρατών Μελών, αλλά και πάλι από κοινού διευκρίνισαν ότι τα όποια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται σε συντονισμό, με αναλογικότητα και να είναι βασισμένα σε επιστημονικές συμβουλές και τεκμηριωμένη ανάλυση κινδύνου. Ο Επίτροπος Λέναρτσιτς δήλωσε μάλιστα ότι θα ήταν λυπηρό να πολιτικοποιηθεί η όλη συζήτηση. Σημείωσε ότι ο κανονισμός της ζώνης Σένγκεν επιτρέπει την επαναφορά συνοριακών ελέγχων, αλλά τα όποια μέτρα, θα πρέπει να είναι ανάλογα των συνθηκών. “Οι ταξιδιωτικές οδηγίες είναι αρμοδιότητα των Κρατών Μελών”, συμπλήρωσε.

Η Επίτροπος Κυριακίδου ανέφερε ότι “αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που εξελίσσεται”, ενώ “ο WHO δεν έχει επιβάλει περιορισμούς στις μεταφορές” και απέδωσε δύο φορές εύσημα στις ιταλικές αρχές για την αντίδρασή τους. “Θα είμαι πολύ ξεκάθαρη: η αρμοδιότητα για συνοριακούς ελέγχους εναπόκειται στα Κράτη Μέλη”, ξεκαθάρισε, καλώντας τα Κράτη Μέλη σε συνεργασία, συντονισμό και αναλογική απάντηση “βασισμένη σε τεκμηριωμένη ανάλυση ρίσκου και επιστημονικές συμβουλές”. “Δεν πρέπει να ενδώσουμε στην παραπληροφόρηση”, τόνισε.

“Σε ό,τι αφορά τα σενάρια για αναστολή του Σένγκεν δεν εργαζόμαστε επ’ αυτού προς το παρόν, αλλά εξετάζουμε πολλά σενάρια ανάγκης”, διευκρίνισε ο Γιάννες Λέναρτισις.

“Δεν είναι ζήτημα να κοιτάμε μόνο τα σημεία εισόδου στις χώρες”, εξήγησε η Στ. Κυριακίδου, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο έχει μόνο περιορισμένο αποτέλεσμα και επέστησε την προσοχή των Κρατών Μελών σε μέτρα στο εσωτερικό τους.

Η Επίτροπος Κυριακίδου ανακοίνωσε ότι τα Κράτη Μέλη θα συζητήσουν την εξελισσόμενη κατάσταση με τον Κορωνοϊό, στο πλαίσιο της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας. “Δουλεύουμε με τα Κράτη Μέλη” και “από το Σάββατο έχουμε συνεχείς επαφές με τις Ιταλικές αρχές”, τόνισε. Ανακοίνωσε τέλος ότι ο ECDC θα επικαιροποιήσει την ανάλυση κινδύνου για τον Κορωνοϊό και σημείωσε ότι “πρέπει να το πάρουμε πολύ σοβαρά, όχι όμως να ενδώσουμε σε πανικό και παραπληροφόρηση”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X